H Σοφία Μανέα πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ στην ΕRTopen για την σημασία του αθλητισμού στον αγώνα κατά του νεανικού διαβήτη


Στην εκπομπή «Καρφώματα ή… γκολ» των Αναστάση Καραμουσαδάκη και Μάνου Ανδρουλάκη φιλοξενήθηκε η πρόεδρος της ΠΕΑΝΔ.

Η κ. Σοφία Μανέα εξήγησε, μεταξύ άλλων, τη σημασία του αθλητισμού στον αγώνα κατά του νεανικού διαβήτη και παρείχε σημαντικές πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Αφορμή για την τηλεφωνική αυτή επικοινωνία υπήρξε το γεγονός ότι η 14η Νοεμβρίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα της συγκεκριμένης πάθησης.

«Καταρχήν, η σημερινή μέρα δεν είναι κατά του διαβήτη. Στις 14 Νοεμβρίου γεννήθηκε ο άνθρωπος που ανακάλυψε την ινσουλίνη (σ.σ. Φρέντερικ Μπάντινγκ) και έσωσε τον κόσμο. Ένα γεγονός αρκετά σημαντικό για όλους εμάς που πάσχουμε με διαβήτη. Παγκοσμίως η έξαρση κάθε τύπου διαβήτη αφορά περίπου 350.000.000 ανθρώπους.

Σε ελληνικό επίπεδο ο αριθμός αγγίζει το 1.000.000. Στην ομάδα των παιδιών που εμείς δραστηριοποιούμαστε σαν σύλλογος αποτελεί περίπου το 10-15% του πληθυσμού. Είναι αρκετά μεγάλο νούμερο και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η εμφάνιση του διαβήτη και του τύπου 1 που ασχολούμαστε εμείς ενοχοποιούν αρκετά πράγματα που δυστυχώς δεν μπορούμε να βγάλουμε από τη ζωή μας. Ενδεικτικά είναι τα εμβόλια στην παιδική ηλικία, το αγελαδινό γάλα, η έλλειψη θηλασμού από τις νέες μητέρες, καθώς και παράγοντες που αφορούν το περιβάλλον, τις συνθήκες ζωής και κάποια γονιδιακά ζητήματα σε μικρότερο ποσοστό», ήταν η πρώτη τοποθέτηση της κ. Μανέα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχουν τρόποι προστασίας, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη απάντησε: «Όσοι πρόκειται να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το προλάβουν, όμως σίγουρα πρέπει να έχουν όλοι κατά νου -και μιλώ για τον γενικό πληθυσμό που έχει ζάχαρο- την καλύτερη ποιότητα διατροφής και αρκετή ώρα ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Δεν συζητάμε φυσικά για το κάπνισμα.

Πάντως, δεν είναι αποτρεπτικό για ένα παιδάκι που έχει διαβήτη ή για έναν μεγάλο που έχει ζάχαρο, να συνεχίσουν τη ζωή τους φυσιολογικά. Η τεχνολογία τους επιτρέπει να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Δεν είναι κάτι που πρέπει να ντρέπονται. Εμείς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη συμμετείχαμε προχθές (σ.σ. Κυριακή 12/11) στον Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθηνών και με μία ομάδα 140 ατόμων τρέξαμε 5 χιλιόμετρα.

Είμαστε αρκετά δραστήριοι εδώ και πολλά χρόνια, σε συνεργασία φυσικά με τον κόσμο που έχουν πίσω τους τα παιδιά το διαβήτη, αλλά και με την ένωση «Μαζί για το Παιδί» που είναι η ομπρέλα μας. Είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι γιατί στον Μαραθώνιο συνέβαλαν με την παρουσία τους και την εμψύχωσή τους τρεις άνθρωποι ιδιαίτερα σημαντικοί για εμάς.

Είναι ο κ. Κοκκινάκης, ο υδατοσφαιριστής που έχει πάρει και 2 ολυμπιακά μετάλλια, η Σόφη Πασχάλη, η γυμνάστρια, καθώς και η Ευρυδίκη Βαλαβάνη. Μας στήριξαν αρκετά ενεργά στην προσπάθεια για να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Ο κ. Ουγγαρέζος, επίσης, μας έκανε την τιμή και ανέφερε στη ραδιοφωνική εκπομπή του όλες τις δράσεις που κάνουμε».

Η κ. Μανέα ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της λέγοντας: «Η συγκεκριμένη πάθηση, το τονίζω δεν είναι αρρώστια αλλά πάθηση, χτυπά ολοένα και περισσότερο ηλικιακό πληθυσμό. Το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ελπίδα, ούτως ώστε τα παιδιά να ζουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Η τεχνολογία μας βοηθάει σ’ αυτό. Όπως

σας είπα ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος. Άρα κάποιος που έχει διαβήτη, θα πρέπει να ξέρει ότι ενδεχομένως να έχει και κάποιος που βρίσκεται δίπλα του, αλλά δεν έχει το θάρρος και την ψυχική δύναμη να το υποστηρίξει.

Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει ο σύλλογος της ΠΕΑΝΔ. Είναι παιδιά με τακτικές δράσεις, εμψύχωσης και υποστήριξης της ψυχολογίας όσων έχουν ανάγκη. Μέσα από το έργο αυτό στόχος μας είναι να βρεθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η ίαση του διαβήτη και να σταματήσει πλέον αυτός ο επιπολασμός».

Τέλος, η κ. Μανέα έδωσε χρήσιμες πληροφορίες προς τους ενδιαφερόμενους:
«Υπάρχει η σελίδα μας στο Facebook, υπάρχει η ιστοσελίδα www.peand.gr και το σταθερό 210-7796660 τα απογεύματα στις καθημερινές (σ.σ. Πέμπτη-Παρασκευή πρωί, Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα)».
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54