Έρευνα του ΟΟΣΑ: Τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο


Την πρώτη θέση στις περισσότερες ώρες δουλειάς το χρόνο καταλαμβάνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα σε σχέση με τους εργαζόμενους των χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που έγινε στις πιο αναπτυγμένες 35 χώρες μέλη του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν 2.035 ώρες το χρόνο.

Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ καταρρίπτουν τον μύθο πως στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι δεν δουλεύουν που αξιοποιήθηκε σαν πρόσχημα για να “ντυθούν” επικοινωνιακά αντεργατικές αλλαγές.

Στη Γερμανία δουλεύουν 1.363 ώρες το χρόνο και είναι κατά 27% πιο παραγωγικοί από τους εργαζόμενους στη Βρετανία που δουλεύουν 1.680 ώρες το χρόνο. Στις ΗΠΑ οι εργαζόμενοι δουλεύουν 1.783 ώρες τον χρόνο και βρίσκονται στο μέσο της κατάταξης, ενώ σε Ολλανδία, Γαλλία και Δανία οι εργαζόμενοι δουλεύουν λιγότερες από 1.500 ώρες τον χρόνο κατά μέσο όρο.

Ο ΟΟΣΑ στο μέσο όρο του ετήσιου χρόνου εργασίας υπολογίζει όλες τις μορφές εργασίας, την πλήρη και την μερική απασχόληση.



Ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων και κοσμήτορας της σχολής πολιτικών επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής, δηλώνει ότι τα στοιχεία του ΟΟΣΑ έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα, κατά καιρούς, λέγονταν- ότι, δηλαδή, «στην Ελλάδα δουλεύουμε λίγο».
Ο καθηγητής τονίζει ότι ο συμβατικός χρόνος εργασίας υπολογίζεται σε 40 ώρες, εβδομαδιαίως, ενώ επισημαίνει ότι, αν ληφθεί υπόψη και ο χρόνος των ετήσιων αδειών με αποδοχές, αλλά και οι αργίες, που έχουν να κάνουν με το συνολικό ετήσιο χρόνο εργασίας,
"στην Ελλάδα δουλεύουμε περίπου 70 ώρες παραπάνω σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτός είναι ο συμβατικός χρόνος εργασίας, χωρίς να συνυπολογιστεί ο πραγματικός χρόνος εργασίας, που είναι οι υπερωρίες, η υπερεργασία, κτλ. Αν συνυπολογιστεί και αυτός, οι ώρες εργασίας στην Ελλάδα πραγματικά εκτοξεύονται σε σύγκριση με το τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη"
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54