Φωτογραφίες Λευτέρης Σαμοθράκης

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 14 Μαρτίου το 30ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ

Ολοκληρώθηκε σήμερα Τετάρτη η πρώτη μέρα του 30ου Τακτικού – Εκλογικού- Απολογιστικού Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ





Ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την ομιλία του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ και τους χαιρετισμούς πολλών προσκεκλημένων και συνέδρων
στο Αμφιθέατρο Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το Συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ
(
Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε Παπάγου)


Φωτογραφίες του Λευτέρη Σαμοθράκη από στιγμές του 30ου Τακτικού Συνεδρίου της ΠΟΣΠΕΡΤ:











Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του συνεδρίου είναι τα εξής :

  1. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
  2. Διοικητικός Απολογισμός
  3. Οικονομικός Απολογισμός – Έκθεση Ελεγκτικής Επιτροπής
  4. Πρόγραμμα Δράσης
  5. Εκλογές για Δ.Σ. Ομοσπονδίας, Ελεγκτική Επιτροπή και ΓΣΕΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της πρώτης ημέρας του συνεδρίου, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε εκείνους που αγωνίστηκαν για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ενώ προβλήθηκε και ένα 10λεπτο βίντεο από τους αγώνες των εργαζομένων.













Δεν έλειψαν και οι στιγμές συγκίνησης για τον μεγάλο αγώνα που δώσαμε μαζί με την κοινωνία στην ERTopen ενάντια στο μαύρο τον αυταρχισμό και την ελευθεροφωνία.





























Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018:


09:30  Προσέλευση Συνέδρων
10:00  Δευτερολογίες Παρατάξεων
10:30  Δευτερολογία Εισηγητού
10:45  Πρόγραμμα Δράσης

11:00  Τοποθετήσεις:
Παρατάξεων για το Πρόγραμμα Δράσης

11:40  Διάλειμμα

11:55  Τοποθετήσεις Συνέδρων

14:15  Ψηφοφορία έγκρισης:
Πεπραγμένα Δ.Σ
Προυπολογισμός

14:30  Διάλειμμα

15:30 Ψηφίσματα

16:00  Ψηφοφορία εκλογής για Δ.Σ. ΠΟΣΠΕΡΤ,
Ε.Ε. και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ

17:00 Λήξη ψηφοφορίας και εργασιών του 30ου Τακτικού Συνεδρίου




Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη στην έναρξη των εργασιών την πρώτη ημέρα του 30o Συνεδρίου :



ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,
ΚΥΡΙΕ ΓΕΝΙΚΕ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ANTΙΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ Γ.Σ.Ε.Ε.,
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ,
ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΕΡΤ,
ΚΥΡΙΕ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕ ΤΗΣ ΕΡΤ,
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ – ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,
ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,

Σας καλωσορίζω στο 30ο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ που ξεκινά σήμερα και πραγματοποιείται μετά από την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά και υπό το καθεστώς ανασφάλειας και απολύσεων των εργαζομένων και των οικογενειών τους στα ΜΜΕ.

Τα συνδικάτα καλούνται να αντιμετωπίσουν επιθέσεις που παρόμοιές τους δεν έχουμε ξαναζήσει και που τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν βαπτιστεί προνόμια και καταπατούνται.

Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί τινάζονται κυριολεκτικά στον αέρα με αναγκαστικές περικοπές στη μόρφωση, στην ψυχαγωγία ακόμα και στη σίτιση.

Η απόγνωση και ο φόβος για το αύριο φωλιάζουν στις ψυχές των εργαζομένων και πραγματοποιείται το σχέδιο των οικονομικών δολοφόνων για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, που μόνο θα προσφέρουν.

Η κοινή λογική κακοποιείται βίαια και όλα όσα ίσχυαν στο παρελθόν και θεωρούνταν δεδομένα παύουν να ισχύουν.

Τιμωρούνται σκληρά οι κατεξοχήν άμοιροι ευθυνών που είναι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και μένουν στο απυρόβλητο οι υπεύθυνοι για την κατάντια μας. Σε μια παρατεταμένη εποχή συνεχούς αφαίρεσης δικαιωμάτων και κατακτήσεων, καλούνται οι εργαζόμενοι να πληρώσουν για την οικονομική κρίση στη Χώρα μας.

Οι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν συκοφαντηθεί ασύστολα απ’ τους δυνάστες δανειστές - τοκογλύφους αλλά και ακόμα κι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, παραβλέποντας τα πραγματικά στοιχεία που τεκμηριώνουν ότι είμαστε οι πιο σκληρά εργαζόμενοι με τον μεγαλύτερο χρόνο εργασίας.



Συγχρόνως πάλι με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής επιτροπής – η οποία δυστυχώς περιορίζεται στο ρόλο του αξιολογητή των τραγικών αποτελεσμάτων των εφαρμοσμένων πολιτικών που εξοντώνουν τους λαούς – είναι ότι η πραγματική ανεργία είναι σε δυσθεώρητα ύψη στην Ελλάδα και μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.



Οι προκρούστιες λογικές των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τις εισήγαγαν και τις επέβαλαν, μόνο δικαιοσύνη δεν παράγουν. Η ισοπέδωση αποδοχών και εργασιακών δικαιωμάτων πάντα προς τα κάτω και στο έλεος των ιδιοκτητών αφεντικών, φέρνει την αποσταθεροποίηση της κοινωνικής συνοχής. Οι μνημονιακοί νόμοι είναι αντίθετοι στην Ευρωπαϊκή σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και αντίθετοι στις διεθνείς συμβάσεις εργασίας.



Οι συνεχείς αντεργατικές και κοινωνικές παρεμβάσεις επιδείνωσαν δραματικά τις εργασιακές σχέσεις και μεγάλωσαν την ανασφάλεια και δυστυχώς συνεχίζουν να ισχύουν.

Οι διάφορες μορφές εργασίας – δουλείας, εξαπλώνονται όχι μόνο στον ιδιωτικό αλλά και στον στενό και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι πάσης φύσεως εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, οι συμβασιούχοι, οι μερικώς απασχολούμενοι, τα stage παλιότερα, οι ωρομίσθιοι και ένα σωρό άλλα εφευρήματα, διαχρονικά καταδεικνύουν την απεριόριστη ελληνική εφευρετικότητα όταν πρόκειται να καταπατηθούν τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα μιας αναποτελεσματικής και βλαπτικής πολιτικής.



Παράλληλα με όλους αυτούς τους αντεργατικούς νόμους ήρθαν και οι νόμοι που καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά και επικουρικά μας ταμεία. Η κλοπή και η κατασπατάληση του πλούτου των ταμείων – στο όνομα μιας δήθεν ανάπτυξης για τη «διάσωση της χώρας» – για άλλη μια φορά, ήταν και είναι σε βάρος όλων αυτών (εργαζόμενων, ανέργων και συνταξιούχων) που τόσα χρόνια έντιμα και καθαρά ήταν συνεπείς και πλήρωναν τις υποχρεώσεις τους.



Αυτή η κατάσταση κάνει τους εργαζόμενους να νιώθουν οργή για την ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο. Η απελπισία σε πολλές περιπτώσεις σπρώχνει τους εργαζόμενους στον ατομικισμό που προωθούν και επιβάλουν με χαρά τα κυρίαρχα επικοινωνιακά μέσα, μαζί με την οικονομική ολιγαρχία και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Θέλουν μια κοινωνία απόλυτης σήψης, παρακμής και αποχαύνωσης, με ανθρώπους που αντί να σχεδιάζουν ελπιδοφόρα το μέλλον τους να γίνονται νεόπτωχοι και να «απαλλοτριώνουν» σκουπιδοντενεκέδες σαν λεία της δικιάς τους επανάστασης για ζωή.



Κυρίες και Κύριοι,



Οι εργαζόμενοι στα ΗΜΜΕ απαιτούμε από την Κυβέρνηση να τηρήσει και να υπερασπίσει με νέες βελτιωμένες θέσεις για τους εργαζόμενους το θεσμικό πλαίσιο για τα ΗΜΜΕ. Να στηρίξει τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων, τις συλλογικές συμβάσεις και το συλλογικό δίκαιο. Να ισχύσει πάλι το καθεστώς των ελεύθερων διαπραγματεύσεων, των κλαδικών συμβάσεων, των μετενεργειών κλπ. Να επανέλθουμε δηλαδή στο προηγούμενο καθεστώς. Επίσης να επανέλθει στα προ μνημονιακά επίπεδα του 2009, η λειτουργία του ΟΜΕΔ, ενός θεσμού που η δημοκρατία απαιτεί. Θέλουμε ένα ΟΜΕΔ να δίνει λύσεις και όχι ένα ΟΜΕΔ να παίζει το ρόλο της ιδιαιτέρας του κεφαλαίου.



Οι εξελίξεις στο χώρο των ιδιωτικών Ρ/Τ σταθμών γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες : Απολύσεις - έχει ξεπεράσει το 60% η ανεργία στον κλάδο - κλείσιμο Ραδιοφωνικών & Τηλεοπτικών σταθμών, μετά το ALTER πριν από λίγα χρόνια, τώρα και το MEGA είναι στα πρόθυρα να πέσει μαύρο με απλήρωτους εργαζόμενους και τους μετόχους ιδιοκτήτες να αδιαφορούν για την τύχη τους και η κυβέρνηση αδυνατεί να τους προστατεύσει. Οι προσχηματικές «εθελούσιες», η μη εφαρμογή Σ.Σ.Ε. και εργοδότες που, από το παιχνίδι εξουσίας που παίζουν χρησιμοποιώντας τις δημόσιες συχνότητες, καταπατούν καθημερινά τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα Η.Μ.Μ.Ε, υποβαθμίζουν την ποιότητα και συρρικνώνουν με κάθε τρόπο τις θέσεις εργασίας.



Η κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ΗΜΜΕ και η διογκούμενη εμπορευματοποίηση, καθώς και η θέληση των νταβατζήδων ιδιοκτητών να μην υπάρξει νομιμότητα στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο βαθαίνουν το έλλειμμα δημοκρατίας, πολιτισμού, πλουραλισμού και κοινωνικής έκφρασης με κυρίαρχο και εντεινόμενο το ρόλο της διαπλοκής σε βάρος του λαού και θέλουν μέσω μιας φαύλης μιντιακής ολιγαρχίας συνεπικουρούμενους από τη Ν.Δ. και τους δορυφόρους τους να υποβαθμίζουν συνεχώς τον εθνικό πολιτιστικό, δημοκρατικό και περιφερειακό ρόλο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να την εκμεταλλεύονται.



Η Κυβέρνηση έχει χρέος να προστατεύσει τους εργαζόμενους στα ΗΜΜΕ ώστε να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη από τους καναλάρχες για απλήρωτη εργασία, περαιτέρω μείωση μισθών, ατομικές συμβάσεις εργασίας, μη τήρηση κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, συνεργεία ενός ατόμου, ενοποιήσεις παραγόμενου έργου, κατάργηση επαγγελματικών αδειών προς χάρη δήθεν της οικονομίας κ.λπ. Οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο της χώρας. Αν δεν υπάρξει το αίσθημα της δικαιοσύνης και της αναλογικής κατανομής των βαρών, δεν προβλέπεται ένα ομαλό και ειρηνικό μέλλον αντάξιο της ανάγκης που έχει η χώρα και που σε αυτό έχουμε συμβάλλει όλοι οι εργαζόμενοι.



Ο έλεγχος από τον στραγγαλισμένο οικονομικά και υποστελεχωμένο ΣΕΠΕ και τις επιτροπές του ΕΦΚΑ είναι σχεδόν ανύπαρκτος που μαζί με τις φιλοεργοδοτικές νομοθετικές ρυθμίσεις και συμπεριφορές προς όφελος της εργοδοσίας, αποθρασύνουν την τελευταία που με τις ενέργειές της ναρκοθετεί το παρόν και το μέλλον των εργασιακών σχέσεων με απολύσεις, εφεδρείες, «εθελούσιες» εξόδους ή εργαζόμενους «ορχήστρα» σε όλο τον χώρο των ΗΜΜΕ, ιδιωτικό, δημόσιο και δημοτικό.



Προειδοποιούμε ότι αντιδρούμε και θα αντιδράσουμε με ένα συγκροτημένο σχέδιο σε όλα τα επίπεδα για να μπει επιτέλους φραγμός σ’ αυτές τις μεθοδεύσεις.

Θα υλοποιήσουμε τις αποφάσεις των συνεδρίων μας.

Θα κινητοποιήσουμε τους εργαζόμενους.

Θα επιδιώξουμε λύσεις και θα δρομολογήσουμε δράσεις προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων στα Μ.Μ.Ε.

Με αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους όλου του χώρου των Μ.Μ.Ε. και του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα αλλά και αλληλέγγυα σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζόμενους.





Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε πολύ καλά τον χώρο των Η.Μ.Μ.Ε. ιδιωτικών και δημόσιων. Οι στόχοι μας πρέπει να είναι κοινοί ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο που η θέληση της πολιτείας είναι να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο – που εκκρεμεί εδώ και 30 χρόνια και που μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να «παίξει» το ρόλο που έχει χρέος, που της αρμόζει, που είναι συνταγματική επιταγή και κυρίως να ανταποδώσει στην κοινωνία που εκφράστηκε με τη καθοριστική συμμετοχή της μέσα από τον αγώνα ενάντια στο μαύρο για μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση.



Κύριε υπουργέ

Τα προβλήματα των εργαζομένων στα Η.Μ.Μ.Ε. είναι πολλά, σύνθετα, και ιδιαίτερα επείγοντα, αφού αφορούν ακόμα και απολύσεις από τα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε., με καταστρατήγηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία και τα χρηστά συναλλακτικά ήθη.

Για τους συναδέλφους μας στο MEGA και στο ΒΗΜΑ FM, όπως και σε άλλα μέσα, γνωρίζετε πολύ καλά τα θέματα. Σας καλούμε να λάβετε πρωτοβουλίες ώστε η κυβέρνηση να καλύψει αυτούς τους εργαζόμενους ηθικά, νομικά, πολιτικά και εν τέλει ουσιαστικά. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι και η κοινωνία να πληρώνουν τα θαλασσοδάνεια και τις επιχειρησιακές, πολιτικές σκοπιμότητες του κάθε μιντιάρχη.

Για τους συναδέλφους μας στα ιδιωτικά ΗΜΜΕ τηλεόραση και ραδιόφωνο ζητάμε να υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή ειδικοτήτων και αριθμού εργαζομένων (εν μέρει υπάρχει με το νέο νόμο που επιβάλλει 400 εργαζόμενους ανά τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς να γίνεται καμιά αναφορά για συλλογικές συμβάσεις, δεν υπάρχει όμως καθόλου μέριμνα για το ραδιόφωνο) και σταθερό, βιώσιμο πλαίσιο έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.

Επίσης στη στρατηγική της εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους καναλάρχες έχει εφευρεθεί ο τρόπος να συστήνουν εταιρίες παραγωγής όπως η altebaran από τον ΣΤΑΡ και για να καρατομούν όλους τους εργαζόμενους των εξωτερικών συνεργείων. Τον τελευταίο καιρό έχουμε 80 απολύσεις τεχνικών μόνο, χωρίς να υπολογίζεται το ενδεχόμενο κλεισίματος του MEGA. Η κυβέρνηση τον πρώτο καιρό αντιδρούσε. Τώρα αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους και τους εργαζόμενους απροστάτευτους.

Ιδιαίτερα στο χώρο της ιδιωτικής ραδιοφωνίας οι εργοδότες και οι πρακτικές τους παραμένουν προκλητικές με πρόσημο ότι πιο αντεργατικό μπορούν να φανταστούν. Δεν είναι μόνο οι προσπάθειες της καταστρατήγησης της ΣΣΕ της ΕΤΕΡ μέσω απειλών για ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν μειώσεις μισθών, εξαντλητικά ωράρια, δανεισμό εργαζομένων και την απεμπόληση κάθε εργατικού δικαιώματος ακόμα και των αργιών αλλά και η μόνιμη επωδός τους "Να χαίρεστε που έχετε δουλειά ακόμα κι αν δεν πληρώνεστε".

Στο ίδιο μοτίβο οι διοικήσεις των ρ/σ Δρόμος, Δίεση καθώς και Easy στέλνουν στα δικαστήρια του Δ.Σ. της ΕΤΕΡ προσπαθώντας να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των τεχνικών για εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στο ΒΗΜΑ FM η προκλητικότητα ξεπερνά κάθε όριο, η μεγαλομέτοχος εταιρεία AlterEgo ενώ απέκτησε τις μετοχές του ρ/σ αποφάσισε να οδηγήσει σε πτώχευση τον ρ/σ μόνο και μόνο για να μην αναλάβει τις ευθύνες της, να πληρώσει δηλαδή τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, διατηρώντας όμως τους διακριτικούς τίτλους για μελλοντική χρήση. Η κίνηση αυτή έρχεται να συμπληρώσει το πάζλ των εργοδοτών- μπαταχτσήδων που όποτε θέλουν κι ανάλογα των συμφερόντων τους τη μία ανησυχούν και προβάλλουν την αγωνία των εργαζόμενων για επιβίωση και την άλλη τους πετάνε στον κάλαθο των αχρήστων. Εκμεταλλεύονται την ανομία και την αδράνεια της κυβέρνησης ως προς την προάσπιση των συμφερόντων των δημόσιων συχνοτήτων.

Η τελευταία δε, μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ψηφιακά ραδιόφωνα, αφήνει ακάλυπτο το πεδίο της αναλογικής εκπομπής και δείχνει ότι κλείνει το μάτι στους εργοδότες δεν προβλέπει καμία ποινή για τη μη συμμόρφωση στους όρους της αδειοδότησης, καθώς και επιτρέπει την άνευ όρων υπερσυγκέντρωση ρ/σ σε συγκεκριμένους εργοδότες πριμοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τα καρτέλ στην ενημέρωση, στον πολιτισμό, στην ψυχαγωγία.       
Ελπίζουμε σε δυναμικές γρήγορες αποτελεσματικές παρεμβάσεις και μια ουσιαστική επικοινωνία ώστε από κοινού να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο για την αξιοποίηση και την πρόοδο της δημόσιας ΕΡΤ, αλλά και για την κοινωνικά ορθή και νόμιμη χρήση του δημόσιου αγαθού των Ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων που έχουν παραχωρηθεί ή θα παραχωρηθούν στα ιδιωτικά Η.Μ.Μ.Ε. ιδιαίτερα τώρα που επανακαθορίζεται ο ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων τηλεόρασης και ραδιοφώνου και προχωράμε σε νέες τεχνολογίες.



ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ



Οι αλλεπάλληλες προσπάθειες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ξεκίνησαν το 2009 για να κλείσει η ΕΡΤ, είχαν ως αποτέλεσμα το «μαύρο» στις 11 Ιούνη 2013 και τις χειροπέδες και τα ΜΑΤ στις 7 Νοέμβρη του ίδιου έτους.



Ο συνδικαλιστικό/πολιτικός αγώνας της ΠΟΣΠΕΡΤ και των εργαζομένων για δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισονομία, που συμπαρέσυραν την κοινωνία, τα συνδικάτα και είχε τη στήριξη της τότε αντιπολίτευσης απέναντι στη φαύλη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή των έως τότε δεδομένων και τη μοναδική και μεγαλειώδη νίκη με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που είναι και μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως.



Στηριχτήκαμε στις ψυχικές μας δυνάμεις και την απόλυτη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της κοινωνίας, των κοινωνικό-πολιτικών κινημάτων και σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Την πρώτη στιγμή βροντοφωνάξαμε, δια στόματος του Προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ότι η ΕΡΤ θα μείνει ανοιχτή και θα γίνει το νέο σύγχρονο Πολυτεχνείο.

Όλοι μαζί μια γροθιά είπαμε το δικό μας ΟΧΙ και «Μολών Λαβέ» και ξεκίνησε η κατάθεση ψυχής.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και νύχτα συντάχτηκε από τη Νομική μας Υπηρεσία Τοκατλίδης – Περπατάρης αγωγή η οποία κατατέθηκε την επόμενη της 11ης και ζητήθηκε προσωρινή διαταγή από το ΣτΕ . Συζητήθηκε μετά από 3 – 4 ημέρες και είχε θετική πρώτη απόφαση.

Επίσης κατατέθηκε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η οποία εκδικάζεται τώρα.


Κόντρα στην μιντιακή και οικονομική ολιγαρχία της συγκυβέρνησης που σε ημερήσια διάταξη χρησιμοποιούσε το κράτος και την κρατική καταστολή, τις ανεξάρτητες αρχές ΕΕΤΤ, ΕΣΡ, τη διαπλεκόμενη DIGEA και κάθε τι, ώστε να σταματήσει αυτό τον αγώνα, αναπτέρωναν τις ελπίδες μας και έδιναν δύναμη στον αγώνα μας οι αποφάσεις των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης όπως :

Του ΚΚΕ που μας μετέδιδε μέσω του 905 από την αρχή στην περίοδο του μαύρου μέχρι που παράνομα και καταχρηστικά η Digea του έριξε το σήμα .

Του ΣΥΡΙΖΑ, της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης, που στις 14/07/2013 στο πρώτο της συνέδριό πήρε ομόφωνη απόφαση για την επαναλειτουργίας της ΕΡΤ στο σύνολο της. Που στις 07/11/2013 όταν τα ΜΑΤ μπήκαν στο Ραδιομέγαρο έκανε δια του προέδρου τους Αλέξη Τσίπρα πρόταση μομφής στην εναπομείνουσα κυβέρνηση, (είχε αποχωρήσει η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη λόγω της ΕΡΤ).

Συνεχίσαμε και συμβάλλαμε στην αλλαγή του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι, με αποτέλεσμα στις 08/02/2015 ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας Αλέξης Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις είπε τη φράση ορόσημο για εμάς «Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΡΤ» και η ΕΡΤ άνοιξε.

Στις 28/04/2015 ψηφίστηκε ο νόμος στη Βουλή με εισηγητή τον Υπουργό Νίκο Παππά και στις 11 Ιούνη 2015 άρχισε η λειτουργία της ΕΡΤ.

Για εμάς δεν είχε κλείσει ποτέ, γιατί η ΕΡΤopen από τις 11/06/2013 και μετά δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί.



Αλέξης Τσίπρας – Πρωθυπουργός:

«Σήμερα, 11 Ιουνίου 2016, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την επαναλειτουργία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης.»

«Την ΕΡΤ δεν την άνοιξε μια απλή κυβερνητική απόφαση αλλά οι αγώνες των εργαζομένων που με πίστη και όραμα στάθηκαν όρθιοι, συμπαρασύροντας ολόκληρη την ελληνική κοινωνία σε έναν αγώνα Δημοκρατίας.»

Η πολλοστή φορά που ο Πρωθυπουργός τόνισε την αλήθεια.

Μήπως κάποιοι καταλάβουν επιτέλους, εντός και εκτός των τειχών, που το μόνο που κάνουν είναι να απαξιώνουν, να λοιδορούν αυτούς τους εργαζόμενους και να παραχαράσσουν την ιστορία.

Για όλους αυτούς, τους παραχαράκτες, τους γκεμπελιστές, τους επιλήσμονες, τους λασπολόγους, τους σφετεριστές, τους υπηρέτες της εξουσίας, τους «παντός καιρού» και τους «μαϊντανούς» τους υπενθυμίζουμε :

«…Όσοι δε θέλουν να θυμούνται πότε και πού αντιστάθηκαν,

ποιά τείχη γκρέμισες και βγήκαν,

ποιές φυλακές να μη φοβούνται,

τώρα σε θέλουνε σκυφτό,

τώρα σε θέλουν νικημένο, ανήμπορο κι υποταγμένο

για να ξεχνάνε αυτό που ήταν…».                              (Αερικό, Παύλος Παυλίδης)



Θέλουν λοιπόν …. ψυχή οι αναμνήσεις κι αυτά τα παραδείγματα για αγώνα ταξικό, συνδικαλιστικό, νικηφόρο που θα είναι στον ίδιο βηματισμό και σήμερα και αύριο.


Η απόφαση της κυβέρνησης έδωσε την κανονικότητα και τη νομιμότητα σε μια θεσμική ή και συνταγματική εκτροπή που έκαναν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ. Αυτή η απόφαση πρέπει να συνεχιστεί και η κυβέρνηση να στηρίξει τις δικές της αποφάσεις ώστε η ΕΡΤ να γίνει πολύ δυνατή, να είναι η δημόσια ραδιοτηλεόραση που απαιτείται, γιατί αυτές οι ραδιοτηλεοράσεις, όπως μας απέδειξε πρόσφατα και το δημοψήφισμα στην Ελβετία , έχουν την αποδοχή και τη στήριξη της κοινωνίας.



Σε αυτό τον αγώνα μετρήσαμε θύματα. Κάθε αγώνας έχει θύματα. Το γνωρίζαμε από την αρχή που ξεκινήσαμε και δεν προδώσαμε τα ιδανικά μας. Όμως για εμάς είναι βαρύ το τίμημα. Τα θύματα ήταν 19, μέσα σ’ αυτά των συναδέλφων κι ο γραμματέας της ΠΟΣΠΕΡΤ Τάσος Αβράτογλου. Πέρα από αυτούς τους 19 θανάτους μετράμε καθημερινά, ακόμα και σήμερα, τα κατάλοιπα της εποχής εκείνης με θύματα όλους εμάς που κληρονομήσαμε για όλη τη ζωή μας, το μαύρο και τις συνέπειές του στην υγεία μας.


Αγωνιστήκαμε για μια ΕΡΤ εργαλείο της δημοκρατίας, παραγωγικής ανασυγκρότησης, μοχλό ανάπτυξης, διάδοσης του πολιτισμού, πλουραλιστική, ανεξάρτητη, φορέα ελέγχου της εξουσίας, φωνή της κοινωνίας που αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο, φωνή της Ελλάδας στον κόσμο. Μια ΕΡΤ που θα λειτουργεί με όλες τις δομές της, στην υπηρεσία της κοινωνίας, με παραγωγή προγράμματος, με αξιοκρατία και διαφάνεια, ανοιχτή στα πολιτιστικά ρεύματα, σε κάθε μορφή έκφρασης πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και που να αγγίζει κάθε πτυχή ενημέρωσης και να προβάλει χωρίς αποκλεισμούς τα κοινωνικά κινήματα, τους πολιτικούς φορείς, τις συλλογικότητες εκτός βέβαια από τη Χρυσή Αυγή και όμοιούς τους που έχουν φασιστική, ναζιστική ιδεολογία, ενσπείρουν τη μισαλλοδοξία, το ρατσισμό, την ξενοφοβία και συντηρούν τάγματα εφόδου και που κατά δήλωσή τους αποδέχονται την ευθύνη δολοφονιών.



Μετά από 33 μήνες λοιπόν επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα απ’ όλες τις απόψεις και επιδιώξεις. Ο χρόνος σταθεροποίησης τελείωσε πιά. Τώρα είναι η ώρα της υλοποίησης. Με βήματα σταθερά και γοργά η ΕΡΤ πρέπει να προχωρήσει στην επόμενη φάση για όλα αυτά που προαναφέραμε. Συγχρόνως πρέπει να τονιστεί ότι παρά την εντατικοποίηση της εργασίας μας σε ρυθμούς εξοντωτικούς (πανθομολογούμενο), οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ συνεχίζουν την τεράστια προσπάθεια για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση που θα λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας ώστε να καταδειχθεί η ορθή απόφαση της επαναλειτουργίας και του ρόλου της.

Όμως σε αυτή την προσπάθεια οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ χρειάζονται την απαραίτητη συμπαράσταση και βοήθεια της πολιτείας και της Διοίκησης ώστε να μπούμε στους νέους ρυθμούς, με τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε το αποτέλεσμα να έχει την καθολική αποδοχή και αντίκτυπο στην ακρόαση και στη θέαση.

Θεωρούμε απαραίτητο να τονίσουμε ότι η ιδιαίτερη λειτουργία της ΕΡΤ και τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά και δυσεπίλυτα. Χρειάζεται θέληση κι επιμονή απ’ όλους ώστε η ΕΡΤ να λειτουργεί απρόσκοπτα σε ένα ομαλό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο εμείς θεωρούμε ακρογωνιαίο λίθο.



Από τα πιο επείγοντα θέματα, παραθέτουμε περιληπτικά παρακάτω, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι και άλλα θέματα είναι εξίσου σημαντικά και πρέπει και αυτά να δρομολογηθούν ώστε να επιλυθούν.

Είμαστε διατεθειμένοι για περαιτέρω τεκμηριωμένη - ανάλυση, όποτε ζητηθεί.





1.

Πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού σε ειδικότητες που απαιτούνται για όλη την επικράτεια με συμβάσεις αορίστου χρόνου (έστω στο 1/5 των αποχωρισάντων όπως προβλέπει ο νόμος) ή με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.



Η έλλειψη προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ακόμα και σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, επιφέρουν εκτός των άλλων και ποινικές ευθύνες, όπως μη χορήγηση ρεπό (ήδη έχουν φτάσει 15.000 χρωστούμενα ρεπό), βάρδιες προσωπικού που δεν έχουν την υποχρεωτική διακοπή του 12ωρου (8 ή πολλές φορές και 6ωρη διακοπή) είναι ο κανόνας. Η μη τήρηση βαρδιών με την απαραίτητη εκ του νόμου σύνθεση (π.χ. 2 ηλεκτρολόγοι στη βάρδια– λόγω των ηλεκτρικών φορτίων στην ΕΡΤ κλπ), η παράλληλη απασχόληση εργαζομένων σε δύο ειδικότητες (π.χ. οπερατερ/οδηγός, διευθυντής φωτογραφίας/ ηλεκτρολόγος, ηχολήπτης/οδηγός, τεχνικός/εργάτης κλπ ενέχει φανερούς κινδύνους πέρα από την απαξίωση της ειδικότητας, των δικαιωμάτων της που απορρέουν από αυτή και της προσωπικότητας του εργαζομένου.



Σήμερα υπηρετούν 2.280 άτομα προσωπικό (εκ των οποίων 620 περίπου δημοσιογράφοι). Οι 1.600 περίπου εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε όλη την Ελλάδα για μια δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι πάρα πολύ λίγοι ακόμα και με τα διεθνή πρότυπα, πόσο μάλλον όταν σε αυτό το προσωπικό δεν είναι στοχευμένες - καθορισμένες οι θέσεις ανά ειδικότητα, δεν υπάρχει καθηκοντολόγιο, δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις ανά υπηρεσιακή μονάδα και συνολικά έτσι υπάρχουν δυσλειτουργίες που εντείνονται με τη μεγάλη ανισομέρεια.



Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν οι εργολαβίες (outsourcing) και οι ενοικιάσεις μέσω αυτών, εργαζομένων κύριου παραγόμενου έργου της ΕΡΤ. Οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες δεν λύνονται ούτε με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, ούτε με εργολάβους, ούτε με συμβούλους που παράνομα χρησιμοποιούνται στην παραγωγή του προγράμματος.

Θεωρούμε ότι το outsourcing, οι εργολάβοι, οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι και κάθε άλλη μορφή εργασίας, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους παράνομες στην περίπτωση της ΕΡΤ για το ιδιαίτερο παραγόμενο έργο της, έχει και επιπλέον κόστος οικονομικά (η επιχείρηση στη χειρότερη περίπτωση κερδίζει το ποσοστό του εργολάβου διαμεσολαβητή) και σε τελική ανάλυση δεν είναι της ίδιας ποιότητας και επαγγελματισμού των εργαζομένων υπαλλήλων της ΕΡΤ είτε με αορίστου χρόνου, είτε εξ’ ανάγκης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η γάγγραινα των μόνιμων ενοικιάσεων και η μείωση των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ, μέσω αυτών, πρέπει να σταματήσει. Ο πλουτισμός κάποιων εις βάρος της ΕΡΤ, πρέπει να σταματήσει. Ο εργασιακός μεσαίωνας που φέρνουν αυτές οι ανεπίτρεπτες μορφές εργασίας πρέπει να σταματήσει.



Επομένως και για λόγους διάρκειας και συνέχειας της ΕΡΤ και της μεταφοράς τεχνογνωσίας των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων, της εξειδίκευσης κλπ, λόγω του ότι έχουν πολλά χρόνια να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, η ΕΡΤ πρέπει να καταρτίσει διαχρονικό πρόγραμμα προσλήψεων αορίστου χρόνου και πέρα του 1/5 που προβλέπει ο γενικός νόμος ή ακόμα και να προβαίνει σε αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όταν απαιτείται, εφαρμόζοντας τους εργασιακούς νόμους.



Για τα σημερινά όμως δεδομένα και χωρίς να είμαστε ακριβείς, από την ενημέρωσή μας γενικότερα στις εγκαταστάσεις της Αθήνας, της ΕΡΤ3 και τους περιφερειακού σταθμούς, απαιτούνται πάνω από 300 - 350 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, όπως οδηγοί, εργάτες εξωτερικών μεταδόσεων, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί όλων των ειδικοτήτων, τεχνικοί ΠΕ και ΤΕ, σχεδόν όλες τις καλλιτεχνικές ειδικότητες, κομμώτριες, μακιγιέζ, χειριστές autocue και χειριστές γεννήτριας χαρακτήρων, αναρριχητές ιστών κλπ.



Ιδιαίτερα οι περιφερειακοί σταθμοί και τα κέντρα εκπομπής κινδυνεύουν να σταματήσουν άμεσα τη λειτουργία τους, λόγω ελλείψεως τεχνικού προσωπικού.

Οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί κύριε Υπουργέ δια στόματός σας δύο φορές από τη Βουλή, δεν έχουν προχωρήσει. Θεωρείστε δεδομένο ότι αν αυτό δεν γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα, η ΠΟΣΠΕΡΤ θα προσφύγει και πάλι νομικά για να σταματήσει τις μορφές εργολαβίας, όπως έκανε και στο παρελθόν. Είναι αδιανόητο εσείς που είστε αρμόδιος Υπουργός και γνωρίζετε καλύτερα να εισηγείστε προσλήψεις και το Υπουργείο Οικονομικών που είναι μέτοχος να μη συναινεί.



Επιπλέον, πέρα από τις επιτακτικές ανάγκες λειτουργίας της ΕΡΤ, θα δοθεί νόμιμη εργασία και στους συναδέλφους τους κλάδου που μαστίζεται από την ανεργία.

Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι εμείς οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θέλουμε πληρωμένα ρεπό, υπερωρίες και κυριακάτικα, θέλουμε να δοθεί αυτό το ποσό για την εξάλειψη της ανεργίας.



2.

Αυτονομία της μετάδοσης του σήματος της ΕΡΤ – απεξάρτηση από DIGEA. Πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε να επιλεγεί και να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο πολλαπλά επαναληπτικός διαγωνισμός πομπών της ΕΡΤ δεν ολοκληρωθεί και αυτή τη φορά. Οι καθυστερήσεις και οι «τρικλοποδιές» που έχουν μπει και τα εμπόδια ολοκλήρωσής του, σε σχέση με το μεγάλο κόστος που επωμίζεται η ΕΡΤ, οδηγούν σε σκέψεις και συμπεράσματα ότι έχει συνωμοτήσει το σύμπαν ! ώστε να αιμορραγεί η ΕΡΤ οικονομικά και να συντηρείται αντίστοιχα ο μοναδικός πάροχος ψηφιακού σήματος.

Είτε είναι ορθά τα συμπεράσματα αυτά είτε όχι, ένα μεγάλο μέρος πολλών εκατομμυρίων ευρώ της ΕΡΤ οδηγείται στην DIGEA εις βάρος του επενδυτικού και εξοπλιστικού προγράμματος και εις βάρος της κοινωνίας που πληρώνει για να έχει δημόσια ραδιοτηλεόραση, την οποία όμως δεν βλέπει σε όλη την επικράτεια λόγω της σχεδίασης και αμελειών της DIGEA και του νόμου που της παραχώρησε για 15 χρόνια χαριστικά (ευτελές το τίμημα) την εθνική περιουσία.



3.

ΚΥΑ. Πρέπει άμεσα να λήξει το θέμα της ΚΥΑ που αφορά την αναβίωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων για την εποχή του μαύρου, λόγω του ότι ακόμα και σήμερα οι εργαζόμενοι έχουν τοποθετηθεί με προσωρινή κατάταξη και πληρώνονται προσωρινά και ουσιαστικά …. έναντι. Η μεγάλη δυσλειτουργία στην ΕΡΤ, με την ενιαία αρχή πληρωμών (ΕΑΠ), την απογραφή, την κινητικότητα, τους υπολογισμούς των εξαιρέσιμων και τις εκκρεμότητες που συσσωρεύονται σε ένα τεράστιο όγκο, έχει πολλαπλό αρνητικό αντίκτυπο και συγχρόνως υπάρχει μεγάλη αδικία για όσους τους οφείλονται χρήματα, για όσους θέλουν να συνταξιοδοτηθούν ή έχουν συνταξιοδοτηθεί και δυστυχώς για όσους έχουν αποβιώσει και τις οικογένειές τους.

Επίσης δεν αναγνωρίζονται, καταχρηστικά από τη διοίκηση της ΕΡΤ, τα δύο χρόνια του «μαύρου» ως ωρίμανση και όχι μόνο για όσους αναβίωσαν αλλά και για αυτούς που είχαν προσληφθεί στη ΝΕΡΙΤ !

Είναι απαραίτητο και δίκαιο τώρα να προχωρήσει η αρχική ΚΥΑ και να συμπληρωθεί με την επόμενη, όπως προφορικά και με υπομνήματα έχουμε ζητήσει και να αφορά υποχρεωτικά όλους τους εργαζόμενους με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.



4.

Αποπληρωμή εξαιρέσιμων της περιόδου Νοέμβριος 2012 – Ιούνιος 2013. Παρότι στην ΕΡΤ τότε υπηρετούσαν 2.950 υπάλληλοι περίπου, οι ανάγκες της υπηρεσίας είχαν δημιουργήσει 30.000 περίπου ρεπό και εξαιρέσιμα αργιών, νυχτερινά κλπ.

Αυτά τα δεδουλευμένα, άμεσα πρέπει να αποπληρωθούν γιατί αφορούν υποχρέωση προς τους εργαζόμενους που τα έχουν ανάγκη. Συγχρόνως αφορούν και συμβασιούχους που έχουν αποχωρήσει από την ΕΡΤ σήμερα και είναι άνεργοι. Θεωρούμε ότι ένας δίκαιος εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προς όφελος όλων και της πολιτείας που θα γλιτώσει αρκετά, εκτός του 12% από τόκους κλπ και των εργαζομένων (όποιων επιθυμούν) να εισπράξουν άμεσα αφού είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούν δικαστικά.



5.

Νέο ενιαίο μισθολόγιο για την ΕΡΤ για όλους τους υπαλλήλους και όχι τη σημερινή πραγματικότητα που υπάρχουν 5 διαφορετικοί τρόποι – μισθολόγια – για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και υπολογισμός σε αυτό όλων των χρόνων προϋπηρεσίας.

Η ίση και ίδια μεταχείριση για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ δεν μπορεί να είναι απαίτηση, είναι χρέος της πολιτείας και επιταγή του συντάγματος. Δεν δεχόμαστε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ να χωριστούν σε πατρικίους και πληβείους. Όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ (Τεχνικοί, καλλιτεχνικό προσωπικό, μουσικοί, διοικητικοί, δημοσιογράφοι) είναι αλληλένδετα συνδεδεμένοι με την προετοιμασία, παραγωγή, μετάδοση του ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος και τη λειτουργία, τη συντήρηση, την επισκευή και εγκατάσταση/αποκατάσταση των δομών της ΕΡΤ.

Διεκδικούμε να υπογραφεί ΣΣΕ για όλους και για τις νέες προσλήψεις που έγιναν μετά το Ν. 4324.

Στην ΕΡΤ οι εργαζόμενοι αμείβονται με 4 – 5 διαφορετικά μισθολόγια. Είναι σκόπιμο (όπως και το Δ.Σ. της ΕΡΤ έχει αποφασίσει να προτείνει) να γίνει ένα μισθολόγιο για όλους τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ώστε να υπάρχει ισονομία, δικαιοσύνη και να μην υπάρχουν μισθολόγια : άλλο για δημοσιογράφους, άλλο για μουσικούς, άλλο για καλλιτεχνικές ειδικότητες (ποιες είναι ; πώς διαχωρίζονται ; υπάρχει κενό νόμου), άλλο για τεχνικούς και άλλο για το υπόλοιπο προσωπικό. Επίσης στους εργαζόμενους του Προεδρικού Διατάγματος 164 δεν δίδεται η προϋπηρεσία τους στην ΕΡΤ, ούτε καν αυτή που προβλέπει ο νόμος και έχει δοθεί μόνο στους δημοσιογράφους της ίδιας κατηγορίας.

Οι τεχνικοί διαχωρίζονται σε 2 κατηγορίες αν και κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, στο ίδιο αντικείμενο, στον ίδιο χώρο και θέση εργασίας επειδή κάποιοι έχουν πάρει το πτυχίο τους προγενέστερα των ειδικών δεξιοτήτων που προέβλεψαν μεταγενέστεροι νόμοι.



Επειδή δε στην ΕΡΤ οι τεχνικοί είναι και ηλεκτρονικοί και μοντέρ και ηχολήπτες και εγκαταστάτες και τεχνικοί ροής και στις εξωτερικές μεταδόσεις κλπ, ανήκουν όλοι στην ίδια ειδικότητα με τις ίδιες σπουδές και ανάλογα πού θα τους εντάξει η υπηρεσία, αμείβονται διαφορετικά ! με το νέο μισθολόγιο που τηρείται και μάλιστα με μεγάλες διαφορές.

Λάβετε σοβαρά υπόψη δε, ότι σε κανέναν εργαζόμενο της ΕΡΤ, αν και το δικαιούται, δεν του καταβάλλεται το ανθυγιεινό και επικίνδυνο επίδομα, σε αντίθεση με όλο το δημόσιο που αμείβεται με το ενιαίο μισθολόγιο.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν αυτά που τελικά δεν είχαν εντάξει στο ενιαίο μισθολόγιο τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ από το 2011 και μετά.





6.

Καθεστώς ΔΕΚΟ : Παρά λοιπόν την πλήρη εντατικοποίηση της εργασίας μας σε ρυθμούς εξοντωτικούς, οι αγκυλώσεις που δημιουργούνται λόγω της ένταξής μας στο καθεστώς ΔΕΚΟ σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και λειτουργία 24 ωρών καθ’ όλο το έτος δε δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να μπορεί να είναι αποτελεσματική και λειτουργική. Η ΕΡΤ θα παραμείνει ΔΕΚΟ με μια μετοχή στο δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) με πλήρη οικονομικό έλεγχο και διασφαλίσεις για το κράτος, όπως προβλεπόταν στο Ν.3429/2005 ΦΕΚ 492/18-4-2006.

Η ΕΡΤ είναι εταιρία κοινής ωφέλειας, παράδειγμα προς μίμηση και δεν πρέπει να στοχοποιείται και να συγκαταλέγεται με άλλες προβληματικές εταιρίες.

Η ένταξη της ΕΡΤ στο καθεστώς της Κεντρικής Διοίκησης δεν είναι μόνο εντελώς εσφαλμένη για τους λόγους που προαναφέρονται αλλά και γιατί το ίδιο το κράτος την αντιμετωπίζει κατά το δοκούν και κυρίως όταν την αντιμετωπίζει σαν Ανώνυμη Εταιρία για την επιβολή φόρων που απαλλάσσεται το δημόσιο, φόρο μεταβίβασης, πληρωμή ΕΝΦΙΑ, ακόμα της έχει επιβληθεί και φόρος για περιουσία που την έχει πάρει το ίδιο το κράτος και την έχει παραχωρήσει αλλού και ένα πλήθος νόμων και διατάξεων που επιλέγεται, προς χάρη τον εσόδων, να εφαρμόζεται άδικη καταβολή εκ μέρους της.

Επιπλέον το ανταποδοτικό τέλος, μόνο ανταποδοτικό προς την κοινωνία δεν είναι (σε αντίθεση με ΟΤΑ κλπ). Ποτέ αυτή η ανταποδοτικότητα δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες της ΕΡΤ και του προγράμματός της αλλά και για όλη της τη λειτουργία της. Δεν έχει καταργηθεί ο νόμος της Ν.Δ. για την αφαίμαξη μεγάλου μέρους αυτού του ανταποδοτικού που αποδίδεται παράνομα και καταχρηστικά στον κρατικό προϋπολογισμό και ως εκ τούτου και στον μέτοχο, πληρώνοντας ! και φόρο για τα μερίσματα.

Αυτή η αφαίμαξη πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.



7.

Γ.Κ.Π. : θα πρέπει επιτέλους να συνταχθεί και να υπογραφεί ένας δίκαιος, ολοκληρωμένος Γ.Κ.Π. με ΣΣΕ που θα έχει βάση τους κανονισμούς του δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που πρέπει να συμπεριληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τη συνέχεια με τη συνήθη επιχειρησιακή πρακτική.

Επίσης να προβλέπεται ότι εντός εύλογου διαστήματος θα καταρτιστεί καθηκοντολόγιο με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων που το κρίνουμε απαραίτητο.



Είναι κοινή πεποίθηση όλων όσων γνωρίζουν ότι ο νέος νόμος για τις μετατάξεις (κινητικότητα) θα φέρει την ΕΡΤ σε πολύ δύσκολη θέση, αν η ΕΡΤ δεν έχει ένα ελκυστικό πακέτο (ΓΚΠ, μισθολόγιο κλπ), ώστε να σταματήσει τη φυγή των συναδέλφων που ήδη εκδηλώνεται.

Στην ΕΡΤ υπάρχει εξειδίκευση και ειδικότητες που δεν υπάρχουν αλλού στο δημόσιο για να την επιλέξουν. Σε ειδικότητες π.χ. οδηγούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ψυκτικούς, εργάτες κλπ που θα μπορούσαν να επιλέξουν την ΕΡΤ, αν παραμείνουν όμως τα πράγματα ως έχουν, θα είναι ασύμφορο για να έρθουν, πέρα από την ανασφάλεια που καλλιεργείται.



Α. Πέρα από το μισθολόγιο, τον Γ.Κ.Π. που μπορούν άμεσα να γίνουν, θεωρούμε σκόπιμο να διερευνηθούν οι τρόποι ώστε για την ΕΡΤ, την περίοδο της ανασυγκρότησής της και λόγω της εξειδίκευσης των ειδικοτήτων, να υπάρξει μια τροπολογία, ώστε η κινητικότητα στην ΕΡΤ να εφαρμοστεί για όσους υπαλλήλους θέλουν να κάνουν χρήση και να μετακινηθούν, να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης.

Β. Για να πάψει η ανασφάλεια των εργαζομένων και να παραμείνει η ΕΡΤ σε λειτουργία με το σημερινό της μέγεθος πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος 4324, όσον αφορά το μέγεθος της και αυτό να αλλάζει στο εξής με μια μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή (ενδεικτικά μπορεί να είναι αυτή του ΕΣΡ).



8.

Οργανόγραμμα : Ένα νέο οργανόγραμμα που θα είναι πραγματικά λειτουργικό, που δεν θα έχει υπερκαλύψεις, γενικές διευθύνσεις τέρατα και άλλες παρίες, που θα καθορίζει τις θέσεις εργασίας ανά υπηρεσιακή μονάδα και δεν θα εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπιμότητες, ανάγκες κολλητών και τον μεγαλοϊδεατισμό υπηρεσιακών παραγόντων, το οποίο πρέπει να στελεχωθεί αξιοκρατικά (όχι παρεϊστικα και ρουσφετολογικά) από το υπάρχον προσωπικό και να μην είναι εργαλείο εξυπηρέτησης προσωπικών ή αλλότριων συμφερόντων, στα πλαίσια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού στις 17 Ιανουαρίου 2015 στη δημόσια διοίκηση.



9.

Εξοπλισμός :

Πέρα από τον προγραμματισμό και την προμήθεια των νέων τεχνολογιών στα νέα μέσα (υβριδική τηλεόραση, ραδιόφωνο DAB κλπ) πρέπει άμεσα να προγραμματιστούν προμήθειες και για τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται. Όλος σχεδόν ο υπάρχων εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και σας γνωρίζουμε ότι κινδυνεύει η απρόσκοπτη λειτουργία της ΕΡΤ (πέρα από το 3ετές πρόγραμμα επενδύσεων) αν δεν δρομολογηθούν άμεσα προμήθειες εξοπλισμού, απαραίτητων υλικών και ανταλλακτικών.

Επίσης πρέπει να σταματήσει η γάγγραινα των ενοικιάσεων εξοπλισμού στην ΕΡΤ, γιατί ενώ δαπανιόνται πολλαπλάσια ποσά της τιμής κτίσης των μηχανημάτων τελικά δεν έχει εξοπλισμό.

Υπάρχει άμεση αναγκαιότητα για:

-       Αυτοκίνητα εξωτερικών μεταδόσεων (ένα μεγάλο HD κι ένα μικρό) ώστε να σταματήσουν οι ενοικιάσεις του εξοπλισμού και η ΕΡΤ να μπορεί να είναι αυτόνομη κι έτοιμη για τη νέα εποχή.

-       2 αυτοκίνητα φορτηγά μεταφοράς (μικρού κόστους αγοράς - ίσως ΟΔΔΥ)

-       5 ΙΧ μεταφοράς ENG (1.400 κκ σύμφωνα με το νόμο)

-       2 van 9 – 12 θέσεων για μεταφορά προσωπικού εξωτερικών παραγωγών

-       Αυτοκίνητο εξωτερικών μεταδόσεων για τη ραδιοφωνία.

-       SNG

-       ENG

Απαραίτητη κρίνεται και η τροποποίηση ή επισκευή ή μετασκευή, μονάδων εξωτερικών μεταδόσεων, ώστε η ευελιξία να μεγιστοποιηθεί και το οικονομικό κόστος λειτουργίας τους να μειωθεί.

·         Εξοπλισμός στούντιο με σύγχρονα μηχανήματα HD όπως server, video, γιγαντοοθόνες (multiviewers), κάμερες, μονταζιέρες, κονσόλες ήχου/εικόνας κλπ. Το μεγαλύτερο μέρος του υπάρχοντος έχει φτάσει στα όριά του και είναι παλιάς τεχνολογίας

·         Εξοπλισμός φορητός για παραγωγή προγράμματος, όπως 4 έως 5 liveu, για άμεση ανταπόκριση συνεργείων χωρίς link.

·         Στήριξη των περιφερειακών σταθμών και των κέντρων εκπομπής με ανταλλακτικά όπου απαιτείται και αλλαγή κοστοβόρων πομπών ραδιοφωνίας με νέας τεχνολογίας ψηφιακούς DAB, FM, Μεσαίων, Βραχέων και με αναμεταδότες, ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια.



10.

Ακίνητη Περιουσία της ΕΡΤ. Όπως γνωρίζετε, με το μαύρο της ΕΡΤ, η ακίνητη περιουσία της πέρασε στο δημόσιο. Όταν δημιουργήθηκε η ΝΕΡΙΤ, κάποια λίγα κτίρια της παραχωρήθηκαν και αυτά λόγω της συνέχειας του Ν.4173 με το Ν. 4324, περιήλθαν στη σημερινή ΕΡΤ. Θεωρούμε απαραίτητο όχι μόνο γιατί οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της ΕΡΤ αφορούν τη λειτουργία της και το προσωπικό της, αλλά και γιατί πολλά από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της και τα υπόλοιπα αξιοποιήσιμα από την ίδια την ΕΡΤ, να επανέλθουν στη δικαιοδοσία της ΕΡΤ. Είναι οξύμωρο, η ΠΟΣΠΕΡΤ να διεκδικεί την περιουσία της ΕΡΤ στο ΣτΕ (Περαία) και να παρίστανται εναντίον αυτής της ενέργειας όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Είναι επίσης οξύμωρο να χαρίζεται στο Δήμο Ιωαννίνων, από την πολιτεία, «φιλέτο» στα Γιάννενα 9.679 τμ που ανήκε στην ΕΡΤ και να μην παραχωρείται στην ΕΡΤ (το ζήτησε και η παρούσα Διοίκηση) ένα μικρό κομμάτι 200 – 300 τμ ώστε να εγκατασταθεί εκεί ο ΡΣ Ιωαννίνων που σήμερα στεγάζεται σαν φιλοξενούμενος σε ένα παλαιό υπόγειο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο και δεν καλύπτει κανέναν όρο υγιεινής και ασφάλειας, πέρα από τους λόγους λειτουργικότητας και αξιοπρέπειας.

Χωρίς να αναλύσουμε όλη την περιουσία και τις ιδιαιτερότητες, γιατί αυτή πρέπει να επανέλθει στην ΕΡΤ, θεωρούμε επιβεβλημένο και είμαστε βέβαιοι ότι θα το κάνετε να εντάξετε στις υποχρεώσεις σας την επαναφορά της ακίνητης περιουσίας της πρώην ΕΡΤ στη σημερινή ΕΡΤ.



11.

Pool

Να σταματήσει η παράνομη και καταχρηστική τροφοδότηση του παραγόμενου προϊόντος της ΕΡΤ, κυρίως σε ειδησεογραφικό υλικό, μέσω pool κυκλωμάτων ή με οποιοδήποτε τρόπο στα ιδιωτικά κανάλια, ιδιωτικοποιώντας έτσι τη δουλειά των εργαζομένων της ΕΡΤ και συμβάλλοντας στις απολύσεις και την ανεργία.



12.

Ενοικιαζόμενα συνεργεία

Ζητάμε πλήρη έλεγχο από ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ στα ενοικιαζόμενα VAN και τ/ο συνεργεία. Επίσης πλήρη έλεγχο από την ΕΡΤ για τους εργαζόμενους που απασχολούνται σε αυτά.

13.

Ιεραρχία

Ζητάμε αξιοκρατία – αντικειμενικά κριτήρια στην επιλογή της ιεραρχίας. Οι θέσεις να καλύπτονται με εσωτερικές προκηρύξεις και με προκαθορισμένους και σαφείς όρους βαθμολόγησης.

14.

Ζητάμε τη στήριξη για τη συνέχιση της έκδοσης του ιστορικού περιοδικού   Ραδιοτηλεόραση

15.

Ζητάμε την περαιτέρω στήριξη και αξιοποίηση του Μουσείου - Αρχείου και των πολυμέσων και των νέων μέσων

16.

Ζητάμε να μη γίνεται συλλογή θεμάτων από το διαδίκτυο ή να χρησιμοποιείται web κάμερα για τα θέματα της ΕΡΤ εκτός εξαιρετικά ειδικών περιπτώσεων.

17.

Ζητάμε να αξιοποιηθούν ενεργά οι υπάρχουσες διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου στην ΕΡΤ (ΣΚΕ).  





Ισχυροποίηση και ανάπτυξη της ΕΡΤ3.



Για την ΕΡΤ3, εκτός των προαναφερομένων (έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού κλπ), πρέπει επιτέλους να γίνει πράξη ο ειδικός εθνικός περιφερειακός της ρόλος.

Να αποκτήσει κτηριακές εγκαταστάσεις.

Να μην είναι ο περιφερόμενος θίασος και να εξοπλιστεί με ΒΑΝ και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό.

Η ΕΡΤ3 δεν είναι ο φτωχός συγγενής της ΕΡΤ ούτε συμπληρωματική μονάδα. Χρειάζεται να δοθεί μεγαλύτερη δυνατότητα και αυτοτέλεια καθώς και στήριξη ώστε ο ειδικός της ρόλος να μπορεί να επιτελεστεί.



Ισχυροποίηση και ανάπτυξη των περιφερειακών σταθμών



Για τους Περιφερειακούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς πολλά ακούγονται και πολλά γράφονται κατά καιρούς. Άλλοτε για συρρίκνωση, άλλοτε για υπαγωγή στη δομή λειτουργίας ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ τύπου και άλλοτε για κάθετη διακοπή της λειτουργίας τους, αγνοώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά, τις ιδιαιτερότητες και τη προσφορά τους ως δυνάμεων κοινωνικής συνοχής, που αναδεικνύουν τα ήθη, τα έθιμα και το πολιτισμικό γίγνεσθαι της Περιφέρειας.

Άλλωστε πρόσφατα σε όλους αυτούς που στοχοποιούν τους σταθμούς της ΕΡΤ δόθηκε μια ηχηρή απάντηση με τον αγώνα τους ενάντια στο «μαύρο» και την συμπόρευση των τοπικών κοινωνιών για τη λειτουργία τους.

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι το συνολικό κόστος λειτουργίας τους σε σχέση με την κοινωνική τους αποστολή αλλά και σε απόλυτους αριθμούς είναι μηδαμινό.

Οι 19 αυτοί περιφερειακοί σταθμοί πέρα από το σημερινό τους έργο, μπορεί με διαφορετική οργάνωση και ελάχιστη δαπάνη να μετασχηματιστούν σε μικρές δυναμικές ολοκληρωμένες αποκεντρωμένες υπηρεσιακές μονάδες.

Δυναμικές ευέλικτες μονάδες παραγωγής Ραδιοφωνικού, Τηλεοπτικού και Ειδησεογραφικού προϊόντος απαραίτητου για την ΕΡΤ, που τώρα αναγκάζεται για να προμηθευτεί μέτριας ποιότητας υλικό αυτού του είδους, να το ακριβοπληρώνει σε τοπικούς ημιεπαγγελματίες. Έχουν αρχίσει και γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση βήματα, χάθηκε όμως πολύτιμος χρόνος από το 2012 που εμείς τότε είχαμε προτείνει. Θετικό επίσης είναι ότι δημιουργήθηκε από τη νέα διοίκηση κλιμάκιο στη Σάμο, που ανήκει στο Ρ/Σ Αιγαίου και που καλύπτει τα γεγονότα και την ειδησεογραφία σε 7 ακριτικά νησιά. Είναι απαραίτητο αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και να επεκταθεί .

Πρέπει να υπάρξουν επίσης μικρές αλλά αποτελεσματικές τεχνικές βάσεις για να υποστηρίξουν άμεσα το εκτεταμένο τοπικό μας Δίκτυο εκπομπής, μονάδες διαθέσιμες για να υπηρετήσουν την ΕΡΤ οπουδήποτε.

Προβάλλει λοιπόν αναντίρρητα η ανάγκη προάσπισης του συμφέροντος του κοινωνικού συνόλου και στήριξης των εθνικών μας στόχων με ένα σύστημα επικοινωνιακής διαδικασίας δημόσιας αντίληψης.

  
Η Ε.Ρ.Τ δηλαδή ενιαία με όλες τις υπηρεσιακές της μονάδες παρατεταγμένες στην εθνική προσπάθεια όχι μόνο αθηνοκεντρικού ενδιαφέροντος αλλά περιφερειακό και τοπικό και παγκόσμιο με πρόγραμμα κοινωφελούς χαρακτήρα στους τομείς της ενημέρωσης, της επιμόρφωσης και της ψυχαγωγίας που να καλύπτει όλες τις περιοχές που ζουν και δραστηριοποιούνται οι Έλληνες μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα.




Είναι αλήθεια ότι αυτή η Διοίκηση κάνει προσπάθειες προς τη θετική κατεύθυνση. Μετά από εισηγήσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ έχει επαναφέρει τη μισθοδοσία ανά δεκαπενθήμερο, έχει αποφασίσει θετικά για εισήγηση του Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου στους αρμόδιους φορείς, έχει παρέμβει με αποφάσεις της σε θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Όμως πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για άμεση υπογραφή Γ.Κ.Π. με Σ.Σ.Ε. και Οργανόγραμμα ώστε να σταματήσει η ομφαλοσκόπηση και να προχωρήσει σε μητρώο προμηθευτών προγράμματος και επανακαθορισμό του μητρώου ενοικίασης μέσων εξωτερικών μεταδόσεων.

Οι εργαζόμενοι είδαν τη νέα Διοίκηση θετικά, αφού επικεφαλής της είναι ένας άνθρωπος του αγώνα, που γνωρίζουν τις προθέσεις του και την αγάπη του για την ΕΡΤ. Όμως οι προθέσεις πολλές φορές δεν αρκούν. Πρέπει όλη η διοίκηση να αποκτήσει κοινή περπατησιά, να σταματήσουν επιτέλους οι προσωπικές και άλλες επιδιώξεις και με σύμπνοια να βρεθούν και να αξιοποιηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και εργαλεία για να προχωρήσουμε μπροστά.

Η διοίκηση πρέπει να καταλάβει ότι δεν την ελέγχει η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές παραφυάδες της που χύνουν χολή για την ΕΡΤ και επιδιώκουν να επανέλθουν σε μια μικρή και ευέλικτη ΝΕΡΙΤ της εποχής Σαμαρά.

Τα αποτελέσματα των πράξεών της τα ελέγχουν οι εργαζόμενοι και δεν θα χαριστούμε, όπως το κάναμε πάντα, όμως πάνω απ’ όλα ελέγχει η κοινωνία που απαιτεί μια ΕΡΤ δημόσια, αξιοκρατική, απεγκλωβισμένη από φαινόμενα κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας, κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, ανοιχτή σε όλα τα δημοκρατικά πολιτικά ρεύματα σε κάθε μορφή έκφρασης πολιτισμού, σε κάθε αποκλεισμένο δημιουργό από τη διαπλεκόμενη μιντιακή ολιγαρχία. Μια ΕΡΤ που να επενδύει στην ενημέρωση, στον πολιτισμό, στηρίζοντας ιδίως τους νέους δημιουργούς σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, με εσωτερική παραγωγή και αξιοπρόσεκτο έργο, γιατί επιπλέον ο ρόλος της είναι και εθνικός και ιστορικός.

Οι εργαζόμενοι που δίνουν την ψυχή τους με την επάρκεια του επαγγελματισμού τους καθημερινά και στηρίζουν την ορθότητα της απόφασης της επαναλειτουργίας, παρά τον διαχωρισμό τους και την άνιση μεταχείριση και από τον δικό τους θεσμικό ρόλο είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κάθε θετική προσπάθεια.



Για όλα τα θέματα αναλυτικά κύριε Υπουργέ, θα σας καταθέσουμε εκτός από τα αποτελέσματα του συνεδρίου μας, αναλυτικά υπομνήματα.



ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Με αυτά τα λόγια κλείνω την ομιλία και πιστεύουμε είστε διατεθειμένος μέσα από γόνιμο – μόνιμο διάλογο και ώριμες σκέψεις να γίνει ο,τι καλύτερο για τους εργαζόμενους των ΗΜΜΕ τους οποίους εκπροσωπούμε.









Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 15/03/2018 - 03:51