Αναβολή για τις 24 Σεπτέμβρη 2018 πήρε η δίκη του αστυνομικού των ΥΜΕΤ

Που τραυμάτισε τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα

Ξεκίνησε χθες το πρωί η δίκη του αστυνομικού των ΥΜΕΤ, Ιωάννη Τσοκαναρίδη, που κατηγορείται ότι χτύπησε και τραυμάτισε στις 10 Ιούλη 2014, στο υπουργείο Οικονομικών επί της οδού Νίκης, τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες, Ευαγγελία Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα.
Ωστόσο, η δίκη διεκόπη και πήρε αναβολή για τις 24 Σεπτέμβρη 2018, πράγμα που σημαίνει πως ουσιαστικά θα αρχίσει πάλι από την αρχή, με το δεδομένο πως ο νόμος προβλέπει συνέχιση της δίκης με την ίδια σύνθεση δικαστηρίου εντός 15 ημερών.

Κατά τη ακροαματική διαδικασία χθες Τρίτη 20 Μαρτίου 2018, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως ο συνήγορος του κατηγορουμένου (σ.σ.: που είναι και συνήγορος των 18 ΜΑΤατζήδων που κατηγορούνται για τις ωμότητες και τον τραυματισμό εκατοντάδων πολιτών και συνδικαλιστών, στις 28-29 Ιούνη 2011, στο κέντρο της Αθήνας) έφερε ως μάρτυρες υπεράσπισης του Ιω. Τσοκαναρίδη… 21 συναδέλφους του, δηλαδή αστυνομικούς. Τελικώς, το δικαστήριο δέχθηκε να εξεταστούν 7 μάρτυρες από κάθε πλευρά.

Χθες Τρίτη κατέθεσαν 4 καθαρίστριες (σ.σ.: μεταξύ των οποίων και η Ευ. Αλεξάκη και Βάσω Γκόβα), όπου και περιέγραψαν τα γεγονότα και το πώς ο κατηγορούμενος αστυνομικός τραυμάτισε τη Βάσω Γκόβα και την Ευαγγελία Αλεξάκη. Όπως είπαν οι καθαρίστριες, στις 10 Ιούλη, γνωρίζοντας πως εκείνη την ημέρα θα ήταν η τρόικα στο ΥΠΟΙΚ επί της οδού Νίκης, γύρω στις 4 το απόγευμα, πήγαν ειρηνικά στο συγκεκριμένο σημείο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόλυσή τους και να ακουστούν από τους δανειστές. Στις διαπραγματεύσεις που έκαναν με τη φρουρά του υπουργείου, ζήτησαν να συναντηθούν μαζί τους.

Ωστόσο, το όλο ειρηνικό κλίμα διαταράχθηκε με την εμφάνιση του κατηγορουμένου, ο οποίος ήρθε από την οδό Μητροπόλεως και με άγριες διαθέσεις, προσπάθησε να πιάσει τις καθαρίστριες, κάτι που δεν κατάφερε αρχικά, με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί προς τη Βάσω Γκόβα, να την πιάσει από πίσω, να τη σηκώσει στον αέρα και να την… συλλάβει, πετώντας την κυριολεκτικά στην κλούβα και τραυματίζοντάς την στα πλευρά και στον αυχένα. Προηγούμενως, είχε χτυπήσει με γροθιά την Ευαγγελία Αλεξάκη, τραυματίζοντάς την κι εκείνη.

Όσον αφορά στη θέση του δικαστηρίου, ήταν εμφανής η προσπάθεια να συγκαλύψει την υπόθεση και να εξισώσει τα θύματα με το θύτη, προσπαθώντας να δώσει την εικόνα στο ακροατήριο ότι πρόκειται για μια διαμάχη μεταξύ δύο εργαζομένων, κι όχι μεταξύ των κατασταλτικών δυνάμεων και των αγωνιζόμενων καθαριστριών, που αποτέλεσαν υποδειγματικό παράδειγμα εργατικού αγώνα και νίκης των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών στο δημόσιο τομέα.




πηγή ergasianet
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54