Τον ΠτΔ και τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό, ενώ αντίστοιχη διαδικασία αναμένεται σήμερα και στα Σκόπια. Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας είχε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Υπερασπιζόμαστε μια γραμμή στο σκοπιανό, η οποία έχει διαμορφωθεί εδώ και δύο δεκαετίες και είναι κτήμα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων και ιδίως εκείνων που έχουν διαχειριστεί μεγάλα θέματα« σημείωσε ο Α. Τσίπρας προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρόσθεσε ότι επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνείνεση ώστε η όποια λύση να είναι ανθεκτική στον χρόνο.

Καταλήγοντας ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως προϋπόθεση για λύση είναι η συνταγματική αναθεώρηση από την πλευρά των γειτόνων ώστε να φύγουν τα εμπόδια του αλυτρωτισμού. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τέλος ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Από την πλευρά του ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, υπογράμμισε την ανάγκη των ευρύτερων συναινέσεων. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν τις διαφορές όμως στα εθνικά θέματα απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για να αντέχουν στον χρόνο και για να έχει και η Ελλάδα μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών του επικοινωνιών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό των Σκοπίων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού σε σχέση με την ονοματολογία «ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, μετά τη χθεσινή ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, τονίζει ότι το απορρίπτει ως απαράδεκτο το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» που συζητείται, εκτιμώντας ότι ενισχύει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, καθώς -όπως υποστηρίζει- συνδέεται με την επιδίωξη δημιουργίας «Μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Κατά αυτής της ονομασίας τάχθηκε και η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης εξέφρασε  την πρόθεσή του να στηρίξει την κυβερνητική πρόταση εφόσον διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε το όνομα να μην περιέχει το συνθετικό «Μακεδονία».
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας: Ο όρος «Ίλιντεν» δεν περιορίζει τον αλυτρωτισμό
 
Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας «επανέλαβε στον πρωθυπουργό τη θέση του κόμματος για την αποτροπή της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία προϋποθέτει τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα προκειμένου να απαλειφθούν όλα τα ζητήματα του αλυτρωτισμού και ότι το όνομα πρέπει να έχει αυστηρά γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι το οποίο δεν εξασφαλίζει η νέα πρόταση «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54