Η παρέμβαση από την ανεξάρτητη ευρωβουλευτή Σοφία Σακοράφα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής

Στρασβούργο 4 Ιουλ. 2018

«Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα για ακόμα είκοσι χρόνια, δηλαδή διαρκής φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού, ενισχυμένη εποπτεία και διαρκές ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου. Αυτή είναι η κανονικότητα στην οποία επαίρονται ότι εισέρχεται η Ελλάδα. Σε αυτήν την κανονικότητα υπερηφανεύεται ότι οδηγεί την Ελλάδα, ο «αριστερός» πρωθυπουργός της…».

Αυτά επεσήμανε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής Σοφία Σακοράφα στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, κατά την συζήτηση με θέμα την «Ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα».

Η Σοφία Σακοράφα μιλώντας στην ολομέλεια, είπε ότι οι δανειστές αποφασίζουν για όλα και επιβάλλουν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου με απαξιωτικούς όρους. Ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του Εθνικού Αερολιμένα , για το οποίο όπως είπε: «Μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θεώρησε εξευτελιστικό το τίμημα παραχώρησης του».

Αμφισβητώντας έντονα τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης περί εξόδου από τα μνημόνια και επιστροφή στην «κανονικότητα»,  τόνισε κλείνοντας : «Είναι τόσο χυδαία απεχθής αυτή η κανονικότητά σας για να είναι οριστική, που δεν μπορώ, ως πολίτης και ως πολιτικός παρά να είμαι απέναντι, μαζί με όλους όσους αντιστέκονται».

Λίγο νωρίτερα, πριν ξεκινήσει την τοποθέτηση της στο θέμα της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος, απαντώντας σε γερμανό φιλελεύθερο ευρωβουλευτή που μιλούσε πριν από εκείνη, και κάλεσε τους Έλληνες να κοιταχτούν στον καθρέπτη του είπε από βήματος: «Να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο και να πληρώσει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα επανέλθει στην κανονικότητα».

Ολόκληρη η δήλωση της Σοφίας Σακοράφα στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου :

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σας περιγράφω λακωνικά την κανονικότητα που εισέρχεται η Ελλάδα.

- Θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα για ακόμα είκοσι χρόνια, δηλαδή διαρκής φτωχοποίηση και εξαθλίωση του λαού.

- Ενισχυμένη Εποπτεία. Δηλαδή αυστηρή Επιτροπεία, δηλαδή κατάργηση στην πράξη των δημοκρατικών θεσμών. Οι δανειστές αποφασίζουν για όλα.

- Ρύθμιση χρέους. Μια λογιστική αλχημεία εξωραϊσμού,  δηλαδή κοροϊδία ενόψει του εκρηκτικού κινδύνου της Ιταλίας.

- Μεταρρυθμίσεις, δηλαδή διαρκές ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου (μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού π.χ. θεώρησε εξευτελιστικό το τίμημα παραχώρησης του Εθνικού Αερολιμένα).

Αυτή είναι η κανονικότητα στην οποία επαίρεστε ότι οδηγήσατε  την Ελλάδα.

Σε αυτήν την κανονικότητα υπερηφανεύεται ότι οδηγεί την Ελλάδα, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο «Αριστερός» Πρωθυπουργός της.

Αυτή είναι η κανονικότητα που εσείς προτείνετε στους λαούς της Ευρώπης.

Το ότι μπορείτε σήμερα και την επιβάλλετε δεν αναιρεί τα τραγικά αποτελέσματα που παράγει.

Είναι τόσο χυδαία απεχθής αυτή η κανονικότητά σας για να είναι οριστική, που δεν μπορώ, ως πολίτης και ως πολιτικός παρά να είμαι απέναντι, μαζί με όλους  όσους αντιστέκονται.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54