Η Ιαματική λουτροθεραπεία και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας μας



Κωνσταντίνος Ε. Κουσκούκης



Η ιαματική ιατρική είναι συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της κλασικής ιατρικής και επομένως συνδυάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται, για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θεραπευτικού αποτελέσματος.

 Οι θεράποντες ιατροί έχοντας στο θεραπευτικό τους οπλοστάσιο τα προϊόντα της σύγχρονης φαρμακοβιομηχανίας, αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της καινοτόμου έρευνας πάνω στα φάρμακα, θα πρέπει να προσεγγίζουν συμπληρωματικά και όχι απαξιωτικά, τα επιστημονικά αποτελέσματα της έρευνας της ιαματικής ιατρικής προς όφελος πάντα των ασθενών, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες,  όπως τονίζει ο  κ. Κωνσταντινος Κουσκούκης Καθηγητής Δερματολογίας – Καθηγητής Αισθητικής Ιατρικής Παν. Camerino – Νομικός - Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής- Πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας - Πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής

  Η ιαματική λουτροθεραπεία, μέχρι σήμερα, είχε εμπειρική υπόσταση, με τη βοήθεια, όμως, της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής και, ειδικότερα, της χημικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, αναδείχτηκε ως μία συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της κλασικής ιατρικής.

 Οι θεραπευτικές δράσεις αφορούν παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, καθώς και σε δερματολογικές, ωτορινολαρυγγολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και περιοδοντικές παθήσεις.

 Η θεραπευτική δράση των ιαματικών πηγών οφείλεται στις χημικές ιδιότητες των μεταλλικών στοιχείων και κυρίως των ιχνοστοιχείων, που εμπεριέχονται στα ιαματικά νερά υπό μορφή διαλυμένων αλάτων και αερίων. Τα σπουδαιότερα χημικά στοιχεία είναι: θείο, νάτριο, χλώριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος, βρώμιο, βόριο, ιώδιο και σελήνιο, ενώ οι φυσικές ιδιότητες των ιαματικών μεταλλικών νερών είναι: η θερμοκρασία, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η ραδιενέργεια και το σύνολο των διαλυμένων αλάτων.

 Οι ιαματικές θεραπείες υπό μορφή λουτροθεραπείας, εισπνοθεραπείας, λασποθεραπείας και θαλασσοθεραπείας αφορούν όχι μόνο τους ηλικιωμένους, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά όλο το ηλικιακό φάσμα για θεραπεία, αποθεραπεία, αποκατάσταση, πρόληψη και ευεξία. Ειδικότερα, προσεγγίζουμε άτομα νεαρής ηλικίας προσπαθώντας να δημιουργήσουμε νέα πρότυπα υγειούς διαβίωσης, μέσω της πρόληψης, αποτρέποντας αρνητικές καθημερινές πρακτικές με σωστή διατροφή, άσκηση και δραστηριότητες εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

  Στην Ευρώπη υπάρχουν 1400 κέντρα ιαματικής ιατρικής και ευεξίας που λειτουργούν υπό μορφή Health Resort, τα οποία επισκέπτονται εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο, αναζητώντας ιατρική φροντίδα, έξω από τα εθνικά τους σύνορα, συμμετέχοντας σε ιδιωτικά και δημόσια προγράμματα υγείας. Οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν ετησίως 2,6 εκ. ταξίδια για λόγους υγείας σε συνδυασμό με τις διακοπές τους, στα πλαίσια του Τουρισμού Υγείας, ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται 40 εκ. ταξίδια περίπου, το 4% δηλαδή της τουριστικής αγοράς.

ΙΑΜΑΤΙΚΟΣ   ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

  Η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικότατο έως καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, συνεισφέροντας μεγάλη προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και γενικότερα την οικονομία της Ελλάδας. H ιαματική ιατρική απαιτεί θεραπείες 21 ημερών ανά εξάμηνο σε ασθενείς και σε υγιείς προληπτικά, γεγονός το οποίο εξασφαλίζει repeaters τουρίστες, χρηματοδοτούμενοι από τα ιδιωτικά και ασφαλιστικά ταμεία των ευρωπαϊκών χωρών.

  Η ιαματική θεραπεία διαρκεί μόνο 20 λεπτά ημερησίως γεγονός το οποίο αφήνει απεριόριστο χρόνο στον ασθενή – τουρίστα για να καλύψει όλες του τις ανάγκες για βιωματικές εμπειρίες όλων των εναλλακτικών και ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού που διαθέτει πλουσιοπάροχα η Ελλάδα, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών και τα οικονομικά αποτελέσματα, καθόσον οι ασθενείς αυτοί καλύπτονται αφενός από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και αφετέρου είναι τουρίστες υψηλής χρηματοδοτικής ικανότητας.

  Σε αυτούς τους σκοπούς στοχεύει η πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού με την αναγνώριση των 55 από τις 128 ενεργές στο σύνολο των 752 ιαματικών πηγών της Ελλάδας με θεραπευτικές ενδείξεις και αντενδείξεις της ιαματικής θεραπείας.

 Ευοίωνες προοπτικές αποτελούν και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας και ΕΛΙΤΟΥΡ κ. Γ. Πατούλη, Προέδρου του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ με τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας με συνέδρια που έγιναν στις Η.Π.Α., στον Καναδά, στην Ευρώπη και την Αυστραλία και τα δύο Διεθνή Συνέδρια Τουρισμού Υγείας που έγιναν στην Ιθάκη και στην  Κω.

 Η δημιουργία μοντέλου της 12μηνης τουριστικής περιόδου στο απαράμιλλο και μοναδικό βιοκλίμα της Ελλάδας, με τον απόλυτο συνδυασμό και όλων των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού υπό μορφή cluster, εξασφαλίζει εντυπωσιακά οικονομικά οφέλη με την ανάπτυξη κέντρων ιαματικής ιατρικής, θαλασσοθεραπείας, ευεξίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθόσον οι ιαματικοί φυσικοί πόροι υπάρχουν διεσπαρμένοι σε όλη την Ελλάδα, η οποία διαθέτει και τεράστια ακτογραμμή.


Λουτρά Πόζαρ








Ξενοδοχείο Γαλήνη, Καμένα Βούρλα







Άγκιστρο Σερρών

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54