Έρχεται τριήμερος καύσωνας με θερμοκρασίες μέχρι και 41 βαθμούς – Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

Μετά την Ευρώπη, τριήμερος καύσωνας έρχεται και στη χώρα μας.

Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αρχίσει κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία, ενώ την Τετάρτη, το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως και 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που τοπικά θα φτάνουν τους 40 ως 41 βαθμούς Κελσίου, θα επικρατήσουν στη χώρα μας από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, καθώς οι θερμές αέριες μάζες, οι οποίες «έκαψαν» τη Δυτική Ευρώπη, μετακινούνται ανατολικά και θα επηρεάσουν βαθμιαία την Ανατολική Ευρώπη και την Ελλάδα, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.



Σταδιακή υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών προβλέπεται από την Παρασκευή, ενώ την Πέμπτη στα βόρεια ηπειρωτικά και την Παρασκευή και στα κεντρικά, θα εκδηλωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

Για σήμερα Τρίτη, προβλέπεται υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Ηλεία, Αχαΐα.

Έκτακτη συνεδρίαση ΣΟΠΠ της Δ. Αττικής

Η εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων και της παραμονής των εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2019, ήταν το αντικείμενο της έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής που πραγματοποιήθηκε κατόπιν εντολής της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου.

Η έκτακτη σύγκληση πραγματοποιήθηκε λόγω αλλαγής των προδιαγραφών της απαγόρευσης, καθώς κρίνεται αναγκαία η παρουσία χαρτών που θα απεικονίζουν τη περιοχή στην οποία ζητείται η εφαρμογή της απαγόρευσης.

Κάθε μέλος του ΣΟΠΠ αναφέρθηκε τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει στις περιοχές απαγόρευσης, όσο και στην ανάγκη έγκαιρης κάλυψης των αναγκών που υπάρχουν, προσκομίζοντας και προτάσεις για τον ορισμό περιοχών εφαρμογής του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας σε «ευπαθείς» περιοχές σε ημέρες και ώρες που θεωρούνται επικίνδυνες.

Καθορίστηκε δεκαπενθήμερη προθεσμία υποβολής χαρτογραφικού υποβάθρου από πλευράς φορέων (Δήμοι, Δασαρχείο κλπ) συνοδευτικού της απόφασης απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Τέλος, τονίστηκε από όλους η αναγκαιότητα επαγρύπνησης καθώς έχει ξεκινήσει ήδη η αντιπυρική περίοδος για το τρέχον έτος.



Πηγές:
ΕΡΤ1, ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54