Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία προειδοποιεί για τη χρήση τζακιού

Ποικίλες συζητήσεις έχει προκαλέσει η προειδοποίηση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, για τα τζάκια. Με ανοιχτή επιστολή της προς τους πολίτες, αλλά και την Πολιτεία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση τζακιού, σημειώνοντας ότι η καύση του ξύλου εκλύει επικίνδυνα αιωρούμενα μικροσωματίδια, που εισέρχονται μέσω της αναπνοής στον οργανισμό.



Η Ελληνική Αντικαρκινική εταιρεία, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων, απαγόρευση ανέγερσης πολυκατοικιών με κατασκευή τζακιών και παροχή οικονομικών κινήτρων για απαλλαγή από τα τζάκια. Σε κάθε περίπτωση ζητά να τηρούνται κανονισμοί στη χρήση τζακιών και επισημαίνουν ότι «σε σύγχρονα κράτη, όπου δεν τηρούνται οι κανονισμοί μπαίνουν πρόστιμα».

Την ίδια ώρα, ο σύλλογος εμπόρων στερεών καυσίμων υποστηρίζει, ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, καθώς τα ξύλα έχουν ελεγχθεί και κριθεί κατάλληλα για οικιακή χρήση. Επισημαίνουν πάντως, ότι για την υγεία και την ασφάλεια των ιδιοκτητών τζακιών είναι σημαντικό να καθαρίζεται η καμινάδα μία φορά το χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί και η αντικαρκινική εταιρεία συνιστούν οι καταναλωτές να προτιμούν τα κλειστού τύπου ενεργειακά τζάκια.


Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54