Εγκλωβισμός προσφύγων στον Έβρο, έντονη ανησυχία στη Λέσβο

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο έλεος των πολιτικών παιχνιδιών του Ερντογάν, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί αμήχανη μια κατάσταση που την ξεπερνά, ενώ η Ε.Ε. επί του παρόντος αρκείται σε δηλώσεις προθέσεων και λεκτικής συμπαράστασης. ● Καταγγελία για SOS από 50 πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου. Διαμαρτυρία κατοίκων στην Παναγιούδα.

Για τρίτη μέρα χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, που πέρασαν ανεμπόδιστα από τις τουρκικές αρχές στην ουδέτερη ζώνη, μετά τις απειλές της Άγκυρας για άνοιγμα της προσφυγικής «κάνουλας» την Παρασκευή με αφορμή την επίθεση κατά Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ.

Ομάδες προσφύγων προσπαθούσαν κατά διαστήματα στη διάρκεια της νύχτας και της σημερινής ημέρας να περάσουν από διάφορα σημεία της συνοριογραμμής στη χώρα με σκοπό να φτάσουν στην Ευρώπη. 
 
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 18 άτομα από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, επιχείρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος για να κατευθυνθούν στην Θεσσαλονίκη.

«Καμία σχέση με την Ιντλίμπ»

Για «οργανωμένες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές που επισημαίνουν ότι έγιναν 73 συλλήψεις ατόμων, που «δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. 'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες».

Προσθέτουν ότι περίπου «στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως. Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος».

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι «χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν».

«Αποτράπηκε η είσοδος σε 9.972 άτομα»

Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «από τις έξι το πρωί χθες, μέχρι τις έξι το πρωί σήμερα αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια σε 9.972 άτομα» ο υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής που βρίσκεται μαζί με τον υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλος στον Έβρο.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο κ. Στεφανής σχολίασε ότι είναι αδύνατον οι ροές να έρχονται στο σύνολο τους από την Ιντλίμπ και εκτίμησε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν μπαίνουν στην διαδικασία να περιορίσουν τον ερχομό τους προς τα σύνορα.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δει πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λάβαμε επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά ότι πρόθεση είναι η ενίσχυση των συνόρων μας σε στεριά και θάλασσα.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανέβασε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των μεταναστών που έφυγαν από την Τουρκία μέσω Αδριανούπολης, κάνοντας λόγο για 76.358, ενώ χθες έγραψε στο Twitter ότι ήταν 47.113. Πάντως, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ ανέφερε την ίδια στιγμή πως 13.000 άνθρωποι είναι στα σύνορα, μήκους 212 χλμ., στον Έβρο.

Καταγγελία για SOS από 50 πρόσφυγες ανοιχτά της Λέσβου

Παράλληλα, έντονη ανησυχία προκαλεί η καταγγελία του Watch The Med Alarm Phone ότι ένα σκάφος που μεταφέρει 49 άτομα έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου ανάμεσα σε Σκάλα και Παναγιούσα.

Σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, το σκάφος παρασύρεται πάνω από 4 ώρες αλλά ελληνικές αρχές αρνούνται να δράσουν παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί επανειλημμένα τηλεφωνικά τοποθεσία και αριθμός ατόμων σε έκτακτη κατάσταση.

Στο μεταξύ από το πρωί άνδρες της αστυνομίας έχουν προχωρήσει σε προσαγωγές εθελοντών και μελών ΜΚΟ, που οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του νησιού για έλεγχο διαβατηρίων και εξακρίβωση στοιχείων.

Την ίδια ώρα, κάτοικοι του χωριού Παναγιούδα ξεκίνησαν διαμαρτυρία ζητώντας να μην πάνε στη Μυτιλήνη οι πρόσφυγες που αφίχθησαν στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες.
 
Από χθες το βράδυ μέχρι το πρωί τουλάχιστον 12 βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν τόσο στη Λέσβο όσο και τη Χίο. Συνολικά 220 άνθρωποι επέβαιναν σε 8 λέμβους που βγήκαν σε παραλίες της βόρειας και της ανατολικής Λέσβου, στις Σκάλες Συκαμνιάς και στην Εφταλού του Μόλυβου. Επίσης, 4 βάρκες έφτασαν στη Χίο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πρόκειται για περίπου 150 αιτούντες άσυλο.



πηγή ://www.efsyn.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54