Κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών αν δεν παρθούν μέτρα

Να παραταθεί 6 μήνες η εγγραφή στην πλατφόρμα και de facto να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για έξι μήνες ακόμη.
Η ΕΚΤ το επιτρέπει, γιατί αν σταματήσουν να πληρώνουν οι δανειολήπτες, καλοπληρωτές ή κακοπληρωτές, το τραπεζικό σύστημα δεν θα έχει μόνο προβλήματα ρευστότητας, θα πάμε πιο πέρα, θα βγούμε από την πανδημία αλλά δεν θα υπάρχει τίποτε όρθιο, προειδοποίησε ο καθηγητής τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών αγορών Αιμίλιος Αυγουλεας μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Η ΕΚΤ έχει πάρει απόφαση χαλάρωσης του πλαισίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλη την Ευρώπη, θύμισε ο κ. Αυγουλέας, αυτό πρέπει να επεκτείνεται και στην διεξαγωγή πλειστηριασμών για κατόχους πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα. Θα περίμενε κανείς όχι απλώς πιο επιεική αντιμετώπιση, αλλά και ενίσχυση των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους ανάγκες.

 

Μία παύση πληρωμών δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, υπογράμμισε, πρέπει πρώτον οι άνθρωποι να μην χάσουν τα σπίτια τους και δεύτερον να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, γιατί σε λίγο θα είναι όλοι όσοι έχουν στεγαστικό ασυνεπείς, θα αντιμετωπίζουν οι πάντες το φάσμα του πλειστηριασμού λόγω μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων. Καμία από τις ενέργειες ενίσχυσης διεθνώς για την κρίση από τον κορωνοϊό δεν αποτελεί... ηθικό κίνδυνο για κακοπληρωτές, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, δεν φταίει κανένας... τι θα κάνουμε, θα τους στείλουμε όλους στο δρόμο άστεγους εν μέσω πανδημίας; Πρέπει να ενισχυθούν ειδικά οι συνεπείς δανειολήπτες.

 
 
 

Πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία παράτασης των εγγραφών στην πλατφόρμα για έξι μήνες, δηλαδή για de facto αναστολή των πλειστηριασμών για έξι μήνες.
Η εποπτική αρχή, η ΕΚΤ, έχει ήδη χαλαρώσει το πλαίσιο πανευρωπαϊκά, δεν είναι πρόβλημα να χαλαρώσει και η Ελλάδα, επανέλαβε ο ίδιος. Καλοπληρωτές ή κακοπληρωτές, αν σταματήσουν να πληρώνουν όλοι αυτοί, κάποια στιγμή θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, δεν θα έχει μόνο προβλήματα ρευστότητας, θα πάμε πιο πέρα... όταν βγούμε από την πανδημία, δεν θα υπάρχει τίποτε όρθιο...




πηγή tvxs.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54