Το ερωτηματολόγιο που θα συμπληρώνουν οι επιβάτες για ταξίδι με πλοίο - οδηγίες

Διευκρινίσεις εξέδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας σχετικά με το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι επιβάτες προκειμένου να ταξιδέψουν με πλοίο στο πλαίσιο των ειδικών οδηγιών πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19.

Οι ταξιδιώτες που πραγματοποιούν ταξίδι με πλοίο της ακτοπλοΐας διάρκειας μεγαλύτερης των 30 λεπτών θα πρέπει πριν από την επιβίβασή τους να συμπληρώνουν ειδικό ερωτηματολόγιο. Ανάλογο ερωτηματολόγιο θα πρέπει να συμπληρώνουν τόσο οι επιβάτες όσο και τα μέλη του πληρώματος των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια σε διεθνείς γραμμές (Ελλάδος – Ιταλίας). 

Τα ερωτηματολόγια αυτά μπορούν να τα προμηθευτούν είτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, είτε στις ίδιες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, είτε να τα κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Ναυτιλίας (www.ynanp.gr).

Τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια θα παραδίδονται από τους επιβάτες κατά την επιβίβασή τους σε μέλη του πληρώματος του πλοίου. Σε περίπτωση διαπίστωσης επιβατών οι οποίοι, με βάση το ερωτηματολόγιο, είτε παρουσιάζουν συμπτώματα είτε έχουν εκτεθεί σε επαφή με ασθενή COVID-19 με κάποιον από τους τρόπους που περιγράφονται σε αυτό τις τελευταίες 14 ημέρες, δεν θα επιτρέπεται η επιβίβαση. 

Το ερωτηματολόγιο θα τηρείται με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας για δύο μήνες από την ημέρα παραλαβής του, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Εξάλλου, το υπουργείο Ναυτιλίας παρέχει αναλυτικά οδηγίες πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων COVID-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και στους υπό ελληνική σημαία διεθνείς πλόες (πλην των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών πλοίων), μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι επιβάτες της ακτοπλοΐας πρέπει να βρίσκονται στο πλοίο τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα από την ώρα της αναχώρησής του ώστε να αποφύγουν τυχόν ταλαιπωρία.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο με τις οδηγίες και τα έντυπα που πρέπει να συμπληρώσουν οι επιβάτες για μπορούν να ταξιδέψουν στην ελληνική ακτοπλοΐα:

 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54