ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Καταγγέλλουν διώξεις και απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση (ΦΩΤΟ)

Τις διώξεις και τις απολύσεις εργαζομένων για συνδικαλιστική δράση, με την αξιοποίηση και του νόμου Χατζηδάκη, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους σωματεία εργαζομένων.

Το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια, «καταγγέλλει την ΔΕΠΑ για την παράνομη απομάκρυνση από το χώρο εργασίας του συναδέλφου, ταμία του ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ και μέλους του Κλαδικού Σωματείου, μεθοδεύοντας την απόλυσή του». 

Σε αυτό το πλαίσιο, το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας (ΣΕΕΝ Α-Β-Ε-Κ) και το Σωματείο εργαζομένων στον τομέα του φυσικού αερίου - υποστήριξη ΔΕΠΑ (ΣΕΦΑ ΔΕΠΑ), πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, «διεκδικώντας την επαναφορά εργαζομένου εκλεγμένου συνδικαλιστή στο πόστο εργασίας του».

Συγκεκριμένα όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κλαδικό Σωματείο, «οι συνθήκες λειτουργίας και εργασίας στους σταθμούς ανεφοδιασμού λεωφορείων και απορριμματοφόρων με φυσικό αέριο (ΣΑΛΦΑ), όσο η αεριοκίνηση επεκτείνεται, χειροτερεύουν. Πρωτοπόροι συνάδελφοι στη ΔΕΠΑ έχουν αναδείξει ζητήματα εργασιακά και υγιεινής και ασφάλειας αναφορικά με τη λειτουργία των ΣΑΛΦΑ της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., γεγονός που ενόχλησε την εταιρεία και προχώρησε στην απομάκρυνση του εκλεγμένου συνδικαλιστή».

«Η στάση της εργοδοσίας», επισημαίνει, «να μη συμμορφώνεται με το πόρισμα της επιθεώρησης εργασίας (ΣΕΠΕ) το οποίο συστήνει στην επιχείρηση να προχωρήσει στην επαναφορά του εργαζομένου στη θέση που κατείχε, είναι προκλητική».

«Κυβέρνηση, εργοδότες, πρώην και νυν μέτοχοι», σημειώνει, «επιδιώκουν η "απελευθέρωση" της αγοράς ενέργειας να γίνει με τα δικαιώματα των εργαζομένων συμπιεσμένα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά, αξιοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που στις μέρες της πανδημίας η κυβέρνηση πέρασε με το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη».

Το Κλαδικό Σωματείο, «στηρίζει τους εργαζόμενους, απέναντι στην επίθεση ΔΕΠΑ και εργολάβων. Αν πιστεύουν ότι θα ξεμπερδέψουν με τα σωματεία θέλοντας να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στους χώρους δουλειάς και να απολύουν οποιονδήποτε διεκδικεί είναι γελασμένοι».

«Στην επίθεση της ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε. και του εργολάβου της», προσθέτει, «απέναντι στο Σωματείο ΣΕΦΑ-ΔΕΠΑ και τον εκλεγμένο συνάδελφο απαντάμε με οργάνωση στους χώρους δουλειάς για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία».

«Απαιτούμε», καταλήγει το Κλαδικό Σωματείο, «να επιστρέψει ο εκλεγμένος συνάδελφος στο φυσικό χώρο εργασίας του, από τον οποίο έχει απομακρυνθεί παράνομα και καταχρηστικά. Καμία ανοχή στη φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης! Καμία υποχώρηση από τις εργατικές διεκδικήσεις!»

 
 

Απόλυση για συνδικαλιστική δράση με επιβεβαίωση από την Επιθεώρηση Εργασίας

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «μετά την κυνική ομολογία της εργοδοσίας της επιχείρησης "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." ότι απολύει τον Ταμία του ΔΣ του Σωματείου μας αξιοποιώντας το νόμο 4808/2021 (τον αντεργατικό νόμο-έκτρωμα Χατζηδάκη) για την συνδικαλιστική του δράση, τώρα έρχεται και η επιβεβαίωση από την Επιθεώρηση Εργασίας».

«Με απόφασή της (Αρ. Δελτίου Διαφοράς 79/287745) αναγνωρίζει», επισημαίνει ο Σύνδεσμος, «ότι η απόλυση γίνεται για την συνδικαλιστική δράση του συναδέλφου και όχι για όσα προφασίζεται η πλευρά της εργοδοσίας». Παράλληλα, προσθέτει ο Σύνδεσμος, «επιβεβαιώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η εργοδοσία της "ΑΞΟΝΑΣ Α.Ε." κατασκεύασε μια σειρά από συκοφαντίες σε βάρος του συναδέλφου, ώστε να τεκμηριώσει "σπουδαίο λόγο" και να προχωρήσει στην απόλυση. Έτσι, η Επιθεώρηση Εργασίας κρίνει άκυρη την απόλυση! Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ο συνάδελφος μπορεί από αύριο να επιστρέψει στην εργασία του, καθώς η υπόθεση παραπέμπεται στα αστικά δικαστήρια!»

Θυμίζουμε, σημειώνει ο Σύνδεσμος, «ότι ο συνάδελφος απολύεται για το γεγονός ότι δεν έσκυψε το κεφάλι στα παράλογα "θέλω" της εργοδοσίας. Απολύεται γιατί αντιστάθηκε στην εντατικοποίηση που επιβάλει η εργοδοσία, στην προσπάθειά της να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο "ευέλικτοι", πιο φτηνοί. Διώκεται επειδή μπήκε μπροστά για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και την δουλειά συναδέλφου του, που απολύονταν, επειδή δεν δέχτηκε βλαπτικές μεταβολές, όπως το να μετατραπούν μονομερώς (από την πλευρά της εργοδοσίας) οι συμβάσεις των εργαζόμενο στο γραφείο της επιχείρησης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Απολύεται γιατί απέτρεψε το να γίνεται "μπαλάκι" και "πολυμηχάνημα" και να εργάζεται ο ίδιος και οι εργαζόμενοι του γραφείου συνολικά σε όποιο σημείο του νησιού, όποτε και σε οποιοδήποτε αντικείμενο, άσχετο με την σύμβασή τους, ήθελε η εργοδοσία της 'Άξονας Α.Ε." Απολύεται γιατί ζήτησε δεδουλευμένα και απαίτησε μέτρα προστασίας της υγείας από τον νέο κορονοϊό, όταν έκανα την εμφάνισή τους τα πρώτα κρούσματα στην επιχείρηση!». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Πηγή: 902.gr