Πως να αναπτύξω την αυτοπεποίθηση μου;

Γράφει η Διονυσία Καρόκη

Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης

Jungian Coach

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα κύριο στοιχείο που μπορούμε να διαθέτουμε όλοι και το οποίο μας καθιστά ικανούς να εμπνεύσουμε, να δημιουργήσουμε θαυμασμό και ελκυστικότητα.

Η αυτοπεποίθηση ορίζεται ως το αίσθημα της πίστης και της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες και τις ικανότητες μας, στα ταλέντα και τις γνώσεις μας καθώς και στην δυνατότητα εύρεσης λύσεων και πληροφοριών σε οποιαδήποτε δυσκολία έχουμε να αντιμετωπίσουμε!

Η αυτοπεποίθηση είναι μία κατάσταση του νου και παίζει σημαντικό ρόλο στο να νιώθουμε σίγουροι και άρα είναι ένας μοχλός που κινεί την προσωπική μας ζωή και έλκει επιτυχία και αναγνώριση σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Όταν νιώθουμε αυτοπεποίθηση :

  • Αφιερώνουμε χρόνο στις προσπάθειές μας και δεν ταραζόμαστε από αναβολές, λάθη, εμπόδια αντιξοότητες και έτσι αποδίδουμε καλύτερα.
  • Κατανοούμε τον εαυτό μας σε ένα βαθύτερο επίπεδο όπως και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χωρίς φόβο και χωρίς ενοχή και έτσι βιώνουμε πιο πολλά θετικά συναισθήματα ξέροντας ότι μπορούμε να λαμβάνουμε και να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει.
  • Καθώς κατανοούμε τον εαυτό μας αντιλαμβανόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία τους άλλους και έτσι δημιουργούμε πιο υγιείς σχέσεις.
  • Έχουμε μεγαλύτερη προθυμία για αλλαγές και προσαρμοζόμαστε σε νέους ρυθμούς χωρίς δυσκολία.
  • Κατακλυζόμαστε από ευφορία και ευεξία γιατί παύει κάθε σύγκριση με οτιδήποτε, ως εκ τούτου δεν νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα ζήλεια, φθόνο, ντροπή, αυτοαμφισβήτηση  ή αποτυχία.
  • Αποδεχόμαστε τις ευκαιρίες και τα όμορφα της ζωής.

Πως όμως μπορούμε να την αναπτύξουμε και να επιτύχουμε μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν από μέσα μας δεν πηγάζει ή δεν έχουμε μάθει ποτέ να την έχουμε στην φαρέτρα μας; Μην ξεχνάμε ότι δίπλα μας υπάρχουν πολλοί που νιώθουν «αυτοπεποίθηση» μόνο αν πληρούν τους απολύτως εξωτερικούς παράγοντες όπως είναι πχ τα περισσότερα χρήματα, ένα ακριβό αμάξι ή μία πλαστική στήθους. Απλά να ξέρετε ότι αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ!!!

Υπάρχουν κάποιοι απλοί αλλά πολύ αποτελεσματικοί τρόποι που αν τους ακολουθήσουμε σύντομα βλέπουμε αποτελέσματα αρκεί να μην σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία.

Αυτοί είναι οι εξής:

  • Αν θυμηθούμε μία στιγμή απεριόριστης τύχης, ευγνωμοσύνης, χαράς και ευχάριστης έκπληξης.

Εκεί που βιώσαμε κάτι ανέλπιστο ή ένα «θαύμα».

  • Αν αντί να κατακρίνουμε τον εαυτό μας του πούμε 2 γλυκά ενθαρρυντικά λόγια με 2 επιβεβαιώσεις δύναμης και επιτυχίας του τύπου «Έλα πάμε με θάρρος!» ή « Τα έχεις καταφέρει ξανά δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνεις».
  • Αν κριτικάρουμε την κριτική που μας ασκούν, ακόμα και με την εσωτερική μας φωνή και μείνουμε στην διάκριση αν αυτή η κριτική μας ωφελεί ή όχι, χωρίς συναισθηματικές «καθιζήσεις»
  • Αν κάνουμε τα πράγματα που μας ανεβάζουν την διάθεση και σταματήσουμε να γκρινιάζουμε ή να παραπονιόμαστε όταν κάτι που θέλουμε δεν γίνεται.
  • Αν αποδεχτούμε και τις κακές μέρες, κακή διάθεση σαν ένα στάδιο που σύντομα θα αντικατασταθεί από κάτι εξαιρετικό γιατί έτσι είναι όλα στη φύση αλλάζουν και διαμορφώνονται.
  • Αν εστιάσουμε μόνο σε εμάς χωρίς καμία σύγκριση σε κανένα επίπεδο, σε κανένα τομέα, με κανέναν !

Χρειάζεται λίγο να ασχοληθούμε με την εσωτερική μας ακρόαση, να αφήσουμε τις δυσκολίες και τους τρόπους που τις αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν και να ασχοληθούμε με τους πιο ώριμους εαυτούς μας που πλέον έχουν μάθει να ξεγλιστρούν από τις κακοτοπιές , τον λήθαργο, την αποστασιοποίηση, την υποτίμηση και τον εξαναγκασμό διατηρώντας ακμαιότητα, δύναμη, ευελιξία και ασκώντας δράση.

Τότε η αυτοπεποίθηση θα είναι συνεχώς αυξανόμενη με απολύτως δημιουργικό τρόπο στη ζωή μας. 

Πηγή: hotshot.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 28/11/2021 - 22:27