EKΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ

"Βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημίας με εφτά και οχτώ χιλιάδες κρούσματα και εκατό νεκρούς κάθε μέρα. Ακόμα και η νέα μετάλλαξη Όμικρον είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των φαρμακευτικών εταιριών και των κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν το εμβόλιο σαν εμπόρευμα, αφήνοντας ανοχύρωτες τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Σήμερα που μιλάμε έχουμε 715 διασωληνωμένους, που είναι αριθμός ρεκόρ. Γνωρίζουμε από τα συνδικάτα των υγειονομικών στον δημόσιο τομέα ότι είναι 150 οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, άρα με απλά μαθηματικά καταλαβαίνουμε ότι λέει ψέματα η κυβέρνηση ότι υπάρχουν 1.300 ΜΕΘ. Άρα δεν έχουν επιτάξει τις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, αφήνοντας κόσμο να πεθαίνει. Στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Αττική υπάρχουν τουλάχιστον 350 κλίνες ΜΕΘ, αντίστοιχα και στη Θεσσαλονίκη και την Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες κρεβάτια που δεν αξιοποιούνται.

 Σε συνθήκες που τα αφεντικά κυνηγούν το κέρδος δεν μπορούν να τηρηθούν τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα έτσι ώστε να προστατευτεί το προσωπικό και οι ασθενείς.Από την πρώτη στιγμή δεν υπήρξε πρόληψη, οι εργοδότες αρνήθηκαν τα στοιχειώδη -μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαζικά τεστ στο προσωπικό. Αυτά άλλαξαν μέσα από τις παρεμβάσεις του σωματείου σε διοικήσεις των επιχειρήσεων για να μην θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς. 

Την ίδια ώρα που σημειώνονται υπερκέρδη για τους κλινικάρχες , οι μισθοί των εργαζομένων είναι καθηλωμένοι, μειωμένοι κατά μέσο όρο 40% από ότι ήταν πριν τα μνημόνια. Γι’ αυτό προμετωπίδα των αιτημάτων μας είναι η Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας, με επιστροφή των χρονοεπιδομάτων και των ειδικών αδειών και ωραρίων.

Οι εκλογές του συνδικάτου μας είναι μια μεγάλη πολιτική μάχη για να βγει πιο ενισχυμένο το κλαδικό Σωματείο. Ως Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών στο δρόμο για τις εκλογές κάναμε μια σειρά από περιοδείες στους χώρους και η εικόνα ήταν αποκαλυπτική για τη διάθεση του κόσμου να οργανωθεί και να παλέψει, εμπνεόμενος και από τις τελευταίες νίκες σε efood και COSCO. Με την αφίσα του Σωματείου, την προκήρυξη της ΑΣΚΥ και την αίτηση εγγραφής, που την προτείναμε ανοιχτά σε όλους και όλες, γράψαμε πολλά μέλη στο σωματείο. 

Δίνουμε ταυτόχρονα τη μάχη να ενισχυθεί η ΑΣΚΥ ως δύναμη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που βάζει τις αναγκαίες πολιτικές αιχμές και που θα σπρώχνει στην κλιμάκωση του αγώνα. Θα χρειαστούν το επόμενο διάστημα απεργιακές πρωτοβουλίες με στόχο μια πανυγειονομική απεργία μαζί με τους υγειονομικούς του ΕΣΥ και ενάντια στον Προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Για να διεκδικήσουμε την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, ΣΣΕ με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους εργασίας και για να μπει η υγεία πάνω από τα κέρδη."

Κώστας Πολύδωρος

Μέλος του απερχόμενου ΔΣ του Κλαδικού Σωματείου Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και

Υποψήφιος στις εκλογές που διεξάγονται στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας από 7-11 Δεκέμβρη 

Με την Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση Υγειονομικών