ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

"Η Πολωνία σας πέθανε για πάντα και τώρα θα πληρώσετε για τα εγκλήματα σας μέσω της εργασίας. Κοιτάξτε εκεί στις καμινάδες. Κοιτάξτε! 

Αυτό είναι το κρεματόριο. Τρεις χιλιάδες βαθμοί θερμοκρασία.

 Οι καμινάδες είναι ο μόνος σας δρόμος για την ελευθερία!"( Ο εθελοντής του Άουσβιτς (janus.gr))

 Αυτά είναι τα λόγια που άκουσε από τα μεγάφωνα του Άουσβιτς ο  αξιωματικός του πολωνικού ιππικού και μέλος της αντίστασης Βίτολντ Πιλέτσκι, ή αλλιώς το νούμερο 4859, που μπήκε εθελοντικά στο Άουσβιτς, προκειμένου να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει εκεί.  Λίγο μετά άκουσε από μεγάφωνα το μήνυμα του υποδιοικητή του Άουσβιτς, Καρλ Φριτς, στο οποίο οι  καμινάδες αποτελούν μέσο ελευθερίας.

Πόσοι δρόμοι να υπάρχουν , άραγε, που να οδηγούν σε αυτήν την πολυπόθητη ελευθερία;

Στον Όμηρο η ελευθερία  είναι προϊόν του πολέμου· ο πόλεμος και το ηρωικό ιδεώδες είναι που οδηγούν σε αυτήν. Στην αρχαϊκή εποχή «η καθολική υπεροχή του νόμου είναι που εγγυάται την ελευθερία» στα πλαίσια της πόλης – κράτους που τότε αρχίζει να  διαμορφώνει τον χαρακτήρα της(Ματρογιαννόπουλος , 2007:8), ενώ με τους  Μηδικούς πολέμους που ενώνουν τους Έλληνες σαν μια γροθιά απέναντι σε έναν αντίπαλο που φαίνεται δύσκολο να νικηθεί εμπεδώνεται η αξία της πολιτικής ελευθερίας που συνδέεται με την αυτονομία. Ο νόμος από τη μια, ο μονάρχης Πέρσης από την άλλη και οι υπήκοοί του.

Τον νόμο, το πολίτευμα και την ελευθερία σε μία δημιουργική σύζευξη θα συναντήσουμε  στο κεφάλαιο 37 του Επιταφίου του Θουκυδίδη -Περικλή. Η πρόταξη του επιρρήματος «ελευθέρως» δεν είναι τυχαία. Δημιουργεί έντονη συσχέτιση με το πολίτευμα (δημοκρατία κέκληται) και τον νόμο (τὰ δημόσια διὰ δέος5 μάλιστα οὐ παρανομοῦμεν, τῶν τε αἰεὶ6 ἐν ἀρχῇ ὄντων ἀκροάσει καὶ τῶν νόμων, καὶ μάλιστα αὐτῶν ὅσοι τε ἐπ' ὠφελίᾳ τῶν ἀδικουμένων κεῖνται καὶ ὅσοι ἄγραφοι7 ὄντες αἰσχύνην ὁμολογουμένην φέρουσιν». Τη σχέση ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας θα τονίσει και ο Αριστοτέλης στα Πολιτικά (VI 2 1317 a40), ενώ στην Αντιγόνη η ελευθερία βούλησής ταυτίζεται με την υπακοή σε άγραφους και απαρασάλευτους θεϊκούς νόμους.

Στη χριστιανική θρησκεία το πρόσωπο του ανθρώπου συνυφαίνεται άρρηκτα με την ελευθερία  και η ελευθερία με την Αλήθεια. Ο Άνθρωπος είναι αυτεξούσιο όν και ο δρόμος για την ελευθερία του είναι ο ίδιος ο θεός.

Έν έτει 2021 (και 2022, σίγουρα) η ελευθερία γίνεται επιχειρησιακό σχέδιο και αποκτά και χρώμα : γίνεται γαλάζια όταν ειδικά συνεργεία επισκέπτονται τα νησιά. Ταυτίζεται με ένα σκεύασμα, ένα φαρμακευτικό προϊόν, που εμφανίζεται αιφνιδίως. Ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί συχνά στα διαγγέλματά του τη βαρύγδουπη αυτή λέξη που έχει πια αποκτήσει άλλο νόημα , την απελευθέρωση από την ασθένεια.

Ο δρόμος τώρα είναι ένας, ο εμβολιασμός. «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων. Θα δώσει ελευθερία στους πολλούς», διαμηνύει ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του της 12ης Ιουλίου του 2021. Εδώ μαθαίνουμε για πρώτη φορά ότι η ελευθερία είναι κάτι που δίνεται από κάποιον , ολόκληρη ή σε τμήματα, και εξαρτάται από το πόσο υπάκουος είναι ο πολίτης(Ερχονται νέες ανάσες ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους - Τα πέντε προνόμια - ΤΑ ΝΕΑ (tanea.gr)).

Για όλα υπάρχει τελικά μια πρώτη φορά!

Σταδιακά δρόμος για την ελευθερία γίνεται ο υποχρεωτικός μαζικός εμβολιασμός. Τι κι αν δεν επιτρέπεται από τον κώδικα της Νυρεμβέργης και τις υπερσυνταγματικές Συνθήκες! Τι κι  αν ο κώδικας ιατρικής δεοντολογίας προτάσσει τη συναίνεση του ασθενούς! Εμείς ως χώρα είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ελευθερία που απλόχερα μοιράζει ένα σκεύασμα. Μια ελευθερία που κάνει  πολλές εκκινήσεις αλλά πάντα την σταματάει κάποια μετάλλαξη που ταράζει την κανονικότητά μας η οποία έχει χαθεί προ πολλού.

Το ερώτημα που τίθεται πια είναι άλλο : στον καινούργιο κόσμο που αναδύεται μέσα από την κατάργηση των  ατομικών δικαιωμάτων και τη συστηματική προπαγάνδα ποια θέση θα έχει η ελευθερία;

Όποια και να είναι η απάντηση, οφείλουμε να μην ξεχάσουμε αυτό που ορίζεται στο Άρθρο 1 της  Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα» και στο άρθρο 5 του Συντάγματός μας « H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη».

ΠΑΠΑΖΑΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ