Σύσταση Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων/ Λύνεται το πρόβλημα με 500 δασοκομάντος;

Της Μαρίας Κωνσταντοπούλου

Μετά την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης και την «ειλικρινή συγνώμη» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη κακοκαιρία του χιονιά και ενώ περιμένουμε νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, μαθαίνουμε για μια νέα τροπολογία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που κατατίθεται στη Βουλή αυτές τις μέρες και μάλλον εξυπηρετεί ημετέρους!

Αφορά στη Σύσταση Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) που θα υπάγονται στο Πυροσβεστικό Σώμα και την πρόσληψη 500 δασοκομάντος νεαρής ηλικίας με επταετή θητεία. Από τις 500 οργανικές θέσεις που θα δημιουργηθούν οι 440 θα αφορούν πυροσβεστικό τεχνικό προσωπικό και οι 60 πυροσβεστικό επιστημονικό προσωπικό, με ειδίκευση στη δασολογία και δασοπονία. Οι Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων θα διαρθρώνονται συνολικά σε 6 υπηρεσίες σε διάφορες πόλεις της χώρας και συγκεκριμένα θα έχουν έδρα την Ελευσίνα, τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Λαμία, τα Ιωάννινα και την Πάτρα.

Αποστολή των 500 δασοκομάντος, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση τα μέσα Ιουνίου, θα είναι η συνδρομή στην εκτέλεση έργων δασοπροστασίας έναντι του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς, η υποστήριξη κατά την διενέργεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, μέσω εξειδικευμένων πεζοπόρων και αερομεταφερόμενων τμημάτων και η χρήση ειδικών μηχανοκίνητων μέσων και μηχανημάτων έργου, καθώς επίσης και η συνδρομή στην αντιμετώπιση των συνεπειών από φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Η πρόσληψη Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων διενεργείται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου επί θητεία διάρκειας 7 ετών, με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και σύμφωνα με τα οριζόμενα προσόντα (ηλικία, προϋπηρεσία κλπ). Ακόμη, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα κινδύνου που καταβάλλεται στο ένστολο προσωπικό της ΕΛΑΣ και του ΠΣ (ΕΜΑΚ, ΕΚΑΜ κλπ) ύψους 141,92 ευρώ.

Μετά τη συμπλήρωση της επταετούς θητείας, οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων δύνανται, με αίτησή τους, η οποία υποβάλλεται τρεις, τουλάχιστον, μήνες πριν από τη συμπλήρωση της επταετίας, εφόσον έχουν αξιολογηθεί σε όλες τις εκθέσεις ικανότητας με γενικό χαρακτηρισμό τουλάχιστον «αποδεκτή», να μονιμοποιηθούν, καταλαμβάνοντας μόνιμες οργανικές θέσεις της κατηγορίας και ειδικότητας για την οποία προσελήφθησαν.

Και ενώ η συγκεκριμένη Ειδική Μονάδα θα μπορούσε να βοηθήσει και συμβάλλει στο δύσκολο και φορτωμένο όγκο εργασίας των πυροσβεστών φαίνεται πως εξαιρεί τους ήδη 2500 υπάρχοντες εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι διαθέτουν γνώσεις και εμπειρία στο αντικείμενο τους και αναμένουν την απορρόφηση τους από το Π.Σ. Πως τους εξαιρεί; Προσλαμβάνοντας νέα άτομα χωρίς καμία εμπειρία και δίνοντας ένα μικρό ποσοστό συμμετοχής τους στη νέα Μονάδα.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από τα Σωματεία των εργαζομένων στο Π.Σ είναι συγκεκριμένες και ουσιαστικές.

Ζητούν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και τη δωδεκάμηνη εργασία των Εποχικών Πυροσβεστών του 2019 και του 2020 (πρόσληψη ως πενταετής πυροσβέστες βάσει του νόμου 3938) που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αξιοποιηθούν από το Π.Σ. Οι συγκεκριμένοι έχουν προσληφθεί με αξιοκρατικά κριτήρια, ίδια με αυτά που προβλέπονται για μόνιμες θέσεις στα Σώματα Ασφαλείας, με προκηρύξεις υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ (Αθλητικές δοκιμασίες, Δείκτη Μάζας Σώματος, Υγειονομικές εξετάσεις, Απολυτήριο Λυκείου κτλ). Η συντριπτική τους πλειονότητα έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, στην Προεδρική Φρουρά και ως Δόκιμοι Αξιωματικοί, ενώ η πλειοψηφία αυτών είναι κάτοχοι Πτυχίου Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Προχωρώντας στην απορρόφηση των συγκεκριμένων εποχικών πυροσβεστών θα δημιουργηθεί πολλαπλό κέρδος στην πολιτεία αλλά και στο δημόσιο συμφέρον, αφού θα ενδυναμωθεί η υπηρεσιακή ικανότητα και αποτελεσματικότητα του Π.Σ, δίδοντας παράλληλα και ένα κοινωνικό αγαθό αναγνωρίζοντας την προσφορά τους και εξασφαλίζοντας το εργασιακό τους μέλλον.

Καλό θα είναι λοιπόν, πριν η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού καταθέτοντας τροπολογίες στη Βουλή, να απευθύνεται σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό για τη διαχείριση κρίσεων και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

Τα κενά είναι πολλά στο Π.Σ, αφορούν όλους πλέον τους μήνες του χρόνου και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς και προφανώς σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται οι υπάρχουσες ανάγκες από 500 άτομα που θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει ως «μπάλωμα» στο ήδη υπάρχον πρόβλημα. Είναι θέμα χρόνου να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με τις ίδιες θλιβερές και δύσκολες καιρικές καταστάσεις και να απευθύνουμε βοήθεια σε πυροσβέστες του εξωτερικού!