Στάση εργασίας καλλιτεχνών στις 18 Φλεβάρη

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ 

Δέκα χρόνια Υποσχέσεις.  Δέκα χρόνια Κοροϊδία.

Η Π.Ο.Θ.Α. και τα Σωματεία μέλη της με αφορμή το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής, με το οποίο αποκλείονται για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Θεάματος, αποφάσισαν την κήρυξη Στάσης Εργασίας την Παρασκευή, 18 του Φλεβάρη του 2022, από τις 8:00πμ έως τις 11:00πμ

Στους Οργανισμούς που εφαρμόσθηκε το ενιαίο μισθολόγιο επήλθαν μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων που έφτασαν ακόμα και το 60%. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Εθνικό Θέατρο, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την ΕΡΤ. Για δέκα χρόνια έχουμε αποκλειστεί ως εργαζόμενοι από το μοναδικό επίδομα που προβλέπεται, το Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η ΚΥΑ που είχε εκδοθεί το 2012 (2/31560/0022/ αρ. φύλλου 1416,  30 Απριλίου 2012) και ρύθμιζε από τότε μέχρι σήμερα την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ενώ περιλάμβανε τις ειδικότητες που καταβάλλεται, απέκλειε τους εργαζομένους στους Εποπτευομένους Οργανισμούς. Στους Οργανισμούς αυτούς συντρέχουν τα κριτήρια που περιγράφονται στην ΚΥΑ, τα οποία συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους, εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας τους, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή με την επικινδυνότητα λόγω της φύσης της εργασίας και της δυσκολίας του αντικειμένου της.

Ενδεικτικά περιγράφουμε το περιβάλλον εργασίας στους κλάδους μας κυρίως για τεχνικές ειδικότητες καθώς και φύλακες, εργασία με δίκυκλο, οδηγούς βαρέων Οχημάτων, εργασίες σε βεστιάρια ραφεία, εργασίες καθαριότητας, Μακιγιάζ, κομμώσεις, συντηρητές Ιστών, εργασίες μεταφορών κτλ, στις οποίες έπρεπε να καταβάλλεται, για τους αναφερόμενους λόγους: Εργασία χειρωνακτική, κατά την οποία ο εργαζόμενος είναι εκτεθειμένος σε: διαρκή υψηλό θόρυβο, μεγάλο ύψος κάνοντας χρήση ανυψωτικού, σκαλωσιάς ή ψηλής σκάλας στη θεατρική σκηνή ή του τηλεοπτικού πλατό για τις ανάγκες της κάθε παραγωγής, ηλεκτρομαγνητικά κύματα, μη σωστά αεριζόμενους κλειστούς χώρους, επαφή με μηχανουργικά εργαλεία και αιχμηρά αντικείμενα, χώρους της σκηνής του θεάτρου ή των πλατό που αποτελούν κινητά μέρη (αναβατόρια, τραμπουκέτα κλπ), ή βρίσκονται κάτω από τα σταγκόνια που φέρουν μεγάλα βάρη, πολλά ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά υλικά και φορτία, πρόσδεση βαρέων αντικειμένων. Εργασία κατά την οποία οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι σε: υψηλή τάση ρεύματος. Τοποθέτηση και στήσιμο σε κινητές ή μόνιμες εγκαταστάσεις ρευματοληψίας καθώς και επισκευή και αντικατάσταση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού που παραμένουν διαρκώς υπό τάση ηλεκτρικού ρεύματος. Εργασία κατά την οποία οι εργαζόμενοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με βαφές ρούχων και της φύλαξης υφασμάτων, βαφές σκηνικών, ζωγραφική σκηνικών και ειδικές σκηνικές κατασκευές και είναι εκτεθειμένοι από τη χρήση ανθυγιεινών υλικών σε: διαλύτες, (νέφτι, διαλυτικά νίτρου κλπ),  χρώματα αλουμινίου και μπρούτζου, συνθετικές ρητίνες, ακρυλικά χρώματα, βερνίκια, χρώματα σε σπρέι, ασετόν, κόλλες παντός είδους, εργαλεία θερμοκοπής του φελιζόλ, πιστόλια βαφής, τριβεία, υλικά όπως φελιζόλ, αφρολέξ, υγρό λάστιχο, υλικά επικάλυψης, λάστιχο αμμωνίας, πολυουρεθάνες κλπ, κάνοντας χρήση πολλές φορές ψηλής σκάλας κατά τη διάρκεια των κατασκευών). Καθώς και καθημερινή χρήση μηχανημάτων ηλεκτροκόλλησης, τροχούς χειρός κοπής σιδήρου, πριόνια κοπής σιδήρου, ξυλουργικών μηχανημάτων βαρέως τύπου (πλάνη, γωνιάστρα, ξεχωνδριστήρα, σβούρα, κλπ), ξυλουργικά εργαλεία χειρός (κατσαβίδια, δίσκοι, ηλεκτρική πλάνη κλπ), με χρήση σε μεγάλο ύψος, κάνοντας χρήση ψηλής σκάλας για τις ανάγκες κατασκευής των σκηνικών, εργασία σε περιβάλλον με αιωρούμενα σωματίδια (σκόνη, πριονίδι, χημικά εμποτισμού, αναθυμιάσεις, τεχνητός καπνός, ξηρός πάγος κλπ).

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε εξωτερικούς χώρους κατά την καλοκαιρινή περίοδο και χειμερινή περίοδο, ενδεικτικά αναφέρουμε: Εργασίες αναμετάδοσης εικόνας σε χώρους γηπέδων, σε πεδία κάθε είδους αντιπαραθέσεων, εργασία σε Ιστούς με κεραίες αναμετάδοσης ηλεκτρομαγνητικών σημάτων, αλλά και ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα κατά τις θερινές θεατρικές περιοδείες.

Εργασία κατά την οποία οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε: οδικούς κινδύνους  κυρίως στα κέντρα των μεγάλων πόλεων κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, κάνοντας χρήση βαρέων ή επικαθήμενων φορτηγών αυτοκινήτων  μεικτού βάρους έως και 40 τόνων,  κινδύνους λόγω μεγάλου ύψους για το δέσιμο των φορτίων. Καθώς και για τους εργαζομένους με δίκυκλο για τις ανάγκες των Οργανισμών.

Τέλος αναφέρουμε το υψηλό εργασιακό στρες που έχει να κάνει από τη μια με την εντατικοποίηση της εργασίας και από την άλλη τις αυστηρές προθεσμίες που τίθενται στην υλοποίηση τους τόσο για Οπτικοακουστικές ή Τηλεοπτικές Παράγωγες όσο και αυτές των παραστατικών τεχνών, της μουσικής και των ζωντανών οπτικοακουστικών εκδηλώσεων.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε να υπάρξει ρύθμιση ώστε να καταβάλλεται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους που απασχολούνται στους αντίστοιχους κλάδους και ειδικότητες των Εποπτευόμενων Οργανισμών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Ε.Ρ.Τ.,  το Εθνικό Θέατρο, το Κ.Θ.Β.Ε., το Μέγαρο Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Ελληνικό Φεστιβάλ, κτλ.

Τα Σωματεία μας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος είμαστε εδώ και θα αντιδράσουμε δυναμικά στην περίπτωση που επιχειρηθεί να αποκλειστούν οι συνάδελφοί μας από την καταβολή του Επικίνδυνου και Ανθυγιεινού Επιδόματος.

Έχουμε χορτάσει από υποσχέσεις δεν θα ανεχθούμε άλλη κοροϊδία γι’ αυτό συμμετέχουμε κηρύσσοντας Στάση Εργασίας που έχει ανακοινωθεί από την ΑΔΕΔΥ και μια σειρά Ομοσπονδιών και σωματείων την Παρασκευή 18 Φεβρουάριου από τις 8:00 έως τις 11:00 και συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 9:00 την ίδια μέρα

Διεκδικούμε:

  1. Άμεση απόσυρση του απαράδεκτου πορίσματος της επιτροπής,
  2. Επέκταση της χορήγησης του επιδόματος σε όλες τις ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές συνθήκες, ή ειδικότητες που εργάζονται στις ίδιες συνθήκες, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους (μόνιμοι ή συμβασιούχοι),
  3. Επαναφορά στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις του εν λόγω επιδόματος με δυνατότητα συμφωνίας μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους Δημόσιους Εποπτευόμενους Φορείς.