Εισηγήσεων συνέχεια.

Ρεσιτάλ έδωσε και χθες στη βουλή ο κύριος Πλεύρης με τις στερεότυπες πλέον δηλώσεις/ εισηγήσεις του αναφορικά με το μέλλον των υγειονομικών, που κρατώντας Θερμοπύλες, αντιστέκονται στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας.


Ας σταθούμε σε συγκεκριμένα σημεία των δηλώσεων που χρίζουν από μέρους μας μια πιο αναλυτική επεξεργασία:
 
–  Θέμα δικής μας επιλογής η απομάκρυνσή μας από το ΕΣΥ, κατά τον υπουργό, ο οποίος επιδίδεται τελευταία με ιδιαίτερη ευχαρίστηση στη χρήση της λέξης “ριψάσπιδες”.
“Ρίψασπις”, κύριε υπουργέ είναι αυτός που ενάντια στις εντολές των ανωτέρων του, λιποψυχώντας, εγκαταλείπει άτακτα το πεδίο της μάχης, αφήνοντας τα όπλα του κατάχαμα και εκτεθειμένους τους συναγωνιστές του.


Τι σχέση έχουν με αυτόν τον χαρακτηρισμό, υγειονομικοί υπάλληλοι οι οποίοι επί 18 μήνες έδιναν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, με πλήρη ένδεια υλικοτεχνικής υποδομής, σε ένα σύστημα υγείας, το οποίο ουδέποτε ενισχύθηκε ως θα όφειλε στη φάση αυτή, αλλά αντιθέτως με πλήρη κυβερνητική πρόθεση αφέθηκε να καταρρεύσει;


Τι σχέση έχουν με αυτόν τον χαρακτηρισμό, υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι χωρίς να μπει στο τραπέζι της αντιπαράθεσης και να ζυγιστεί ο επιστημονικός τους λόγος, εν μέσω πανδημίας και χωρίς να ερωτηθούν, τέθηκαν εκτός πεδίου μάχης, με απόφαση των κυβερνώντων;


Όχι κύριε υπουργέ. Η απόφαση και η επιλογή να μείνουν εκτεθειμένοι οι συνάδελφοί μας, τους οποίους μέχρι σήμερα μεταχειρίζεστε ως κοινά υποζύγια σε μία μάχη εντελώς άνιση γι αυτούς, χτυπώντας τους φιλικά στην πλάτη και μπουκώνοντάς τους με φιλοφρονήσεις περί αλτρουισμού και περί άριστης επίδειξης ατομικής υπευθυνότητας, η επιλογή αυτή ήταν της κυβέρνησης του Μητσοτάκη και όχι δική μας.


Εκτός αυτού, η προσπάθεια επιβολής κλίματος διχαστικού εντός των νοσοκομείων σε αυτή τη φάση, όπου και τα επίσημα συνδικαλιστικά μας όργανα καταγγέλλουν πλέον απερίφραστα το κυβερνητικό σχέδιο διάλυσης του ΕΣΥ, σας προσθέτει μια νότα γραφικότητας. Σας συμβουλεύουμε να αλλάξετε τακτική.


–  Ο κύριος υπουργός έμαθε άλλον έναν όρο τον οποίο έσπευσε να συμπεριλάβει στα λεκτικά του εργαλεία εντυπωσιασμού: Θα τον ενημερώσουμε ότι ο όρος “lege artis” για έναν υπηρέτη υγείας σημαίνει ότι ο υπηρέτης της υγείας ενεργεί βάσει των κανόνων της ιατρικής(νοσηλευτικής) τέχνης.


Τους κανόνες αυτούς κύριε Πλεύρη, τους καθορίζουν γνώσεις θεμελιωμένες στους αιώνες, οι οποίες υπόκεινται συνεχώς σε επεξεργασία και τελειοποίηση, διδάσκονται και κατοχυρώνονται σε σχολές και πανεπιστήμια καθώς και μέσα από πολυετή εμπειρία στο εκάστοτε πεδίο της δράσης.


Τους κανόνες αυτούς ΔΕΝ τους θεσπίζει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών εν μία νυκτί, παραποιώντας ορισμούς και σπέρνοντας σύγχυση και παραπληροφόρηση, αντιβαίνοντας στην κοινή επιστημονική λογική.


Και αν όσα λέμε δεν πείθουν, τότε δεν έχετε παρά να μετρήσετε τους νεκρούς ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ που προέκυψαν από την πολιτική σας της “εξυγίανσης” του ΕΣΥ.
Η φράση εξάλλου: “η πολιτεία ΘΕΛΕΙ, αυτοί που παρέχουν υπηρεσίες υγείας να σέβονται την επιστήμη και να μην λειτουργούν με αντιεπιστημονικές μεθόδους”, αναδεικνύει περίτρανα ότι η επίκληση της επιστήμης δεν είναι παρά προσχηματική. Αυτό που πραγματικά μετράει δεν είναι η επιστημονική αλήθεια, αλλά αυτό που ΘΕΛΕΙ, αυτό που επιβάλλει η κυβέρνηση.
Αν τους αφήνεις να μιλάνε αρκετή ώρα, την αλήθεια την αποκαθιστούν από μόνοι τους…


– Άλλη μια φράση του υπουργού θα θέλαμε να παραθέσουμε αυτούσια:


“Αυτός λοιπόν που αρνείται να λειτουργήσει σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, ασχέτως πανδημίας, είναι κατά της επιστήμης που καλείται να υπηρετήσει στο ΕΣΥ.”
Εδώ παρατηρούμε τα εξής:


1) δεν είναι η πρώτη φορά που ο κύριος υπουργός καθώς και άλλοι, αφήνουν υπονοούμενα ότι η καθυπόταξη των εκφραστών της ελεύθερης επιστημονικής άποψης ΔΕΝ θα είναι ένα θέμα χρονικά περιορισμένο στην πανδημία, αλλά θα επιβληθεί δια παντός και “ασχέτως πανδημίας”.


2) συχνά επίσης τονίζει ο κύριος υπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, ότι το σχέδιο αυτό καθυπόταξης αφορά ειδικά το ΕΣΥ.
 
Κλείνουμε  το παρόν δελτίο απευθύνοντας μια ερώτηση προς τον κύριο υπουργό:


Αυτούς τους έρμους τους επικουρικούς που ορκίζεται ότι θα μονιμοποιήσει προσφέροντάς τους τις θέσεις μας, ξεχνώντας ότι οι τελευταίοι ούτως ή άλλως καλύπτανε εσαεί πάγιες ανάγκες του συστήματος, αλήθεια τι περιμένει και δεν τους μονιμοποιεί;
Μπορεί να μας εξηγήσει ο κύριος υπουργός γιατί, αφού ισχυρίζεται ότι θα τους μονιμοποιήσει, αποφασίστηκε για άλλη μια φορά η παράταση των συμβάσεων των επικουρικών έως το τέλος του χρόνου, διαιωνίζοντας το καθεστώς της ομηρίας τους;
 
Καλούμε τον κύριο υπουργό να πάρει θέση σε όσα παραθέτουμε και παρόλο που μας έχει αποκλείσει από το διάλογο, εμείς δεν του στερήσαμε ποτέ τη δυνατότητα και πάντα τον καλούμε μέσα από τα δελτία τύπου μας, να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις στο θολό τοπίο των εισηγήσεών του, οι οποίες εισηγήσεις, καθώς κόπτεται και διαρρηγνύει επιμόνως τα ιμάτιά του, είναι αποκλειστικά δικές του και κανενός άλλου.
 
Όποτε είστε έτοιμος λοιπόν, αξιότιμε κύριε υπουργέ...
 
 
                    
Μετά ειλικρινούς και αποκλειστικής τιμής 


Οι υγειονομικοί υπάλληλοι κατά της υποχρεωτικότητας 
Δίκτυο 38 νοσοκομείων / δομών υγείας και ΕΚΑΒ Αθήνας


Υγειονομικοί κατά της Υποχρεωτικότητας
Δίκτυο 38 Νοσοκομείων/Δομών Υγείας Αττικής και ΕΚΑΒ Αθηνών