Παγκόσμια ημέρα Μαίας: «Στην πρώτη γραμμή για τις γυναίκες με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλές απολαβές»

Σήμερα, 5 Μαΐου 2022, η Ένωση Ανεξάρτητων Μαιών Μαιευτών Ελλάδος και οι φίλες και φίλοι τους θα γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας/τή (#IDM2022), αλλά και τα 100 χρόνια δημιουργίας Παγκόσμιας Οργάνωσης Μαιών/τών ICM, στις 18:00 στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα, και απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση σε όποιον επιθυμεί να ενημερωθεί αλλά και να γιορτάσει μαζί τους.

Έρευνα από το 2021 καταδεικνύει ότι η πλήρης επένδυση σε μαίες/τες έως το 2035 θα απέτρεπε περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων μητέρων, νεογνών και θνησιγενών γεννήσεων, σώζοντας 4,3 εκατομμύρια ζωές ετησίως. Ωστόσο, όπως λέει στο tvxs η μαία Γιάννα Βασιλάκη «αν και οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν γνώση για το τι κάνουν οι μαίες/τές, από την παροχή φροντίδας και υποστήριξη σε έφηβα κορίτσια, γυναίκες και άλλα άτομα σε κάθε στάδιο της ζωής, μέχρι το να είναι υπερασπιστές της πρώτης γραμμής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των γυναικών, η πολιτεία υποβαθμίζει τον ρόλο μας, δεν μας στηρίζει». 

Τι θα θέλατε να υπενθυμίσετε στον κόσμο με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα Μαίας;

Ότι οι μαίες είναι εδώ, δίπλα σας, για να σας στηρίξουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας!

Στην εφηβεία, στην ενηλικίωση, στην υπογονιμότητα, στην απώλεια, στην εγκυμοσύνη, στη λοχεία, στον τοκετό, στην προωρότητα, στο θηλασμό, στη φροντίδα του νεογνού, στη λοχεία, στα οργανικά/γυναικολογικά προβλήματα, στην εμμηνόπαυση.

Είμαστε δίπλα σας, στην πρώτη γραμμή, για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα, ατομικά και γυναικεία δικαιώματα!

Τι θα θέλατε να υπενθυμίσετε στην ελληνική πολιτεία; Πως είναι το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και κατά πόσο ενθαρρύνει τη δουλειά σας;

Έρευνα του 2021, δείχνει ότι η πλήρης επένδυση σε μαίες/μαιευτές έως το 2035 (παγκοσμίως), θα απέτρεπε περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων μητέρων, νεογνών και θνησιγενών γεννήσεων, σώζοντας έτσι 4,3 εκατομμύρια ζωές ετησίως.

Το μήνυμα μας προς την Ελληνική πολιτεία είναι: Επενδύστε στις μαίες!

Η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να αυξήσει τη στήριξη προς το επάγγελμα της μαίας, προωθώντας το μαιοκεντρικό μοντέλο φροντίδας, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κρατώντας το επάγγελμα ως βαρέα και ανθυγιεινά, ενεργοποιώντας την αυτονομία των μαιών μέσω ξεχωριστού ΚΑΔ (κωδικός άσκησης δραστηριότητας) και μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η ανεξαρτησία και αυτονομία των μαιών είναι αρκετά μειωμένη, παρόλο που βάσει επαγγελματικών δικαιωμάτων (ΦΕΚ) η μαία είναι μια πλήρως καταρτισμένη επαγγελματίας υγείας με πολύ μεγάλο εύρος επαγγελματικών και επιστημονικών δικαιωμάτων.

Πέρα από την παροχή φροντίδας και υποστήριξη σε έφηβα κορίτσια, γυναίκες και άλλα άτομα σε κάθε στάδιο της ζωής, οι μαίες/τές είναι υπερασπιστές της πρώτης γραμμής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των γυναικών. Μπορείτε να μας πείτε τι σημαίνει αυτό στην πράξη;

Οι μαίες βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή, υπερασπίζοντας τα ανθρώπινα, ατομικά και γυναικεία δικαιώματα και συνηγορώντας κοινωνικά στα πεδία της ισότητας των φύλων, της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, αλλά και κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων!

Τι σημαίνει να είσαι μαία στην Ελλάδα του 2022;

Σημαίνει μειωμένη στήριξη από την πολιτεία, υποβάθμιση του ρόλου μας, δύσκολα και εξαντλητικά ωράρια, χαμηλές απολαβές και τόσα άλλα που ίσως δεν θα μας έφτανε ο χώρος να τα γράψουμε.
Ευτυχώς, η ίδια η δουλειά μας "αποζημιώνει", με τη χαρά της προσφοράς στις γυναίκες, μητέρες, νεογνά, άτομα και οικογένειες που δέχονται την υποστήριξη και τη φροντίδα μας!

Πηγή: tvxs.gr