Αντιπυρική περίοδος 2022: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν φέτος

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι θα συνδράμουν, 250 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι θα έρθουν από τις αρχές του επόμενου μήνα στην Ελλάδα και θα εγκατασταθούν σε Αθήνα, Λάρισα και Τρίπολη.

 Έτσι, δεν θα χαθεί χρόνος όπως συνέβαινε κάθε χρονιά όπου η χώρα μας απευθυνόταν για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και οι διαδικασίες χρειάζονταν χρόνο.

Επίσης φέτος θα περιπολούν έμφορτα με νερό, εναέρια μέσα ώστε να είναι άμεση η επέμβαση από αέρος σε μία πυρκαγιά και επίσης για να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Παρόλα αυτά, τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο της πρόληψης ξεκίνησε ήδη ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, το κόστος του οποίου ανέρχεται περίπου σε 50 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Τέλος, επεσήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστικήενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές.

Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.