Ανοιξιάτικο διήμερο γιορτής και αντίστασης στον Βόλο

Σε μια γιορτή έκφρασης, αντίστασης και ελευθερίας στην πολύπαθη πόλη του Βόλου μας καλεί το Support Earth το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου.

Ο Βόλος, η πόλη κάτω από το Πήλιο με την πανάρχαια και πλούσια ιστορία, με το πανεπιστήμιο, τη θάλασσα, τα καΐκια και τα τσιπουράδικα, μετατρέπεται σταδιακά, παράνομα και κατά το δυνατόν αθόρυβα, σε βιομηχανική περιοχή. Η τσιμεντοβιομηχανία της ΑΓΕΤ-Lafarge καίει σκουπίδια για την παραγωγή ενέργειας, διαδικασία κατά την οποία παράγονται τοξικοί ρύποι, όπως διοξίνες και φουράνια, βαρέα μέταλλα και μικροσωματίδια, τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία, ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής.

Στις κοντινές Σταγιάτες, έπειτα από 350 χρόνια, εξαιτίας επιχειρηματικών συμφερόντων δεν έχουν πρόσβαση στο καθαρό νερό της Κρύας Βρύσης, η οποία είναι συνυφασμένη με την κοινωνική ζωή και την ταυτότητα του χωριού. Οι κάτοικοι της περιοχής δημιούργησαν ισχυρά κινήματα, τα οποία έγιναν φορείς ενημέρωσης και αντιστάθηκαν στην περιβαλλοντική βαρβαρότητα που τους επιβλήθηκε και συνεχίζει να απειλεί τη ζωή τους.

 

Η απάντηση του κράτους ήταν αδιαφορία, λοιδορία, διώξεις και, τέλος, βία και καταστολή. Η αστυνομία, κατά τη διάρκεια της μεγάλης πορείας στον Βόλο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στις 13/6/2020, μαγνητοσκόπησε και άσκησε ανυπόστατες διώξεις σε 14 πολίτες που ταυτοποιήθηκαν εκ των υστέρων, απλά και μόνο επειδή διεκδίκησαν καθαρό αέρα, με ξεκάθαρο στόχο την τρομοκρατία του κόσμου. Την επόμενη μέρα της πορείας, ο Βασίλης Μάγγος έπεσε θύμα άγριας κακοποίησης και βασανισμού από αστυνομικούς, όταν αυθόρμητα διαμαρτυρήθηκε για τις άδικες συλλήψεις φίλων του, και έναν μήνα μετά απεβίωσε.

Σήμερα σχεδιάζονται νέες επενδύσεις σε απόσταση αναπνοής από την πόλη, όπως οι εγκαταστάσεις του Υπεράκτιου Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που, χωρίς καμία διαβούλευση, αδειοδοτήθηκε εσπευσμένα και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στον κόλπο του Βόλου.

Τα παραπάνω, ως μια μικρή σύγχρονη ιστορία της περιοχής, μας τα υπενθυμίζει το Support Earth, που καλεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου σε μια γιορτή έκφρασης, αντίστασης και ελευθερίας στην πολύπαθη πόλη του Βόλου με το σύνθημα «Φτιάχνουμε Ατμόσφαιρα». Το μεσημέρι του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της πόλης με προσυγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και το απόγευμα θα ακολουθήσει συναυλία. Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στη μνήμη του Βασίλη Μάγγου στην «Πεζοπορική Διαδρομή Βασίλειος Μάγγος» με κατάληξη την πλατεία στις Σταγιάτες. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συνέλευση «Σταγιάτες - Ελεύθερα Νερά» και τον Γιάννη Μάγγο, πατέρα του Βασίλη.

Πηγή: efsyn.gr