Eπιβεβαιώνεται το σενάριο «ξαφνικού θανάτου» της ΛΑΡΚΟ

Αρχίζει τις απολύσεις των 1.060 εργαζομένων ο ειδικός διαχειριστής, ενώ σβήνει και τα καμίνια της μεταλλουργίας

«Οχι, δεν μας αιφνιδιάζει η απόφαση του δικαστηρίου, αντίθετα ενισχύει την ένταση των κινητοποιήσεων που ήδη οργανώνουμε για να αποτρέψουμε τον θάνατο της ΛΑΡΚΟ». Αυτό τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου της Λάρυμνας, Παναγιώτης Πολίτης, σχολιάζοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου που δίνει στον Ειδικό Διαχειριστή τη δυνατότητα να προχωρήσει τις προσεχείς μέρες και στην απόλυση των 1.060 εργαζομένων και στο «σβήσιμο» της μεταλλουργίας. Κι αυτό ενώ στις 29 Ιουλίου αναμένεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους (τυπικά τρεις) μνηστήρες της.

Ο συγχρονισμός των εξελίξεων επιβεβαιώνει την προειδοποίηση των εργαζόμενων ήδη από τις αρχές του έτους ότι το πραγματικό σχέδιο της κυβέρνησης ήταν ο «ξαφνικός θάνατος» της ΛΑΡΚΟ. Επειτα από τέσσερις μήνες παγώματος των απολύσεων, με την προσωρινή διαταγή που κέρδισαν οι εργαζόμενοι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας έκλεισε με τυπικό τρόπο αυτό το κεφάλαιο.

Με σκεπτικό που μάλλον αντιφάσκει με τις προηγούμενες αποφάσεις του, το δικαστήριο δεν αποφαίνεται για την ουσία της προσφυγής των εργαζόμενων, δηλαδή αν η διαδικασία διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις ήταν σύννομη, αλλά αποδέχεται τα τετελεσμένα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στο μεταξύ, τελευταία με τις τροπολογίες για την «αποκατάσταση» των εργαζόμενων μετά την αποζημίωσή τους. «... Η διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας έχει ήδη ολοκληρωθεί... δεν συντρέχει λόγος παράτασης των διαβουλεύσεων... Δεδομένου ότι η προσωρινή ρύθμιση κατάστασης προϋποθέτει ενεργό ασφαλιστέο δικαίωμα ενεργό η υπό κρίση αίτηση έχει ήδη κατά τον χρόνο συζήτησής της ενώπιον του Δικαστηρίου τούτου καταστεί άνευ αντικειμένου», λέει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι από τη Δευτέρα ο Ειδικός Διαχειριστής μπορεί να απολύει σταδιακά και να αποζημιώνει τους 1.060 εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ. Σταδιακά, γιατί κάποιοι πρέπει να μένουν μέχρι το τέλος του μήνα στη μεταλλουργία για να υλοποιήσουν το δεύτερο σκέλος του «εγκλήματος»: το σβήσιμο των δύο εν λειτουργία περιστροφικών καμίνων της μονάδας, που οδηγεί σε πλήρη διακοπή της λειτουργίας της, με το επιχείρημα ότι «τελειώνει η διαθέσιμη χρηματοδότηση».

Από Δευτέρα ξεκινά πρόγραμμα παραστάσεων στα αρμόδια υπουργεία και την άλλη Πέμπτη (21/7), στις 8 το βράδυ, στο γήπεδο μπάσκετ στο οικισμό της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη των σωματείων με τις επιτροπές αγώνα και φορείς για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Πηγή: efsyn.gr