Κόλαση φωτιάς στο Ρέθυμνο - Εκκενώθηκαν 6 χωριά (βίντεο)

Η φωτιά έχει δημιουργήσει ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

 

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην ευρύτατη περιοχή του δήμου Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο, όπου η φωτιά συνεχίζει χωρίς σταματημό το καταστροφικό έργο της.

Το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκαν με εντολή που δόθηκε από το δήμαρχο Γιάννη Ταταράκη και τους υπεύθυνους από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας τα χωριά ΣαχτούριαΚρύα Βρύση και Άγιος ΓιώργηςΜέλαμπεςΟρνέ και Άγιος Παύλος.

 

 

Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν τις πτήσεις με τη δύσης του ηλίου και πλέον μόνον οι επίγειες δυνάμεις δίνουν αγώνα, με αντίπαλο τους, πέρα από τις φλόγες, να έχουν και τις ριπές ανέμου οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνάνε στα 70 χλμ. την ώρα, σύμφωνα και με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Σε απόλυτη ετοιμότητα βρίσκονται το ΕΚΑΒ σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες με την Πολιτική Προστασία.

 

 

Η φωτιά έχει περάσει από το απόγευμα της Παρασκευής την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνέ, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Η ατμόσφαιρα στα νότια του Ρεθύμνου, Πλακιάς, Ροδάκινο, Αγία Γαλήνη είναι αποπνικτική από τους καπνούς, ενώ υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των κτηνοτρόφων με στόχο να μεταφέρουν τα αιγοπρόβατά τους σε ασφαλείς περιοχές, ώστε να μην κινδυνεύουν, κυρίως από τους καπνούς.

 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς με νέα περιφερειακές δυνάμεις, ενώ ΟΤΑ, Ερυθρός Σταυρός και πεζοπόρα τμήματα εθελοντών δίνουν έναν μεγάλο αγώνα για να προστατέψουν περιουσίες, αποκόπτοντας όσο αυτό είναι δυνατόν την προέλαση της φωτιάς.

Το βράδυ της Παρασκευής εκκενώθηκε το χωριό Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου, μετά από εντολή του δημάρχου της περιοχής, Γιάννη Ταταράκη. Η φωτιά σε Ορνέ και Κρύα Βρύση είναι ανεξέλεγκτη, είπε ο κ. Ταταράκης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και πλήθους εθελοντών να είναι δυσχερές λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην περιοχή Μέλαμπες Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου. Επιχειρούν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα. 51 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο», ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα.

«Αν και αρχικά όπως βλέπαμε, όλα έδειχναν ότι μπορεί η φωτιά να τιθασευτεί, δυστυχώς η κατάσταση πήρε αρνητική διάσταση», ανέφερε ο κ. Ταταράκης ο οποίος συνόδευσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, στο μέτωπο της φωτιάς.

Πού βρίσκονται οι Μέλαμπες:

ΦΩΤΙΑ

Σύμφωνα με ενημέρωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πυροσβέστης που είχε τραυματισθεί είναι καλά στην υγεία του και τα τραύματά του ελαφρά. «Οι φωτιές χαρακτηρίζονται ανεξέλεγκτες και οι δυνάμεις παρά τις ριπές των ανέμων δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες», αναφέρθηκε από το συντονιστικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρήτης. Η φωτιά στο Ροδάκινο παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από εκείνη της Ορνέ και της Κρύας Βρύσης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 16/07/2022 - 01:25