Γέμισε με ΜΑΤ ο λόφος του Στρέφη ενόψει «των έργων ανάπλασης που ξεκινούν»

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 2 εκατ. ευρώ ξεκίνησε με την παρουσία της αστυνομίας στον Λόφο.

Εντός του μήνα Αυγούστου ξεκινούν τα «έργα» από τον Δήμο Αθηναίων.

Πληροφορίες ότι μηχανικοί, πιθανώς της εταιρείας ΑΚΤΩΡ και εκπρόσωποι της επενδυτικής Prodea, βρίσκονται από το πρωί στον λόφο του Στρέφη προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία του χώρου, αναφέρουν χρήστες του twitter.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Δήμου, «η ολική ανάπλαση περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα έργα αντιπυρικής προστασίας και μέτρα αντιπυρικής οργάνωσης για το σύνολο του Λόφου με σκοπό τόσο την πρόληψη, όσο και τη δημιουργία υποδομών απαραίτητων για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, σε περίπτωση που υπάρξει πυρκαγιά, όπως οι πυροσβεστικοί κρουνοί. Θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα και γεωτεχνικές εργασίες και θα ακολουθήσουν εργασίες συντήρησης και ενίσχυσης της βλάστησης του Λόφου. Τα μονοπάτια του Λόφου θα αποκατασταθούν και θα γίνουν έργα αναβάθμισης του νυχτερινού φωτισμού. Η ανανέωση του αστικού εξοπλισμού περιλαμβάνει τα παγκάκια, τα έργα προσβασιμότητας, την ανανέωση κατεστραμμένων σκουπιδοτενεκέδων. Ένα σημαντικό σημείο ανάπλασης για τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, που προγραμματίζεται από τον Δήμο Αθηναίων είναι η ανακατασκευή της παιδικής χαράς».

 

Θυμίζουμε πως στην πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το 2021 στις 18/1/2021, η παράταξη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, με ψήφους της παράταξης Βουλγαράκη, ενός συμβούλου του Π. Γερουλάνου και ενός συμβούλου της Χρυσής Αυγής, προχώρησε σε παραχώρηση κερδοσκοπικού χαρακτήρα του λόφου Στρέφη στην εταιρεία «Prodea Investments» δια μέσου της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε την πόλη σου». Πρόκειται για μια εταιρεία που έχει στο χαρτοφυλάκιό της πολλά ακίνητα στην περιοχή της Αθήνας και ειδικά στο εμπορικό τρίγωνο.

Την πρόταση καταψήφισαν οι παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Λαϊκή Συσπείρωση, Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αθήνα Είσαι Εσύ, υποστηρίζοντας ότι στην μελέτη δεν διευκρινίζεται τι έργα θα γίνουν και ποιο θα είναι το οικονομικό βάρος για τον Δήμο Αθηναίων και επικρίνοντας το γεγονός ότι  η εταιρεία θέτει σαφείς όρους στον δήμο που – μεταξύ άλλων- υποχρεούται να αγοράσει συγκεκριμένα κατασκευαστικά υλικά από συγκεκριμένη εταιρεία και να αναλάβει την αστυνόμευση του χώρου μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Αντίθετη και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων» καταγγέλλοντας πως «τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρία real estate και με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου ο Δήμος ονομάζει δωρεά το “ζεστό εκατομμυριάκι”».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα σύμφωνα με την Έφη Γιαννοπούλου από την «Ανοιχτή Πόλη», «τυπικά, εμείς αυτό που βλέπουμε είναι ότι μια ιδιωτική εταιρεία, που έχει συμφέρονται στην περιοχή, προτείνει έναν τρόπο παρέμβασης, ανάπλασης του λόφου του Στρέφη. Έχει θετικά, έχει αρνητικά. Είναι πρόβλημα το γιατί δεν συμπεριλαμβάνεται το γήπεδο του μπάσκετ. Είναι τεράστιο πρόβλημα οι κάμερες, υπάρχουν παιδιά εκεί. Ένα τεράστιο κομμάτι χρήσης είναι από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Πώς θα έχουμε κάμερες; Η εταιρεία λέει ποιος θα κάνει τις μελέτες άρα δεν βάζει απλώς τα λεφτά. Είναι πολύ θολό όλο αυτό».

Ο, επίσης, δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», Ρήγας Αξελός, θίγει και το στάτους της εταιρίας, επισημαίνοντας στο παρελθόν μεταξύ άλλων πως «αυτή η εταιρεία δεν έχει τα εχέγγυα λόγω παρελθόντος. Η Prodea έχει απευθείας καταγωγή από τη MIG Real Estate και άμεση διάδοχη σχέση με την περίφημη ΠΑΝΓΑΙΑ. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η ΠΑΝΓΑΙΑ. Έχει 22 ποινικές διώξεις εναντίον στελεχών της, εκ των οποίων και ο πρώην πρόεδρός της. Έχει παρέμβει εισαγγελέας Διαφθοράς».

«Υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση να υποβαθμίζονται οι δημόσιοι χώροι και μετά να έρχεται ένας ιδιώτης ως σωτήρας» έχει πει ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Στέλιος Λάμπρου και επισημαίνει: «Ξαφνικά έρχεται μία εταιρεία και λέει “θα σας κάνω μια δωρεά των μελετών ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ”. Για να γίνει τι έργο; Με τι κόστος; Τι θα κοστίσει και ποιος θα πληρώσει; Αυτό θα το πληρώσει ο δήμος διότι το γράφει στους όρους της πρότασης δωρεάς ότι “κάθε τυχόν φόρος δωρεάς ή άλλος που ενδεχομένως επιβληθεί μελλοντικά καθώς και τυχόν προσαυξήσεις αυτού, θα βαραίνουν τον Δήμο Αθηναίων αποκλειστικά”.  Η εταιρεία βάζει τους όρους και ο δήμος έρχεται να υλοποιήσει τους όρους που βάζει η εταιρεία. Θα γίνει ένα μεγάλο διασκεδαστήριο ο λόφος του Στρέφη κι εκεί θα πάει αυτή η ιστορία γιατί αυτές οι εταιρείες με αυτά ασχολούνται».

Από πλευράς της η δημοτική σύμβουλος με την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, Ντίνα Ρέππα, έχει δηλώσει ότι «η εταιρεία αποφάσισε να υιοθετήσει τον λόφο του Στρέφη -φυσικά με το αζημίωτο- και η δημοτική αρχή της τον παραχώρησε. Είναι απολύτως φανερό ότι για την PRODEA Investments η επιλογή για παρεμβάσεις στον λόφο αποτελούν επένδυση με χρήματα των δημοτών για την κατασκευή του συνολικού έργου, που στοχεύει να της αποφέρουν μεγάλα κέρδη από την εκμετάλλευση ακινήτων στην γύρω περιοχή».

Και επισημαίνει: «Περισσότερο προκλητικό είναι όμως οι όροι που κατέθεσε η εταιρεία όπως, να προχωρά σε τεχνική περιγραφή με συγκεκριμένα υλικά και τεχνικές προδιαγραφές μιας άλλης, επίσης συγκεκριμένης εταιρείας, που θα αναγκαστεί να πληρώσει ο Δήμος, όταν καλεστεί να υλοποιήσει το τεχνικό έργο που προδιαγράφεται από τη δωριζόμενη μελέτη. Πώς θα μπορέσει ο Δήμος να δημοπρατήσει ένα τέτοιο έργο, προδιαγράφοντας συγκεκριμένα υλικά και προμηθευτές, αντιβαίνοντας έτσι τη νομοθεσία περί δημοσίων τεχνικών έργων; Την ίδια στιγμή η PRODEA Investments καθορίζει ως αποικιοκράτης ότι οι υπηρεσίες του δήμου και του κράτους οφείλουν να την εξυπηρετούν άμεσα, σε χρόνους ρεκόρ πέντε ημερών για εγκρίσεις, άδειες κ.λπ., αποδεικνύοντας ότι η δημαρχία της παρέχει αδιανόητες διευκολύνσεις και ταυτόχρονα δεν εξασφαλίζει ούτε τα στοιχειώδη. Και σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στη μελέτη εμφανίζονται κάγκελα, κάμερες, μέθοδοι παρακολούθησης και επιτήρησης των δραστηριοτήτων στον λόφο».

Την αντίθεσή της στο έργο και τη συγκεκριμένη σύμπραξη εξέφρασε και η «Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τον λόφο του Στρέφη υιοθετεί εταιρία real estate με την άδεια της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Με πρόσχημα την εγκατάλειψη του λόφου, ο Δήμος ονομάζει δωρεά το “ζεστό εκατομμυριάκι”, όπως ειπώθηκε από δημοτικό σύμβουλο στη συνεδρίασης της προηγούμενης Δευτέρας, που ορίζει όχι μόνο το σχέδιο, αλλά ακόμα και τους προμηθευτές. Τον Στρέφη εγκατέλειψαν οι δημοτικές αρχές και όχι οι κάτοικοι. Θα τους αφήσουμε ανεξέλεγκτους;».

  • Πηγή: thepressproject.gr