"ΟΠΟΙΑ ΠΕΤΡΑ ΚΙ ΑΝ ΣΗΚΩΣΕΙΣ..."

Δήμητρα Καγιάφα

Κλινικός Διαιτολόγος, MSc Διατροφή και Δημόσια Υγεία

 

 

Εχθές, Κυριακή18 Σεπτεμβρίου 2022, η 86η ΔΕΘ, που για 9 μέρες έστρεψε τα φώτα του εμπορικού κόσμου στη συμπρωτεύουσα, έριξε αυλαία. Αν μη τι άλλο, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και οι πολίτες όλης της χώρας οφείλουμε μια «ειδική μνεία» στους ανθρώπους και τις εταιρίες που στηρίζουν το θεσμό και την οικονομία της πόλης.

Μια «μνεία» κι ένα «εκ βαθέων ευχαριστώ», πρώτα από όλα στους διαχρονικούς χορηγούς της ΔΕΘ και αρωγούς του Υπουργείου Εξωτερικών στην όλη διοργάνωση: 

 Α) Στη ΔΕΗ, που υπό την γνωστή νεοφιλελεύθερη ατζέντα οδηγείται τάχιστα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση, εν καιρώ μάλιστα σοβαρά κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης. 

Β) Στην καπνοπαραγωγό εταιρία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, που προωθεί το κάπνισμα, έναν από δεκαετίες γνωστό υψηλό παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία, υπεύθυνο για εκατομμύρια θανάτους, για τον περιορισμό του οποίου έχουν υπάρξει άπειρες πολιτικές και νομοθετικές παρεμβάσεις. Φαίνεται  ωστόσο να είναι "κατά περίπτωση αποδεκτός κίνδυνος", καθώς τέτοιες χορηγίες προς το δημόσιο κρίνονται καθόλα θεμιτές! Καθόλου μεροληπτικά, αν κρίνουμε απο το γεγονός ότι άλλοι κίνδυνοι δημόσιας υγείας, με μηδαμινή σχεδόν θνησιμότητα, αποτέλεσαν ιδανικό εργαλείο για το κράτος, με το οποίο εξέτρεψε τη ζωή μας διά παντός απο την κανονικότητα και χώρισε την κοινωνία σε εχθρικά στρατόπεδα.

Γ) Στη SINGULAR LOGIC, την εταιρία που αναλαμβάνει σταθερά την επεξεργασία των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα από το 1981, "προφανώς" χωρίς καμία αιχμή για σύγκρουση συμφερόντων, ειδικά φέτος εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών και υπό τον αχό των συζητήσεων περί αλλαγής εκλογικού νόμου και ψηφιοποίησης της ψηφοφορίας για την μεγαλύτερη "ασφάλειά" της. 

Δραττόμενοι της ευκαιρίας, ορμώμεθα αβίαστα να αποτίσουμε ειδικό φόρο τιμής σε έναν παλαιότερο "guest" χορηγό της ΔΕΘ, έναν "στρατηγικό" εκείνη τη χρονιά χορηγό, όπως είχε τιμητικά χριστεί. Αναφερόμαστε στον "στρατηγικό" χορηγό της 83ης ΔΕΘ, το Σεπτέμβριο του 2018, μια πασίγνωστη ανά την Ελλάδα και την υφήλιο εταιρία. Ίσως, αν συμπληρωθεί εδώ ότι η χορηγία αυτή έλαβε μέρος περίπου έναν χρόνο πριν την εμφάνιση του πρώτου παγκοσμίως κρούσματος covid-19, να αποτελεί φυσικό συνειρμικό συμπέρασμα ότι η ευεργέτρια εταιρία ήταν η ασυναγώνιστη σε πωλήσεις εμβολίων (ειδικά μετά την επικράτησή της υπέρ του ανταγωνισμού, λόγω των αποδεδειγμένων σοβαρών παρενεργειών των άλλων προϊόντων)  φαρμακοβιομηχανία PFIZER. Τι κι αν αποδείχθηκε ότι τα εν λόγω σκευάσματα δεν έχουν αποστειρωτική δράση κι άρα δεν μπορούν να συνδράμουν στη δημιουργία τείχους ανοσίας! Τι κι αν, σε αντίθεση με όσα διαβεβαίωναν οι τηλεειδικοί, τα πλέον πρόσφατα ευρήματα καταδεικνύουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι τελικά περισσότερο μολυσματικά από τα μη εμβολιασμένα, κι άρα η φυσική ανοσία επαληθεύεται για άλλη μια φορά ως ανώτερη της τεχνητής, στη συνείδηση πολύ κόσμου (όπου και στόχευε η ανηλεής σχετική προπαγάνδα, πότε με δωροδοκίες πότε με τρομοκρατία) αποτυπώθηκε ότι αυτά τα σκευάσματα ήταν η σωτηρία μας.  Χειρότερα ακόμη, εργαλειοποιήθηκαν από την κυβέρνησή μας, με τη στήριξη ή την ανοχή του συνόλου σχεδόν του πολιτικού κόσμου, για μια πρωτοφανή επίθεση στα ανθρώπινα δικαιώματα. Υγιείς μη εμβολιασμένοι πολίτες κατηγορούνται (ακόμα και σήμερα στη χώρα  μας, κατά διεθνή αποκλειστικότητα) για λειψή"ατομική ευθύνη" και τιμωρούνται με αποβολή από την εργασία τους και μακρόχρονη στέρηση μισθού ή με βαριά μηνιαία πρόστιμα. Ποινικοποιήθηκε η εν δυνάμει ασθένεια, η μη νόσηση, δηλαδή η υγεία! Πως να βρεθούν λόγια να τους ευχαριστήσουμε για το φιλάνθρωπο αυτό έργο!

Φέτος δεν υπάρχει κάποιος "στρατηγικός" χορηγός να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως. Ας ευχηθούμε μόνο να μην έχει αναλάβει τέτοιο ρόλο η ΔΕΗ. Διότι, αν μετά τη "χρυσή" χορηγία PFIZER το 2018, ξέσπασε πανδημία το 2019 ("πανδημία" κατά τον πολύ προσφάτως τότε, ειδικά και πολύ βολικά τροποποιημένο όρο από τον Π.Ο.Υ.) για να ακολουθήσουν καταστροφικά lockdown και πολυδιαφημισμένα κι ακριβοπληρωμένα "σωτήρια" εμβόλια, τότε κατ' αναλογία δεν είναι και παράλογο να περιμένουμε, μετά από μια φετινή "χρυσή" χορηγία της ΔΕΗ, μαζικά ενεργειακά shutdown μέσα στο χειμώνα 2022-2023 και νέες διαφημιστικές   καμπάνιες "Μένουμε σπίτι... ", με την υποσημείωση τώρα "... κι αν δεν υποφέρετε από το κρύο δεν πειράζει, κάνετε καλό στο περιβάλλον", για να καταλήξουμε όλοι  τρέχοντας στις σωτήριες "ενεργειακές" φέτος (κι όχι "ιατρικές") ενέσεις που θα μας προμοτάρουν -στην κυριολεξία και πάλι-  επιθετικά. Γιατί κι αυτές οι ενέσεις θα είναι έμμεσα ή αμεσα υποχρεωτικές, με τη μορφή ενεργειακών τώρα πάσων, ή ως αυστηροί και μη βιώσιμοι ενεργειακοί κόφτες για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, και ως παράνομα πρόστιμα για όσους δεν δύνανται να συμμορφωθούν. Εξάλλου, όπως ήδη μας προϊδεάζουν κυνικά κι ανερυθρίαστα, "όσοι δεν προσαρμόζονται, πεθαίνουν". Τα αδιαμφισβήτητα ανθρώπινα δικαιώματα θα καταστούν άλλη μια φορά "λάστιχο", θα υποτιμηθούν σε on/off προνόμια (θα τα απολαμβάνουν όσοι και για όσο συναινούν, ως εκεί που αντέχουν τον διαιωνιζόμενο "συναινετικό βιασμό" τους) και θα μεταλλαχθούν τελικά σε μέσο ελέγχου του πληθυσμού. 

Βέβαια, τιμώμενη χώρα φέτος στην 86η ΔΕΘ ήταν τα Η.Α.Ε., γεγονός που θα μπορούσε να στηρίξει την υπόθεση* ότι τα πετρέλαια τελικά- κι όχι το ρεύμα-, που από καιρού υπεραντλούν και στοκάρουν προς εξαγωγή, θα είναι η νέα "σωτήρια" ενέργεια. Μια ακόμη σωτηρία που "κουμπώνει μαγικά"στην έκτακτη κρίση και που επίσης θα χρωστάμε στην πεφωτισμένη ηγετική μορφή "Μητσοτάκης Α.Ε.". Δυστυχώς,όμως, τα πετρέλαια της πλούσιας Αραβίας θα τα πληρώσουμε πολύ ακριβά, εδώ στη φτωχή "Μπαχαλλάδα", ιδίως όσο ισχύουν περιβαλλοντικοί περιορισμοί για τη ΔΕΗ που δεν επιτρέπουν την παραγωγή ρεύματος στα επίπεδα αναγκών της χώρας, και όσο μένουν κλειστοί οι ρώσικοι αγωγοί φυσικού αερίου, καθώς δεν θα λειτουργήσει καν ο μεταξύ των τριών ανταγωνισμός στη διαμόρφωση τιμών.

Τουτέστιν, ας προετοιμαζόμαστε όπως μπορεί ο καθένας, αφού κοινή αντίσταση δεν διαφαίνεται στο βάθος, για όλο και πιο δύσκολους χειμώνες, για όλο και πιο ανυπόφορα χρόνια, για μια όλο και πιο αντιφατική ζωή υπό "έκτακτες" συνθήκες "διαρκείας", με τρομερές ανθρώπινες θυσίες στο δρόμο προς τη χαμένη κανονικότητα. Και μάλιστα να προετοιμαζόμαστε αυτά τα δεινά να τα αντιμετωπίζουν όλο και μεγαλύτερες μάζες της κοινωνίας, αφού αυτή επιλέγει να μένει τυφλά πειθήνια σε πάσα διαταγή αυτοκαταστροφής της. Καλή δύναμη!

*Η υπόθεση είναι πλέον γεγονός. Το άρθρο συντάχθηκε για τις 18/09/22 λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί η αποφασισμένη πολιτική, σε χώρες του εξωτερικού πρώτα και μετά και στην Ελλάδα, για στροφή στο πετρέλαιο. Δεν επικαιροποιήθηκε ωστόσο, καθώς αποδεικνύει πόσο γρήγορα τρέχουν οι εξελίξεις, χωρίς κανέναν να τολμά να τις ανακόψει, διεκδικώντας απλά τα αυτονόητα

 Δήμητρα Καγιάφα

Κλινικός Διαιτολόγος, MSc Διατροφή και Δημόσια Υγεία