Αντικατάσταση της διοίκησης της «Κιβωτού του κόσμου»

Μετά την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης στην «Κιβωτό του Κόσμου» η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άμεση αντικατάσταση της διοίκησης, μετά τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επικρατεί διάχυτος προβληματισμός για τους ανήλικους φιλοξενούμενους της ΜΚΟ μετά τις ανατριχιαστικές καταγγελίες για ασέλγεια, ξυλοδαρμούς, ψυχολογική και λεκτική βία, παιδική εργασία και εκμετάλλευση.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε την παραπάνω απόφαση με στόχο να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της δομής για τους τρόφιμους και διαβεβαίωσε πως δεν τίθεται σε διακινδύνευση η λειτουργία της αλλά και πως οι «υπαίτιοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Ωστόσο, δεν απάντησε σε ερώτηση για το εάν χρειάζεται η τοποθέτηση ένα είδος επόπτη σε δομές για ανήλικους και ευάλωτους ανθρώπους, ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για μία από τις δομές -«λειτουργεί κατά 95% με χορηγίες ιδιοτών»- οι οποίες αποτελούν ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν... πέτυχαν.

Αντίθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαφήμισε το πρόσφατο εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο σε ακόμα μία επικοινωνιακή κίνηση το Μαξίμου έβγαλε από το συρτάρι μετά από οκτώ μήνες και το οποίο συνιστά απλά ένα συνονθύλευμα διεθνών συμβάσεων με διακηρύξεις προθέσεων, χωρίς συγκεκριμένα κοστολογημένα μέτρα, με έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών, αλλά ούτε ένα ευρώ για τις κοινωνικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την πρόληψη (Βλ. «Εφ.Συν.», «Κακοποίηση παιδιών: σχέδιο επί χάρτου για το θεαθήναι»).

Νωρίτερα, νέες αποκαλύψεις έβαλαν και έκτη δομή της ΜΚΟ, αυτή του Κολωνού, στο επίκεντρο της υπόθεσης, καθώς ζευγάρι γονέων κατήγγειλε ότι είχαν κλείσει σε κλουβί για πουλιά τα παιδιά τους χωρίς να τους δίνουν τροφή, ενώ εθελόντρια μίλησε επίσης για τιμωρητικές πρακτικές, που είχε προ ετών στο συγκεκριμένο κτίριο, αλλά και για βιαιοπραγίες μεταξύ παιδιών που είχαν το ρόλο του «ομαδάρχη» παρουσία ιερωμένων.