Η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιείται: Ελεύθερος ο Μοχάμεντ έπειτα από δύο χρόνια φυλάκισης

Ελεύθερος θα αφεθεί σε λίγες ημέρες ο Μοχάμεντ, o Σομαλός πρόσφυγας που κρατείται εδώ και δύο χρόνια στις φυλακές της Χίου, καταδικασμένος ως διακινητής προσφύγων σε ποινή 142 ετών κάθειρξης!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παγούδη στην Εφημερίδα των Συντακτών, ύστερα από πολύωρη συνεδρίαση το πενταμελές Εφετείο Μυτιλήνης μετέτρεψε χθες την ποινή σε 38 χρόνια φυλάκισης, που σημαίνει ότι, έχοντας εκτίσει τα δύο χρόνια και συνυπολογίζοντας επιπλέον 18 μήνες από τα μεροκάματα στη φυλακή, τότε συμπληρώνει αισίως τα τρία πέμπτα των οκτώ ετών, το ανώτατο όριο που προβλέπεται σε περίπτωση φυλάκισης. Αν αντίθετα η απόφαση ήταν «κάθειρξη» και όχι φυλάκιση, τότε το όριο θα ανερχόταν στα 20 έτη ή υπό προϋποθέσεις στα 12 έτη.

Για να καταλήξει το δικαστήριο στην απόφαση χρειάστηκε σκληρή νομική μάχη των συνηγόρων Αλέξη Γεωργούλη και Δημήτρη Χούλη με την εισαγγελέα Αμαλία Καζαμπάκα, η οποία προκάλεσε με τη στάση της πλήθος ερωτήματα και διαμαρτυρίες. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η εισαγγελέας επέμενε σε ερωτήσεις που αφορούσαν το προσφυγικό προφίλ του κατηγορουμένου, μη διστάζοντας στην αγόρευσή της να στρεβλώσει ουσιαστικά ακόμα και τις προβλέψεις της Συνθήκης της Γενεύης ή αμελώντας τους όρους της Συνθήκης Σένγκεν, καλώντας τους Σομαλούς πρόσφυγες να αναζητήσουν άσυλο σε άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος ή η Τουρκία. Ξεχνώντας βέβαια ότι αυτές οι χώρες δεν έχουν συνυπογράψει τη Συνθήκη της Γενεύης και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται το προσφυγικό καθεστώς σε αυτές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια αναρωτιόταν επανειλημμένα για ποιο λόγο οι Σομαλοί πρόσφυγες δεν επιβιβάζονται σε ένα αεροπλάνο να έρθουν νόμιμα στην Ελλάδα, όπως τόνιζε, αλλά προτιμούν την παράνομη είσοδο μέσω μιας θαλάσσιας διαδρομής – ερώτημα που, σημειωτέον, έθετε με έμφαση στον δημόσιο λόγο στο παρελθόν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Ερωτήματα που υποχρέωσαν τον Δημήτρη Χούλη να της προσάψει άγνοια.

Η εισαγγελέας επέμενε να υποστηρίζει ότι οι πρόσφυγες δικαιούνται άσυλο μόνο στις γειτονικές με τις δικές τους χώρες, επικαλούμενη και σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου. Επέμενε, μάλιστα, μέχρι τέλους στην ενοχή του κατηγορουμένου σύμφωνα με το κατηγορητήριο, χωρίς την αναγνώριση έστω του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής εντός της φυλακής, την οποία επιβεβαιώνει η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης Χίου, ενώ, όταν το δικαστήριο δέχτηκε την ενοχή του Μοχάμεντ, η εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των 142 ετών.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης, αφού επεσήμαναν σε όλους τους τόνους τα νομικά σφάλματα της εισαγγελέως, ζήτησαν να καταλογιστεί μια ποινή ανάλογη της βαρύτητας του αδικήματος και όχι μια παράλογη ποινή που μόνο κακό προξενεί στη φήμη της χώρας μας στο εξωτερικό, χωρίς κανένα άλλο ουσιαστικό αντίκρισμα, παρά μόνο την εξόντωση κάποιων προσφύγων που σε κατάσταση κινδύνου πιάνουν το πηδάλιο της βάρκας. Πράξη που όμως εξισώνει ποινικά τα ίδια τα θύματα με τη μαφία των διακινητών στην Τουρκία.

Ο 30χρονος Μοχάμεντ είχε βοηθήσει στις 2 Δεκεμβρίου 2020 να σωθούν τριάντα άνθρωποι από πνιγμό όταν η βάρκα που τους μετέφερε άρχισε να βουλιάζει. Ο ίδιος είχε υποδειχτεί από τρεις Σομαλούς συνεπιβάτες του ως ο άνθρωπος που κρατούσε το τιμόνι της βάρκας πριν αυτή ναυαγήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με καταθέσεις όμως που λήφθηκαν μισή ώρα αργότερα από τη σύλληψή του ως διακινητή από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Και οι τρεις καταθέσεις υποτίθεται ότι δόθηκαν στην αγγλική γλώσσα και αποτελούν στα κρίσιμα σημεία κατά λέξη αντιγραφή η μία της άλλης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το σκάφος εγκαταλείφθηκε από τον Τούρκο διακινητή μεσοπέλαγα με χαλασμένη μηχανή και ότι στα ελληνικά ύδατα βρέθηκαν μετά από σπρώξιμο ακταιωρού της Τουρκίας. Κάτι που είχε επισημάνει τότε για το συγκεκριμένο περιστατικό και ο κ. Μηταράκης, καταδεικνύοντας ως υπεύθυνη την Τουρκία για το ναυάγιο. Στο περιστατικό είχαν διασωθεί 31 άνθρωποι χάρη και στον Μοχάμεντ που βοήθησε με πολλούς τρόπους το ελληνικό λιμενικό, ενώ είχαν πνιγεί δύο νέες κοπέλες.