Λαοθάλασσα οργής, σε απεργιακό «κλοιό» η χώρα

Σε εξέλιξη δυναμικές διαδηλώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και πολλές πόλεις για να μη συγκαλυφθεί το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη

Δεν κοπάζει η λαϊκή οργή δύο εβδομάδες μετά την εθνική τραγωδία με τους πολίτες να ζητούν απόδοση των ευθυνών και απονομή δικαιοσύνης  

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ, Ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές και μαθητές, συλλογικότητες και κόμματα της Αριστεράς δίνουν το «παρών» στέλνοντας ηχηρό μήνυμα

Στους δρόμους κι ο Βόλος

Στους δρόμους κυρίως νέοι και νέες στον Βόλο πραγματοποίησαν διαδήλωση από το Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη λεωφόρο Δημητριάδος και άλλους κεντρικούς δρόμους για να καταλήξουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλου. «Θα αγωνιστούμε για να μην ξεχαστούν οι 57 νεκροί αλλά και οι δεκάδες τραυματίες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών» τόνισαν συγκεντρωμένοι.

Στην 24ωρη απεργία η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ήταν χαμηλή και έφθασε μόλις στο 9%. Σύμφωνα με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας, απεργία πραγματοποίησαν 134 καθηγητές σε σύνολο 1.581 που υπηρετούν στον Βόλο, ενώ τρία σχολεία, το 3ο ΓΕΛ Βόλου, το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και το ΓΕΛ Αγριάς τελούν υπό κατάληψη.

Oλοκληρώθηκε η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στην Hellenic Train

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα συνεχίσουμε τους μαζικούς εργατικούς λαϊκούς αγώνες» ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ. «Δεν μπορεί όταν γίνεται σεισμός να βρισκόμαστε κάτω από τα συντρίμμια, όταν βρέχει να πλημμυρίζουμε, όταν ξεσπούν πυρκαγιές να καιγόμαστε», τόνισε ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς.

Θύμισε τα επόμενα ραντεβού των σωματείων και των φορέων, είναι το συλλαλητήριο που οργανώνουν τη Δευτέρα στο Σύνταγμα και τη σύσκεψη στην οποία καλούν την Τετάρτη στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

EUROKINISSI

 

Καταγγελία στην «Εφ.Συν.» για αναίτια πρόκληση της ΕΛ.ΑΣ.

Αναγνώστης της «Εφημερίδας των Συντακτών» τηλεφώνησε στα γραφεία μας για να δηλώσει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν αναίτια την πορεία.

Άλλες μαρτυρίες καταγγέλλουν τη ρίψη χημικών στους γύρω δρόμους, μέχρι την Ομόνοια. 

EUROKINISSI

«Κλείδωσαν μαθητές για να μην κατέβουν στην πορεία» στη Λέσβο

«Η Διεύθυνση ΕΠΑΛ κλείδωσε μαθητές για να μην κατέβουν στην πορεία» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λέσβου, Γιάννης Ζαφειρίου. Στην πόλη του νησιού έγινε ακόμα μία μαζική κινητοποίηση. 

Απεργιακές διαδηλώσεις στην Κρήτη

Απεργιακές διαδηλώσεις σε όλη την Κρήτη με κεντρικό σύνθημα «καμία συγκάλυψη» και τη συμμετοχή εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνδικάτων, εκπαιδευτικών, φοιτητών, γονέων και συνταξιούχων.

Οι συγκεντρωμένοι στο Ηράκλειο επανέλαβαν το αίτημά τους «να μην ιδιωτικοποιείται ο δημόσιος πλούτος είτε αφορά τις συγκοινωνίες και το σιδηροδρομικό έργο, είτε την υγεία και την παιδεία», ζητώντας ταυτόχρονα μέτρα ασφαλείας στους χώρους εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις. Και στα Χανιά ζήτησαν την διαλεύκανση των αιτιών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών και την λήψη μέτρων για την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

 

«Έπνιξαν» στα χημικά ειρηνικό πλήθος στην Αθήνα

Νέα επίδειξη καταστολής από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που «έπνιξαν» χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές στα χημικά με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αποπνυκτική ατμόσφαιρα.

Μικροεπεισόδια στην πλατεία Συντάγματος

Ένταση αυτή την ώρα στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν όταν μικρή ομάδα ατόμων ξεκίνησε επεισόδια στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος πετώντας αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε ρίψη δακρυγόνων και κρότου-λάμψης κυνηγώντας τους μέχρι την πάνω πλευρά της πλατείας.

EUROKINISSI

 

Πορεία στα Ιωάννινα με ηπειρωτικό μοιρολόι

Μήνυμα για «δικαιοσύνη» έστειλαν μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι συλλόγων, οργανώσεων και φορέων, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων και προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Με ένα ηπειρωτικό μοιρολόι από το κλαρίνο του Βασίλη Παπαγεωργίου οι συγκεντρωμένοι τίμησαν τα θύματα της τραγωδίας. «Το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί, δεν θα συγκαλυφθεί, δεν θα σβήσει από τη μνήμη μας» ήταν το βασικό σύνθημα. 

Μαζικό συλλαλητήριο στην Πάτρα - Μικροεπεισόδια και χημικά

Δυναμικό συλλαλητήριο έγινε στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Στη συγκέντρωση, στην πλατεία Γεωργίου, συμμετείχαν φοιτητές, μαθητές, η δημοτική Αρχή, εργαζόμενοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και της αυτοδιοίκησης, ο δικηγορικός σύλλογος, φορείς, συλλογικότητες, συνταξιούχοι κ.ά., ενώ τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά για δύο ώρες.

Μετά τις ομιλίες εκπροσώπων συνδικάτων και συλλόγων ακολούθησε πορεία, η οποία πέρασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Πάτρας και κατέληξε στην πλατεία Γεωργίου.

Εν τω μεταξύ, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν όταν ομάδα ατόμων, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους, επιτέθηκε σε διμοιρίες των ΜΑΤ, στο ύψος του σιδηροδρομικού σταθμού. Ειδικότερα, άτομα που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την τραγωδία στα Τέμπη πέταξαν προς τους αστυνομικούς μπογιές και πέτρες, ενώ τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

«Εθνικοποίηση τώρα»

«Οι ιδιωτικοποιήσεις τους κοστίζουν ζωές» τονίζουν φοιτητές που ενώνουν τις φωνές για να ζητήσουν εθνικοποίηση του ΟΣΕ.

«Εφ.Συν.» - Κώστας Ζαφειρόπουλος

«Εφ.Συν.» - Κώστας Ζαφειρόπουλος

Οι νέοι στους δρόμους της Χίου

Περίπου 1.500 άνθρωποι στην πορεία στην Χίο, στην πλειοψηφία τους φοιτητές και μαθητές.

«Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα», «Η ζωή έχει αξία, όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους» ορισμένα από τα συνθήματα.

«Eφ.Συν.» / Γιώργος Παγούδης

«Eφ.Συν.» / Γιώργος Παγούδης

 

Ηχηρό μήνυμα ξανά από τη Λάρισα

Στους δρόμους ξεχύθηκαν οι Λαρισαίοι για το νέο συλλαλητήριο. «Φτάνει πια, οι ζωές μας μετράνε» γράφει ένα από τα πανό.

 

Ανθρώπινο «ποτάμι» στα γραφεία της εταιρείας

 

 

Στο στόχαστρο η «ενοχλητική» ΡΑΣ

Μεγάλη διαμαρτυρία στο Αγρίνιο

Μεγάλη συμμετοχή στην διαμαρτυρία του Αγρινίου με τους πολίτες να φωνάζουν «να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, οι ανθρώπινες ζωές δεν κοστολογούνται»

 

Μεγαλειώδης πορεία στη Θεσσαλονίκη

Χιλιάδες πολίτες στη Θεσσαλονίκη τιμούν τη μνήμη των νεκρών, εκφράζουν τη θλίψη αλλά και την οργή τους.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και συνεχίζεται με πορεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Σύνταγμα το ΠΑΜΕ, κατευθύνεται προς τα γραφεία της Hellenic Train

Οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έφτασαν στο Σύνταγμα και συνεχίζουν προς τα γραφεία της Hellenic Train επί της οδού Πετμεζά.

 

«Οι ράγες της ανάπτυξης βάφτηκαν με αίμα»

Σε εξέλιξη η μεγάλη πορεία στην πρωτεύουσα με τα εξής συνθήματα να ακούγονται ηχηρά:

  • «Λαέ πολέμα σου πίνουν το αίμα»
  • «Να γίνει τώρα η ανατροπή, το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί»
  • «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές»

«Eφ.Συν.» / Εύα Παπαδοπούλου

«Eφ.Συν.» / Εύα Παπαδοπούλου

 

«Οι ζωές δεν είναι κόστος»

Και σήμερα οι νέοι δίνουν δυναμικό «παρών» στην απεργία. Πλήθος φοιτητών αλλά και μαθητών κατέβηκε στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

«Eφ.Συν.» / Μάνος Τσαλδάρης

 

Χιλιάδες συρρέουν στο κέντρο της Αθήνας

Πορεία εν εξελίξει pic.twitter.com/NIQTrSGrNr

Σύμφωνα με την αστυνομία, ήδη 5.000 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο Προπύλαια με τις εικόνες να μαρτυρούν ότι πρόκειται για πολύ περισσότερους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων μέλη του ΠΑΜΕ, φορείς και σωματεία, η ΕΛΜΕ και καλλιτέχνες.

Η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει 1.000 άτομα στο Σύνταγμα, όπου βρίσκεται το σωματείο Εργαζομένων της Hellenic Train, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, εργατικά σωματεία και η ΓΣΕΕ. 

1.000 στην πλατεία Κλαυθμώνος και 800 στην πλατεία Κολοκοτρώνη.

Αστυνομοκρατία με ελέγχους και προσαγωγές

Επίδειξη αστυνομοκρατίας ξανά από την ΕΛ.ΑΣ., που από την πρώτη στιγμή των μαζικών διαδηλώσεων έχει φορέσει το κατασταλτικό της πρόσωπο ακόμα και με δολοφονικές επιθέσεις. Σύμφωνα με την αστυνομία, το πρωί ξεκίνησε ελέγχους στο κέντρο της Αθήνας και προχώρησε σε έξι προσαγωγές. 

Μαζικές προσυγκεντρώσεις

Ξεκίνησαν οι προγκεντρώσεις για τη νέα μεγάλη διαδήλωση της Αθήνας στο πλαίσιο της απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ και στην οποία συμμετέχουν ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ, ΠΝΟ, πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητές, φορείς και κόμματα της Αριστεράς.  

EUROKINISSI

Εurokinissi

 

Τα ΜΑΤ απωθούν απεργούς της «Μαλαματίνα»

Άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν σήμερα απεργούς της «Μαλαματίνα» να μπουν στο εργοστάσιο οινοποίας. «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, του απεργού, του άνεργου και του μετανάστη» φώναξαν οι συγκεντρωμένοι.

Πιέσεις σε απεργούς της Πειραιώς

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Υπηρεσίας της Τράπεζας  Πειραιώς κατήγγειλαν χθες ψυχολογικές πιέσεις σε  εργαζόμενους, που απήργησαν στην προηγούμενη απεργία της 8ης Μαρτίου, και ζητά πειθαρχικό έλεγχο του στελέχους από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας για παραβίαση του νόμιμου συνταγματικού δικαιώματος συμμετοχής σε απεργία και την απερίφραστη καταδίκη του συμβάντος από το σύνολο του βουλευτές. 

Η ΕΛ.ΑΣ. έκλεισε πάλι σταθμούς του μετρό

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί για μια ακόμη φορά ότι η αστυνομία έδωσε εντολή να παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ». Οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούν στάση. 

Δεν λύνουν οι κάβοι στον Πειραιά

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16/03/2023 - 14:50