Ξύλο και συλλήψεις από τα ΜΑΤ στη συγκέντρωση κατά της «πράσινης» μπίζνας στην Καλαμιά Κοζάνης

Η αστυνομία με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησε επίθεση με χημικά και κρότου λάμψης στη συγκέντρωση των κατοίκων κατά της «πράσινης» μπίζνας στην Καλαμιά. Τραυματίστηκαν ένας κάτοικος του χωριού και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ. Επίσης συνελήφθησαν δύο ακόμα κάτοικοι και δύο φοιτητές που πήγαν να συμπαρασταθούν. Ψήφισμα στήριξης εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι. Την επίθεση καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων αλλά και η Καλλιόπη Βέττα από τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

 

Επέμβαση της Αστυνομίας νωρίτερα στην Καλαμιά Κοζάνης ώστε να μην εμποδιστούν τα σχέδια εγκατάστασης μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου, στο οποίο οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα εδώ και καιρό

Έχουν γίνει έξι συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκε ένας άνθρωπος.  

Όπως κάθε μέρα εδώ και καιρό, οι κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου προβλέπεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση του γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου έκτασης περίπου 750 στρεμμάτων. Ισχυρή δύναμη της Αστυνομίας βρέθηκε εκεί για να τους απομακρύνει και να διευκολύνει την έναρξη των εργασιών. Μάλιστα προχώρησε σε σύλληψη κατοίκου τον οποίο οδήγησε στην Αστυνομική Διεύθυνση Κοζάνης.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν κάτοικοι από τα γύρω χωριά, Σωματεία και φορείς της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να συμπαρασταθούν στους κατοίκους και να εκφράσουν μαζί τους την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης - εταιρειών.

Κάτω από την άμεση κινητοποίηση και τα μαζικά χαρακτηριστικά που απέκτησε, σταμάτησαν οι εργασίες των εκσκαφέων.

 

kozanh-08.jpg

 

Εντελώς αναίτια η αστυνομία με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποίησε επίθεση με χημικά, κρότου λάμψης. Από την επίθεση τραυματίστηκαν ένας κάτοικος του χωριού και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ. Επίσης συνελήφθησαν δύο ακόμα κάτοικοι και δύο φοιτητές που πήγαν να συμπαρασταθούν. Ψήφισμα στήριξης εξέδωσαν φοιτητικοί σύλλογοι.

Παρέμβαση στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης για τους συλληφθέντες

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτή του ΚΚΕ Τίνα Κουζιάκη έκανε παρέμβαση στην αστυνομική διεύθυνση Κοζάνης αντιδρώντας στις άδικες και αναίτιες συλλήψεις και απαίτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος τους.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης καταγγέλλει «την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους κατοίκους της Καλαμιάς, σε εργαζόμενους και φοιτητές που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους απέναντι στους πράσινους επιχειρηματικούς ομίλους».

Επισημαίνει ακόμα πως «η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες για την τρομοκρατία των δυνάμεων καταστολής, τη βία και τους τραμπουκισμούς που εξαπέλυσαν, σε βάρος αυτών που διαμαρτύρονταν για την καταστροφή που προκαλείται από την επέλαση των "πράσινων αρπακτικών". Είναι πρόκληση και ντροπή η Αστυνομία να υπερασπίζεται με υπερβάλλοντα ζήλο τα κέρδη της κάθε εταιρείας και να χτυπάει τον λαό. Αναίτια και προκλητικά προχώρησαν σε 6 συλλήψεις με σκοπό να τρομοκρατήσουν τον λαό. Μάταια όμως, τώρα θα νιώσουν την οργή μας. Απαιτούμε άμεσα την απελευθέρωση των συλληφθέντων, να μην τολμήσουν να απαγγείλουν κατηγορίες».

Καταδίκασαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι

Με απόφαση οι Φοιτητικοί Σύλλογοι καταδικάζουν την αστυνομική επίθεση και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου σχεδίασης προϊόντων.

Η απόφαση:

«Η καταστολή δε θα περάσει! Του λαού η πάλη θα τη σπάσει! Καταδικάζουμε την απαράδεκτη σύλληψη φοιτητών, συνδικαλιστών ανάμεσα σε αυτούς ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου σχεδίασης προϊόντων και αλλού μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου της Κοζάνης. Καταδικάζουμε την την αναίτια και βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής απέναντι στους κατοίκους,τους φορείς, τους φοιτητές στη κινητοποίηση κατοίκων του χωριού και μαζικών φορέων της πόλης της Κοζάνης ενάντια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη περιοχή. Απαιτούμε εδώ και τώρα την άμεση απελευθέρωση τους. Η καταστολή δε θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει.»

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ζήτησε και ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, πρόεδρος Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα αιολικά Σιάτιστας.

Καλλιόπη Βέττα (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ): Η κυβερνητική ανικανότητα, με την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ και την έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού, οδήγησε στην αντίδραση των πολιτών της Καλαμιάς

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την άσκηση βίας που έγινε ενάντια στους κατοίκους της Καλαμιάς που διαμαρτύρονταν ενάντια στο έργο Α.Π.Ε. που περικλείει την περιοχή. Η βία -πόσο μάλλον η συγκεκριμένη που οδήγησε σε τραυματισμούς- δεν είναι ποτέ λύση, καθώς μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να εξαντλεί κάθε θεσμικό περιθώριο συνομιλίων και συναινέσεων, κάτι που και στην περίπτωση αυτή, δεν συνέβη.

Δυστυχώς, αυτό που έγινε σήμερα στην Καλαμιά, αποτελεί μια θλιβερή συνέχεια της κυβερνητικής ανικανότητας που έχει επιτρέψει την γιγάντωση των Α.Π.Ε χωρίς κανένα σχέδιο, μέριμνα και πρόνοια για το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία. Μάλιστα, η πρόσφατη, νέα παράταση για την κατάθεση της μελέτης για το Ειδικό Χωροταξικό για τις Α.Π.Ε. έως τις 27 Μαρτίου 2024, παρατείνει στο άγνωστο μέλλον την ρύθμιση του τοπίου.

Είχα προειδοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2022, ότι δεν πρόκειται να έχουμε Ειδικό Χωροταξικό εντός του 2023. Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν καθώς οδεύουμε -με την αναγκαία έκδοση υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων- στην καλύτερη περίπτωση, για τις αρχές του 2025.

Ωστόσο, η κοινωνία της Π.Ε. Κοζάνης, ζητά ένα σαφές πλαίσιο, ασφάλεια δικαίου, σεβασμό στο περιβάλλον και τις έτερες παραγωγικές δραστηριότητες. Μόνο έτσι θα υπάρξει συνύπαρξη και ανάπτυξη, αντί για λεηλασία, καταστροφή πόρων και κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Αυτό που πρέπει να αναρωτηθούν όλες και όλοι, είναι αν η Ν.Δ. έχει την ικανότητα, την βούληση και την τεχνογνωσία να το καταφέρει. Η ιστορία έχει αποδείξει πως όχι».
_____

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 29/05/2023 - 20:14