Η νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους

Η νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους είναι πολύ συνηθισμένη.

Σύμφωνα με μελέτες, 1 στους 10 σκύλους θα νοσήσει από νεφρική ανεπάρκεια, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παρατηρούμε και να προσέξουμε τα προειδοποιητικά σημάδια έγκαιρα. Οι σκύλοι μπορεί να πάθουν νεφρική ανεπάρκεια για διάφορους λόγους, και συχνά η ασθένεια αυτή είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Μερικά από τα πρώτα συμπτώματα είναι η ελαφριά απώλεια βάρους, η συχνή ούρηση, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού, η δύσοσμη αναπνοή, και το αίμα στα ούρα. Δυστυχώς, αφού εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό τα νεφρά να έχουν ήδη υποστεί σημαντική βλάβη. Το ευτυχές της υπόθεσης είναι ότι οι νέες εξελίξεις στην κτηνιατρική καθιστούν ευκολότερο το να διαγνωστεί η ασθένεια νωρίς, ακόμη και χωρίς εμφανή συμπτώματα.

Η νεφρική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν τα νεφρά του σκύλου σας σταματούν να λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τα νεφρά συμβάλλουν στον καθαρισμό του αίματος, και αν δεν δουλεύουν σωστά, τα λύματα του αίματος συσσωρεύονται στο αίμα. Αυτή η βλάβη ενδέχεται να είναι μόνιμη αν προκληθεί στον σκύλο σας. Η νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους ταξινομείται ως εξής:

– Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια η οποία συχνά συνδέεται με τη μεγάλη ηλικία, καθώς τα νεφρά φθείρονται και ο νεφρικός ιστός δεν μπορεί να αναπλαστεί εάν καταστραφεί. Οι μικρόσωμες φυλές σκύλων γενικά ζουν περισσότερο από τις μεγαλόσωμες, οπότε οι πιο μικρόσωμοι σκύλοι καθυστερούν περισσότερο να εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα της νεφρικής νόσου των ηλικιωμένων σκύλων.

– Οξεία νεφρική ανεπάρκεια η οποία μπορεί να οφείλεται στην έκθεση σε τοξικά συστατικά, όπως φυτά, φάρμακα, φρούτα όπως σταφύλια ή σταφίδες, ή αντιψυκτικό.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ένας σκυλογονέας να γνωρίζει τα πάντα σχετικά με αυτή την ασθένεια, έτσι ώστε να μπορεί να την προλάβει όσο νωρίτερα γίνεται. Η πιθανότητα για εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας αυξάνεται όσο μεγαλώνουν σε ηλικία οι σκύλοι. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού βοηθάει στην καλή υγεία των νεφρών. Ακόμα, υπάρχουν παράγοντες όπως οι πέτρες στα νεφρά, οι ουρολοιμώξεις, και λοιμώξεις όπως η ασθένεια του Lyme, οι οποίοι καθιστούν τη νεφρική ανεπάρκεια πιο πιθανή.

Η νεφρική ανεπάρκεια στους σκύλους μετριέται με στάδια. Πολλοί κτηνίατροι χρησιμοποιούν την κλίμακα IRIS η οποία έχει τέσσερα στάδια, τα οποία μετρούν πόσο καλά μπορούν τα νεφρά να φιλτράρουν το αίμα.

Όσον αφορά στη θεραπεία, η αιμοκάθαρση είναι σπανιότερη στους σκύλους απ’ ό,τι στους ανθρώπους. Η πιο συνήθης αντιμετώπιση για τους σκύλους είναι οι αλλαγές στη διατροφή – με τη χορήγηση κάποιας ειδικής κλινικής τροφής – και η ενδοφλέβια ή υποδόρια χορήγηση υγρών.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης ασθένειας, η πρόληψη μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική. Συνιστάται να επισκέπτεστε τον/την κτηνίατρό σας μία με δύο φορές το χρόνο και να διενεργείτε αιματολογικές εξετάσεις στον σκύλο σας. Όσο νωρίτερα παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες για καλύτερη πρόγνωση. Γι’ αυτό τον λόγο, αν παρατηρήσετε οτιδήποτε έξω από το κανονικό στη διάθεση και στη συμπεριφορά του σκύλου σας επικοινωνήστε αμέσως με τον/την κτηνίατρό σας.

Πηγή: topetmou.gr