Διώχνουν 900 πρόσφυγες από δομή της Λάρισας για να στεγάσουν πλημμυροπαθείς

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Όταν οι πάσης φύσεως εθνικιστές, ναζί και oi συν αυτώ, διαμαρτύρονταν για τα προνόμια των Ελλήνων, περιγράφοντας δήθεν πλουσιοπάροχα προνόμια των προσφύγων, μάλλον δεν είχαν στο μυαλό τους πως πλημμυροπαθείς της Λάρισας θα στεγάζονταν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο για Έλληνες; Δυστυχώς θα το ζήσουμε και αυτό. Η πρώτη είδηση είναι πως το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Κουτσόχερο Λάρισας που στεγάζεται στο στρατόπεδο Ευθυμοπούλου εκκενώνεται για να υποδεχθεί πλημμυροπαθείς. Η Κυβέρνηση του ερασιτεχνικού θιάσου Μητσοτάκη μετά την εκδίωξη πλημμυροπαθών από ξενοδοχεία (!), αποφάσισε οι πλημμυροπαθείς να φιλοξενηθούν στο Κουτσόχερο και οι πρόσφυγες να βρεθούν στα παροπλισμένα στρατόπεδα συγκέντρωσης στον Βόλο και τις Θερμοπύλες. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι με αντικείμενο την υγειονομική τους περίθαλψη θα τοποθετηθούν εκεί και θα κληθούν να ταξιδεύουν περίπου 200 χιλιόμετρα την ημέρα για να βρίσκονται από αύριο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Θερμοπυλών.

Δεν υπάρχει σαφής εικόνα αν θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής, καθώς η Κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει και λογικά θα το σκεφτούν αύριο, όταν συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα μπροστά τους. Δεν έχει γνωστοποιηθεί αν θα φιλοξενηθούν οικογένειες πλημμυροπαθών, άρα αν θα μπορέσουν τα παιδιά να παρακολουθήσουν το σχολείο τους, (μέχρι τώρα η «ενημέρωση» λέει για τηλεκπαίδευση ενώ ο κόσμος δεν έχει ρεύμα!) από ποιον δρόμο θα καταφέρουν να πάνε στο σχολείο τους εφόσον τα μαθήματα γίνουν δια ζώσης και αν θα υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη στο στρατόπεδο για παιδιά και ενήλικες. Κάτι που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.

Υπάρχει μια τεράστια ειρωνεία της ζωής όπου οι πρόσφυγες των πολέμων και της οικονομικής ανέχειας, θα αντικατασταθούν από ντόπιους κλιματικούς πρόσφυγες που έχασαν τα πάντα σε μια ημέρα.
Ουσιαστικά έχουμε ένα κράτος που δίνει απάνθρωπες λύσεις τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τους πλημμυροπαθείς.
Η θέση μας είναι πως τα στρατόπεδα αυτά είναι ακατάλληλα για πρόσφυγες, για πλημμυροπαθείς και για κάθε ευάλωτο και μη συνάνθρωπό μας.

***Update: Πληροφορίες που μας μετέφερε καλός μας συνάδελφος αναφέρουν πως υπήρξε ανασχεδιασμός, όπου στον Βόλο και τις Θερμοπύλες θα μπουν πλημμυροπαθείς και οι πρόσφυγες από το Κουτσόχερο θα μετακινηθούν στην Ριτσώνα και την Μαλακάσα. Εφόσον δεν μπορούν να απορροφηθούν και οι 900 πρόσφυγες από τα στρατόπεδα της Ριτσώνας και της Μαλακάσας, κάποιοι θα παραμείνουν στο Κουτσόχερο, όπου σε επόμενο χρόνο θα φιλοξενήσει και πλημμυροπαθείς. Ουσιαστικά θα έχουμε συνύπαρξη προσφύγων και Θεσσαλών στο ίδιο στρατόπεδο. Καταλαβαίνετε πως σε μια χώρα υπό διάλυση, οι πληροφορίες αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

Πηγή: 2020mag.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12/09/2023 - 18:00