Εξαπλώνονται τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων αναπνευστικού

Αύξηση των μολύνσεων καταγράφουν οι έλεγχοι του υπουργείου Υγείας στις πληγείσες περιοχές, την ώρα που οι κάτοικοι συνεχίζουν να «μάχονται» σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες μέσα στις λάσπες και ανάμεσα σε νεκρά ζώα.

Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σήμερα καταγράφηκαν 51 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας, 181 συνολικά, αλλά και 62 νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού, 187 συνολικά.

Ανοδικά κινούνται και οι νοσηλείες με 12 άτομα να είναι στο νοσοκομείο με γαστρεντερίτιδα και 15 συνολικά με λοιμώξεις αναπνευστικού.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο νοσοκομείο Λάρισας ελέγχονται δύο ύποπτα περιστατικά λεπτοσπείρωσης. Ο πρώτος έλεγχος ήταν αρνητικός.
Σχετικά με τα κουνούπια, είπε ότι αύριο θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις παγίδες ενώ ο έλεγχος για προνύμφες ήταν αρνητικός.

Η κυρία Αγαπηδάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και να περιμένουν τα μηχανήματα και τα συνεργεία που θα συνδράμουν στον καθαρισμό από τις λάσπες.

Τέλος, έκανε λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές αλλά έδωσε έμφαση σε θέματα δημόσιας υγείας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα φύγω από την περιοχή αν δεν βεβαιωθώ ότι όλοι είναι υγιείς».

Άρχισαν οι πρώτες καταβολές αποζημιώσεων

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι οι αιτήσεις στην πλατφόρμα πρώτης αρωγής ανέρχονται σε 9.864 οριστικοποιημένες και 3.990 προσωρινές

Πρόσθεσε ότι σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης για την οικοσκευή και για τις πρώτες ανάγκες, ύψους 6.600 ευρώ για κάθε νοικοκυριό με κύρια κατοικία.

«Συγκεκριμένα, σήμερα καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 νοικοκυριά των περιοχών που επλήγησαν ολικά και σημαντικά από το ακραίο πλημμυρικό φαινόμενο. Μια καταβολή μέσα σε λίγες ημέρες, που δεν έχει καμία σχέση με ότι έχει συμβεί μέχρι τώρα. Μια καταβολή αναγκαία, φυσικά, για πολίτες και νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Περισσότερα, λοιπόν, από 25 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν αυτόματα, χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοψία ή δήλωση στην πλατφόρμα. Αυτοψίες θα ακολουθήσουν.

Καταβλήθηκαν, μετά από ένα δύσκολο έργο διασταυρώσεων από τα στελέχη της ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τα στελέχη του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Καταβλήθηκαν, σε όσους δικαιούχους προέκυψαν από αυτό το έργο διασταυρώσεων» επεσήμανε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι δεν έχουν καταβληθεί σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών, αλλά σε όσους προέκυψαν μετά τη διαδικασία διασταυρώσεων και ελέγχων των στοιχείων, καθώς εντοπίστηκαν ελλείψεις στα δηλωθέντα στοιχεία από τους κατοίκους, αλλά ακόμα και απουσία δηλωθέντος IBAN στα στοιχεία που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ από τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Για αυτό το λόγο η ΑΑΔΕ, από χτες, όπως είπε ο υφυπουργός έχει ενεργοποιήσει ειδικά γραφεία σε κάθε ΔΟΥ για την πληροφόρηση και εξυπηρέτηση των πολιτών για την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής.

Παράλληλα, προχωρούν και οι αυτοψίες και καταγραφές από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής με εντατικούς ρυθμούς, είπε επίσης ο κ. Τριαντόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι ήδη με την ολοκλήρωση του σημερινού έργου των κλιμακίων, θα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 8.500 αυτοψίες σε κάθε γωνιά των περιοχών που επλήγησαν.

Η κατάσταση στους δρόμους

Πέρα από το άνοιγμα της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης, με μια λωρίδα και μόνο για οχήματα έως 3,5 τόνους, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, τόνισε ότι στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες είναι ανοικτές.

Στη συνέχεια ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι το Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας έχει δεχθεί πανελλαδικά περισσότερες από 12.100 κλήσεις και έχει προβεί στην διάσωση 4.594 πολιτών προς ασφαλή σημεία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, μόνο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σημειώθηκαν 9.786 κλήσεις και 3.576 διασώσεις και συνολικά 3.070 αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένους χώρους.

Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας μέχρι και αυτή την στιγμή προβαίνουν στην απάντληση υδάτων, σύμφωνα με τα αιτήματα των πολιτών, υπογράμμισε ο κ. Αρτοποιός, ενώ προσέθεσε ότι ταυτόχρονα όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα σε πληγέντες των περιοχών της Θεσσαλίας.