Επέμβαση της αστυνομίας σε εκλογές σωματείου

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών ΣΕΠΕ Χαλκιδικής καταγγέλλουν την επέμβαση της αστυνομίας στις εκλογές του πρωτοβάθμιου εκπαιδευτικού σωματείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ -ΚΑΤΩ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ!

Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παρουσία της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των εκλογών στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής, την παρέμβασή της και την προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων συνδικαλιστών μελών του ΠΑΜΕ. Τις διαδικασίες ενός σωματείου τις περιφρουρούν τα μέλη του και τα εκλεγμένα όργανά του. Είναι ανοιχτές για όλους τους εργαζόμενους και κλειστές στο κράτος και την εργοδοσία.

Καταγγέλλουμε τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ που όχι μόνο δεν αντέδρασαν αλλά δικαιολογούν την επέμβαση της αστυνομίας, που πρωτοστατούν στην πλήρη εφαρμογή του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη παντού, που βάζει ταφόπλακα σε κάθε ζωντανή λειτουργία των σωματείων και απαγορεύει τη συνδικαλιστική δράση. Από κοινού αποφάσισαν να στηθούν διπλές κάλπες (ηλεκτρονικές και δια ζώσης) στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής.

Και οι δύο αυτές παρατάξεις, που εδώ και δεκαετίες βρίσκονται στην ηγεσία του κλάδου, έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να στηρίξουν τους αντιλαϊκούς νόμους όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων και μπαίνουν πάντα εμπόδιο στους αγώνες είτε υπονομεύοντάς τους είτε ξεπουλώντας τους ανοιχτά. Έχουν καλλιεργήσει συστηματικά τη λογική της ανάθεσης, έχουν μπάσει το κράτος και τους μηχανισμούς τους στα σωματεία και σπέρνουν την απογοήτευση και την ηττοπάθεια.

Η ΑΣΕ νομιμοποίησε τις εκλογές στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής συμμετέχοντας σε αυτές με ψηφοδέλτιο. Άλλωστε, στον ιδιωτικό τομέα σε σωματεία που ελέγχει, όπως το Σωματείο Επισιτισμού – Τουρισμού Ν. Αττικής και της ΕΛΕΠΑ (Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής) αποδέχτηκε τη λειτουργία ηλεκτρονικής κάλπης. Επίσης, αποδέχεται την εγγραφή των σωματείων στο ΓΕΜΗΣΟΕ (το ηλεκτρονικό αρχείο των σωματείων), όπως έκανε με το νεοσύστατο σωματείο της E-food. Τώρα προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις, και να «ξεπλύνει» τη συμμετοχή της στις εκλογέςπου είναι υλοποίηση του νόμου Χατζηδάκη.

Το κράτος του κεφαλαίου δεν χαρίζεται. Ψηφίζει νόμους για να τους εφαρμόσει και όχι να μείνουν στα χαρτιά και μπορεί να προσαγάγει συνδικαλιστές!

Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών στον ΣΕΠΕ Χαλκιδικής, αν και έχουν σημαντική παρουσία κι εκπροσωπούνταν με δύο έδρες στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο, ανοιχτά και ξάστερα δήλωσαν πως δεν θα νομιμοποιήσουν με την κατάθεση ψηφοδελτίου την απαράδεκτη διαδικασία, ΑΠΕΧΟΥΝ από τις εκλογές. Δεν παίζουν με τις λέξεις, δεν κοροϊδεύουν τους συναδέλφους λέγοντας πως συμμετέχουν αλλά δεν αναγνωρίζουν τους ψήφους της ηλεκτρονικής και πως οι ίδιοι θα ψηφίσουν μόνο στην δια ζώσης κάλπη.

Καθαρή θέση πρέπει επίσης να πάρουν όλες οι δυνάμεις σε περιοχές όπου στήνονται διπλές κάλπες, όπως στην Α ΕΛΜΕ Δωδεκανήσων. Να αφήσουν τα μισόλογα, τα σόου και την υποκρισία. Συμμετοχή σε εκλογές που υπάρχει ηλεκτρονική κάλπη σημαίνει αποδοχή του νόμου Χατζηδάκη.

Η ωμή παρέμβαση της αστυνομίας στις εκλογές του ΣΕΠΕ Χαλκιδικής δείχνει πού μπορεί να φτάσει η εφαρμογή των άδικων νόμων. Η επίκληση της νομιμότητας από συνδικαλιστικές παρατάξεις αποκαλύπτει την αδυναμία αλλά και την άρνησή τους να ανταποκριθούν στο δύσκολο αλλά αναγκαίο καθήκον να προετοιμάσουν αγώνες για να αντιμετωπιστεί η επίθεση της κυβέρνησης. Επιλέγουν τον εύκολο δρόμο να λειτουργεί το συνδικαλιστικό κίνημα με όρους κοινοβουλευτισμού, καταδικάζοντάς το στην απονέκρωση και την ανημποριά.

Σοβαρές ευθύνες για τη διαλυτική κατάσταση του κινήματος φέρουν όλες εκείνες οι δυνάμεις που συγκυβερνούν στις ομοσπονδίες ΔΟΕ/ΟΛΜΕ και στα πρωτοβάθμια σωματεία ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ, που επιδιώκουν καθημερινούς «πρωινούς καφέδες» με τους Υπουργούς για να συνδιαλλάσσονται καθημερινά. Βάζουν ως «αίτημα» να συναντηθούν με υπεύθυνους, λες και οι φορείς της αντιδραστικής πολιτικής δεν ξέρουν τι συμβαίνει και θα πειστούν με επιχειρήματα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης είναι μια σημαντική διαδικασία για ένα σωματείο. Όμως σωματείο ζωντανό σημαίνει ενεργοποίηση των μελών του. Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών απευθύνονται στους συναδέλφους και τους καλούν να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις, να φτιάξουν επιτροπές αγώνα, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οι ζωντανές συλλογικές διαδικασίες δίνουν νόημα και υπόσταση στα σωματεία που θα πρέπει να λειτουργούν με βάση τα ψηφισμένα καταστατικά τους και όχι με τις παρεμβάσεις των δικαστικών αντιπροσώπων και των “νόμων του κράτους”.

Παλεύουμε για σωματεία όπλα των εργαζομένων ανεξάρτητα από την κυβέρνηση και το κράτος».

  •