Προσφυγή στο ΣτΕ για τη σωτηρία του Κηφισού

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του τσιμεντώματος του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού Κηφισού προσέφυγε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Ο δήμος ζητά από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας να ακυρώσει την Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΑΕΠΟ) του έργου «Διευθέτησης – Οριοθέτησης» του Κηφισού, στο τμήμα από Τρεις Γέφυρες (ανάντη Κόκκινου Μύλου) ώς την Αττική Οδό, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Πρόσθετη προσφυγή στο ΣτΕ κατά του ίδιου έργου του υπουργείου Υποδομών επίκειται από κατοίκους της περιοχής και τον περιβαλλοντικό Σύλλογο προστασίας των ρεμάτων «Ροή».

Το έργο προωθείται ως αντιπλημμυρικό. Προβλέπει τη διευθέτηση δύο τμημάτων του Κηφισού (από Τρεις Γέφυρες έως Κόκκινο Μύλο και από Κόκκινο Μύλο έως Αττική Οδό) και την κατασκευή μιας «λεκάνης ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών» ανάντη της Αττικής Οδού – μια τεχνητή λίμνη που θα αποθηκεύει πλημμυρικά ύδατα όταν ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Κηφισού. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τμήμα του Κηφισού μήκους περίπου 5,5 χιλιομέτρων και με το οποίο «σκοπείται η μετατροπή όλου του εναπομείναντος σε φυσική μορφή τμήματος του Κηφισού ποταμού σε ανοικτό οχετό απορροής ομβρίων», αναφέρει ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας στην αίτησή του προς το ΣτΕ, δηλώνοντας αντίθετος στον εγκιβωτισμό της φυσικής κοίτης με οπλισμένο σκυρόδεμα, «διότι το ποτάμι πρέπει να παραμείνει φυσικό, ανοιχτό (…) οι όχθες του να διαμορφωθούν με ήπιες οικολογικές παρεμβάσεις σε χώρους αναψυχής και περιπάτου για τους κατοίκους».

Οπως περιγράφει ο δήμος στην αίτησή του, το προωθούμενο έργο θα γίνει με τοποθέτηση συρματοκιβωτίων στο μεγαλύτερο μέρος της περιοχής παρέμβασης, μια τεχνολογία «παρωχημένη» και «μη φιλική προς το περιβάλλον», που θα απαιτήσει αποψίλωση «της πλούσιας παρόχθιας βλάστησης, η οποία περιλαμβάνει αιωνόβια πλατάνια, ποικίλα άλλα δένδρα, δεκάδες φυτικά είδη και φυσικούς βραχισμούς». Ο δήμος, δε, προειδοποιεί για τα συρματοκιβώτια: «Είναι ζήτημα χρόνου η κατάρρευσή τους, όπως έχουμε παρατηρήσει στο σύνολο των ρεμάτων της Αττικής, όπου έχουν τοποθετηθεί». Σημειώνεται ότι στην περιοχή, τόσο σε τμήματα του Κηφισού όσο και σε τμήματα του Ποδονίφτη –παραπόταμος του Κηφισού- που έχουν τσιμεντοποιηθεί, στη διάρκεια μεγάλων νεροποντών των τελευταίων ετών αποκολλήθηκαν μεγάλα τμήματα τσιμέντου εντός της κοίτης των ποταμών.

Στην αίτησή του ο δήμος προειδοποιεί και για ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην πανίδα: στο τμήμα του Κηφισού που έχει απομείνει στη φυσική του μορφή έχουν καταγραφεί επισήμως από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) τέσσερα είδη ψαριών (ποταμοκέφαλος, μπριάνα, κουνουπόψαρο, χέλι), καθώς και «δεκάδες άλλα είδη της πανίδας και ορνιθοπανίδας, όπως πρασινοκέφαλες αγριόπαπιες και ερωδιοί [αργυροτσικνιάδες, σταχτοτσιχνιάδες, λευκοτσιχνιάδες, νυχτοκόρακες κ.λπ.]».

Ο δήμος αντιτείνει απέναντι στο σχεδιαζόμενο έργο: «Διευθέτηση δεν σημαίνει οχετοποίηση. Εννοιες όπως επαναφυσικοποίηση, φυσική μηχανική, οικολογική ισορροπία, βιώσιμη ανάπτυξη ακούγονται ως ξένες λέξεις. Ομως αυτό είναι που χρειάζεται το ποτάμι και αυτήν τη μέθοδο χρησιμοποιούν τα σύγχρονα κράτη». Μάλιστα ο δήμος επισημαίνει ότι δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες διαβούλευσης.

Η απόφαση για προσφυγή του δήμου στο ΣτΕ είχε ληφθεί πολύ έγκαιρα και συγκεκριμένα σε δημοτικό συμβούλιο της πόλης που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2022. Σχετική πρόταση είχε καταθέσει η «Δύναμη Πολιτών» η οποία είχε υπερψηφιστεί ομόφωνα. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση είχε υπάρξει δυναμική παρέμβαση κατοίκων των παρόχθιων περιοχών. Υπενθυμίζεται ότι με αντίστοιχες παρεμβάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ είχε ανατραπεί η τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη και διασώθηκε η φυσική του κοίτη.

Πηγή: efsyn.gr