Ξεπούλησε και το λιμάνι Ηρακλείου η κυβέρνηση

Στις εταιρείες «Grimaldi Euromed SpA» και «Μινωικές Γραμμές ΑΝΕ» μεταβιβάστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το 67% των μετοχών του μεγαλύτερου λιμανιού της Κρήτης.

Υπεγράφη η σύμβαση της αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση ποσοστού 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου,  έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος, μετά το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, αποκτά και αυτό του Ηρακλείου.

Η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση της διαγωνιστικής διαδικασίας από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΟΛΗ Α.Ε. και η κύρωσή της από τη Βουλή.

Μετά την πώληση του 67% των μετοχών του λιμανιού, στο ΤΑΙΠΕΔ μόλις το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.  Μάλιστα το ΤΑΙΠΕΔ, υπό την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, θα εξασφαλίσει όλες τις συνθήκες και θα συνδράμει τον επενδυτή και σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έγκρισης του αναπτυξιακού προγράμματός του.

Εκ μέρους του ομίλου Grimaldi, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Emanuele Grimaldi, δήλωσε: «Εχουμε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του λιμανιού, καθώς είμαστε εδώ και καιρό ο κύριος πελάτης του, μέσω της θυγατρικής μας εταιρείας Minoan Lines, με έδρα το Ηράκλειο. Θα ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη του λιμένα τόσο από οικονομικής όσο και από περιβαλλοντικής απόψεως», ενώ υποσχέθηκε «υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, περισσότερες εμπορικές ροές, περισσότερο τουρισμό, περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, περαιτέρω ανάπτυξη για την πόλη του Ηρακλείου, την Κρήτη και την Ελλάδα συνολικά».