Αποκαλυπτική έκθεση – Τέμπη: Γνώριζε η κυβέρνηση για το ξυλόλιο

Το Dnews αποκαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Αρχές είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ξυλόλιου, στα δείγματα που είχαν παρθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία, κάποιες ημέρες μετά το δυστύχημα. Τα έγγραφα υπάρχουν στην πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες, κατ’ εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Η έρευνα ξεκίνησε στις 2/3/2023 και παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Στα έγγραφα του Χημείου του Κράτους, στο οποίο και εστάλησαν τα δείγματα που ελήφθησαν, αναφέρονται όλες οι ουσίες, που ταυτοποιήθηκαν, μεταξύ των οποίων και το ξυλόλιο. Όπως αναφέρεται στα έγγραφα που παρουσιάζει σήμερα το Dnews, τα δείγματα ελήφθησαν από την Χημική Υπηρεσία Λάρισας, στις 29/3/2023, ένα μήνα δηλαδή, μετά το δυστύχημα, κάτι που σαφώς εγείρει ερωτηματικά, για την τεράστια αργοπορία. Από το Γενικό Χημείο του Κράτους, παραλήφθηκαν στις 6/4/2023, έκαναν δηλαδή να φτάσουν στα εργαστήρια μία εβδομάδα. Στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ταυτοποιήθηκαν, εκτός των άλλων, κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο.

Στο δεύτερο δείγμα, το οποίο ελήφθη επίσης στις 29/3/2023 και ήταν μέρος από τον υαλοβάμβακα της πρώτης ηλεκτράμαξας της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας, ταυτοποιήθηκε, επίσης ξυλόλιο. Σύμφωνα και με τα δύο έγγραφα λοιπόν, αλλά και άλλα τέσσερα, που επίσης αναφέρουν την ύπαρξη ξυλόλιου, οι Αρχές, ήξεραν από τις 3 Μαΐου, την ταυτοποίηση του ξυλόλιου, σε δείγματα από την εμπορική αμαξοστοιχία και ας ισχυρίζονταν το αντίθετο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ.