Τριάντα ελληνικοί δήμοι ύψωσαν τη σημαία της Παλαιστίνης για την επέτειο της «Νάκμπα» του 1948

ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δεκάδες δήμοι έλαβαν την απόφαση να υψώσουν την παλαιστινιακή σημαία, σήμερα 15/5/2023, ανήμερα της επετείου της «Νάκμπα» (Καταστροφή) που σηματοδοτεί τον εκτοπισμό και τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων το 1948 προκειμένου να ιδρυθεί στα εδάφη τους το κράτος του Ισραήλ.

Εν μέσω της τεράστιας σφαγής που συντελείται τους τελευταίους μήνες στη Λωρίδα της Γάζας30 ελληνικοί δήμοι ύψωσαν σήμερα στα δημαρχία τους την παλαιστινιακή σημαία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας, οι δήμοι που ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία είναι:

Ιλίου, Χαλανδρίου, Καισαριανής, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Αγκιστρίου, Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, Νισύρου, Λίμνης Πλαστήρα, Πάτρας, Αγαθονησίου, Σερρών, Διρφύων-Μεσσαπίων, Γαύδου, Μηλοποτάμου, Βόρειας Κέρκυρας, Ικαρίας, Εορδαίας, Ιεράπετρας, Αγίου Βασιλείου, Νικολάου Σκουφά, Ρόδου, Λοκρών, Δυτικής Μάνης, Καραμαριάς, Μήλου και Τυρνάβου.

Η σημαία της Παλαιστίνης κυματίζει από σήμερα στο Δημαρχείο Καισαριανής

 

«Αυτή η ευγενική έκφραση αλληλεγγύης ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ιστορική και διαρκή φιλία ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Παλαιστινιακό λαό, που βασίζεται στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Υπεράσπισης των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Νομιμότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Γιούσεφ Ντόρχομ.

Παράλληλα, ο κ. Ντόρχομ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να διασωθεί η λύση των δύο κρατών.

«Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει τη συστηματική πολιτική της καταπίεσης, του απαρτχάιντ και της αποικιοποίησης από το 1948, πραγματοποιώντας επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», αναφέρει ο πρέσβης της Παλαιστίνης.

Καθώς τιμούμε το 76ο  έτος από τη Νάκμπα, «την Καταστροφή της 15ης  Μαΐου του 1948»,  το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. «Θα παραμείνουμε βαθιά ριζωμένοι στη γη των προγόνων μας, στην πατρίδα μας την Παλαιστίνη. Η Παλαιστινιακή ιστορία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να διαγραφούν και με τη σταθερή θέληση του λαού μας θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας: το δικαίωμα της επιστροφής, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία».

 

H σημαία της Παλαιστίνης αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

 

Η Παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Τυρνάβου, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης.

Πηγή: documentonews.gr