Αυτοί είναι οι 22 που εμπλέκονται στη σπείρα εκβιαστών του δήμου Αθηναίων – Τουλάχιστον τρεις υπάλληλοι της Μενδώνη ανάμεσά τους (Έγγραφα)

Σάλο έχει προκαλέσει η εξάρθρωση σπείρας εκβιαστών που λειτουργούσε εντός των υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων και φέρεται να εκβίαζε καταστηματάρχες του κέντρου της πόλης προκειμένου τα μέλη της να αποκομίζουν οικονομικά οφέλη.

Όπως έγινε γνωστό πως στη σπείρα συμμετείχαν δεκάδες άτομα με τις αρχές να προχωρούν στη σύλληψη 14 ατόμων, ενώ συνολικά έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε 22 άτομα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το documentonews.gr, ανάμεσα στους 22 εμπλεκόμενους υπάρχουν και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει μετατραπεί σε… προσωποπαγή υπηρεσία της Λίνας Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα έγγραφα, ένα εκ των προσώπων που έχουν συλληφθεί είναι υπάλληλος της υπηρεσίας Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Αν. Στερεάς, και Κυκλάδων και κατηγορείται για «ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», «δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος» κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Οι άλλοι δύο υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν συλληφθεί, ωστόσο αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της «δωροληψίας υπαλλήλου, παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου και παράβασης καθήκοντος».

Αντίστοιχες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, εκτός από δύο οι οποίοι κατηγορούνται μεταξύ άλλων και για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων που συνελήφθησαν κατηγορούνται για εκβίαση καταστηματαρχών. Ζητούσαν χρήματα για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση, οι επιχειρήσεις τους, στην Αθήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα που συνελήφθησαν φέρονται να έρχονταν σε επαφή με ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας και τους ζητούσαν ανταλλάγματα για να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση.

Αυτή η ευνοϊκή μεταχείριση προέβλεπε αποφυγή ελέγχων και σβήσιμο παραβάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν βρεθεί αρκετά μεγάλα χρηματικά ποσά στην κατοχή τους.

Ο δήμος Αθηναίων πάντως έθεσε άμεσα σε αργία τους υπαλλήλους που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Αθηναίων αναφέρει:

«Αναφορικά με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συμμετείχαν δημοτικοί υπάλληλοι, με δράση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2023, ξεκαθαρίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίων επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και στη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων. Γι’ αυτό, όλο το προηγούμενο διάστημα συνεργάστηκε με τις αρμόδιες αρχές και συνεχίζει να υποστηρίζει το έργο τους με όποιον τρόπο κρίνεται αναγκαίος για την ταχύτερη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Και προσθέτει: «Εξυπακούεται ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αργία, ενώ θα προχωρήσουν ταυτόχρονα όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

Πηγή: documentonews.gr