Παλαιστίνη για ΕΡΤ / Οργή της πρεσβείας για τα πρωτοφανή σχόλια δημοσιογράφου - «Να ζητήσει συγγνώμη»

Την έντονη αντίδρασή της για τα πρωτοφανή σχόλια του δημοσιογράφου Ιωσήφ Βάγγερ, εκφράζει η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελληνική Δημοκρατία, καλώντας τον να ζητήσει συγνώμη και επισημαίνοντας ότι «είναι επιβεβλημένη μία δήλωση από τον διευθυντή της ΕΡΤ». 

«Οι μεροληπτικές και δυσφημιστικές δηλώσεις που έκανε ο κ. Ιωσήφ Βάγγερ στις 13 Ιουλίου 2024 δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να μεταδοθούν στον επίσημο Ελληνικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ Echo, καθώς τα σχόλια που έγιναν δεν σέβονται τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την Ανεξαρτησία, τα οποία η Ελλάδα ως χώρα και ο λαός της αναγνωρίζουν» τονίζει η Διπλωματική Αντιπροσωπεία.

Και υπογραμμίζει ότι «απαιτείται επίσημη συγγνώμη από τον κ. Βάγγερ, τα σχόλια από την εκπομπή πρέπει να διαγραφούν και να αφαιρεθούν και είναι επιβεβλημένη μία δήλωση από τον διευθυντή της ΕΡΤ που θα αποστασιοποιεί την επίσημη θέση του Ελληνικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τα συκοφαντικά και υποτιμητικά σχόλια που μεταδόθηκαν σε σχέση με την Παλαιστινιακή Σημαία».

«Η βεβήλωση μιας εθνικής Σημαίας, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής προσβολής της, είναι παράνομη πράξη στην Ελλάδα και θα πρέπει να διερευνηθεί» επισημαίνει ακόμα η Διπλωματική Αντιπροσωπεία του Κράτους της Παλαιστίνης, τονίζοντας ότι το «το μήνυμά μας προς τον κ. Βάγγερ είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ, ούτε το Ισραήλ μπορεί να δικαιολογήσει τον αδιάκριτο βομβαρδισμό σχολείων, νοσοκομείων, ασθενοφόρων, κατοικιών, χώρων λατρείας και υποδομών στη Γάζα. Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την άμεση δολοφονία δημοσιογράφων, ιατρικών ομάδων και διεθνών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από το Ισραήλ, ούτε μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για την απάνθρωπη κακομεταχείριση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις Iσραηλινές φυλακές. Η Γάζα είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχει αποκλειστεί από το Ισραήλ από το 2006».

Σημειώνεται ότι ο Ιωσήφ Βάγγερ κατά τη διάρκεια εκπομπής του στον ραδιοφωνικό σταθμό Kosmos FM της ΕΡΤ, αναφερόμενος στο συγκρότημα Thievery Corporation, που κατά τη διάρκεια συναυλίας του αναρτήθηκε η σημαία της Παλαιστίνης, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ απαράδεκτων σχολίων, με τον ίδιο να μιλά «τρομοκράτες που έχουν αιματοκυλίσει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα» και να λέει  «ευτυχώς που δεν ανέβασαν μαζί με την παλαιστινιακή σημαία και κάποια σβάστικα ή αγκυλωτό σταυρό».

«Εμφάνισαν τη σημαία της Παλαιστίνης, ένα κράτος που δεν υπάρχει ποτέ και είναι περίεργο που υπάρχει η σημαία. Να υποστηρίξουν όλους τους τρομοκράτες που έχουν αιματοκυλίσει τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ειδικότερα εκεί στη Γάζα. Ευτυχώς που δεν ανέβασαν μαζί με την παλαιστινιακή σημαία και κάποια σβάστικα ή αγκυλωτό σταυρό. Ο αντισημιτισμός έχει φτάσει σε επικίνδυνο σημείο και στη χώρα μας. Πολλοί είναι οι Ισραηλινοί, οι Εβραίοι Έλληνες που δεν τολμούν να το πουν δημοσίως ότι είναι Εβραίοι. Στην Ευρώπη, στον Δυτικό κόσμο αυτός ο φόβος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Μετά από αυτό που έκαναν οι Thievery Corporation να υποστηρίξουν τους τρομοκράτες της Χαμάς και τους υπόλοιπους, δεν υπάρχει περίπτωση να ακούσετε ποτέ από εδώ πια κάποιο τραγούδι των Thievery» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας του Κράτους της Παλαιστίνης

Οι μεροληπτικές και δυσφημιστικές δηλώσεις που έκανε ο κ. Ιωσήφ Βάγγερ στις 13 Ιουλίου 2024 δεν θα έπρεπε να είχαν επιτραπεί να μεταδοθούν στον επίσημο Ελληνικό κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ Echo, καθώς τα σχόλια που έγιναν δεν σέβονται τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού στην ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την Ανεξαρτησία, τα οποία η Ελλάδα ως χώρα και ο λαός της αναγνωρίζουν. 

Απαιτείται επίσημη συγγνώμη από τον κ. Βάγγερ, τα σχόλια από την εκπομπή πρέπει να διαγραφούν και να αφαιρεθούν και είναι επιβεβλημένη μία δήλωση από τον διευθυντή της ΕΡΤ που θα αποστασιοποιεί την επίσημη θέση του Ελληνικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα από τα συκοφαντικά και υποτιμητικά σχόλια που μεταδόθηκαν σε σχέση με την Παλαιστινιακή Σημαία. Η βεβήλωση μιας εθνικής Σημαίας, συμπεριλαμβανομένης της λεκτικής προσβολής της, είναι παράνομη πράξη στην Ελλάδα και θα πρέπει να διερευνηθεί.

Η Παλαιστινιακή Σημαία είναι κρατική σημαία και συμβολίζει την Παλαιστινιακή μας εθνική ταυτότητα και την ακλόνητη αντοχή μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ανεξαρτησία.

Ευχαριστούμε όλους τους φίλους μας στην Ελλάδα που ύψωσαν την Παλαιστινιακή σημαία και που αγωνίστηκαν για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό μέχρι την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την Ανεξαρτησία από την Ισραηλινή Κατοχή.

Οι Παλαιστίνιοι υφίστανται μια συστηματική και καλά τεκμηριωμένη Γενοκτονία που διερευνά το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, καθώς τα δικαιώματα όλων των Παλαιστινίων παραβιάζονται από το Ισραήλ με κάθε δυνατό τρόπο και κατά κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών νόμων, κανόνων και συμβάσεων.

Η Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η Γάζα έχει υποστεί πολλές επιθέσεις, πρώτα από τις σιωνιστικές παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές πριν από το 1948 και στη συνέχεια από το Ισραήλ μετά το 1948. 

Οι εισβολές στη Γάζα στην πρόσφατη ιστορία ήταν κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα ( η Παλαιστινιακή εξέγερση κατά της ισραηλινής κατοχής) από το 2000-2005 και ξανά το Ισραήλ εισέβαλε στη Γάζα το 2008-2009, το 2012, το 2014, το 2018-2019 και το 2021. Το Ισραήλ δολοφόνησε περισσότερους από 4.000 Παλαιστίνιους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών, διαπράττοντας πολυάριθμα καταγεγραμμένα εγκλήματα πολέμου. Κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, το Ισραήλ βομβάρδισε σπίτια και υποδομές και κατέστρεψε ολοσχερώς το λειτουργικό αεροδρόμιο και το λιμάνι της Παλαιστίνης στη Γάζα.

Το μήνυμά μας προς τον κ. Βάγγερ είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αθώων Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από το Ισραήλ, ούτε το Ισραήλ μπορεί να δικαιολογήσει τον αδιάκριτο βομβαρδισμό σχολείων, νοσοκομείων, ασθενοφόρων, κατοικιών, χώρων λατρείας και υποδομών στη Γάζα. 

Ούτε μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για την άμεση δολοφονία δημοσιογράφων, ιατρικών ομάδων και διεθνών εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις από το Ισραήλ, ούτε μπορεί να υπάρχει καμία δικαιολογία για την απάνθρωπη κακομεταχείριση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις Iσραηλινές φυλακές. Η Γάζα είναι το μεγαλύτερο υπαίθριο στρατόπεδο συγκέντρωσης που έχει αποκλειστεί από το Ισραήλ από το 2006.

Από τις 7 Οκτωβρίου 2023 το Ισραήλ έχει αποκόψει εντελώς τη Γάζα με τους 2,3 εκατομμύρια γηγενείς Παλαιστίνιους από τον υπόλοιπο κόσμο, όπου το Ισραήλ η κατοχική δύναμη επιβάλλει την πείνα και τη δίψα των Παλαιστινίων, εμποδίζοντας την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας που σώζει ζωές, όπως τρόφιμα, νερό, στέγη, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, φάρμακα, κιτ υγιεινής. Πολλοί φίλοι στην Ελλάδα έχουν κάνει εκστρατείες για τη συλλογή της απαραίτητης σωτήριας βοήθειας για την υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ εμποδίζει την είσοδο αυτής της βοήθειας ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι/άποικοι επιτίθενται σε αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας που ταξιδεύουν από την Ιορδανία, καίγοντας τη σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια υπό την προστασία του Ισραηλινού Στρατού Κατοχής. Μέχρι τις 15 Ιουλίου το Ισραήλ δολοφόνησε περισσότερους από 38.664 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε περισσότερους από 89.000 Παλαιστίνιους, ενώ πάνω από 10.000 αγνοούνται κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμένων σπιτιών, νοσοκομείων και καταφυγίων τους. Παλαιστίνη, ένα κράτος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες:

Τα σχόλια του κ. Ιωσήφ Βάγγερ στον εθνικό ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΤ αντικατοπτρίζουν τις δηλώσεις του Ισραηλινού δεξιού αποικιακού εποίκου Υπουργού Οικονομικών Bezalel Smotrich στη φασιστική κυβέρνηση του Νετανιάχου. Ο ίδιος ο Smotrich ζει σε έναν αποικιακό εποικισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο οποίος είναι παράνομος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Κ. Βάγγερ “η παραποίηση της ιστορίας είναι ιστορικός αρνητισμός!” Αυτά είναι τα γεγονότα: η Ελλάδα καταψήφισε το σχέδιο διχοτόμησης της Παλαιστίνης το 1947.

Το 2011 η Ελλάδα ψήφισε υπέρ ενός ψηφίσματος της UNESCO για την αποδοχή της Παλαιστίνης ως πλήρες μέλος.

Το 2012 η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την παραχώρηση στην Παλαιστίνη του καθεστώτος του “Κράτος Μη Μέλος Παρατηρητή” στα Ηνωμένα Έθνη.

Το 2015 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα υπέρ της Απόφασης για την Αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Φέτος το 2024, κατά τη διάρκεια της επαναλαμβανόμενης δέκατης έκτακτης ειδικής συνόδου της, η Ελλάδα ψήφισε υπέρ του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που — από τις 10 Σεπτεμβρίου 2024 — αναβαθμίζει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη ως Κράτος παρατηρητή, προτρέποντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει θετικά την πλήρη ένταξή της.

Η Συνέλευση ενέκρινε το ψήφισμα με τίτλο “Εισαγωγή νέων μελών στα Ηνωμένα Έθνη”. Σύμφωνα με τους όρους του, καθόρισε ότι το Κράτος της Παλαιστίνης πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με το άρθρο 4 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και, ως εκ τούτου, θα έπρεπε να γίνει δεκτό ως μέλος του Οργανισμού.

Από τον Ιούνιο του 2024, μετά τις πρόσφατες αναγνωρίσεις από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία​​και την Αρμενία, το Κράτος της Παλαιστίνης αναγνωρίζεται ως κυρίαρχο κράτος από 145 από τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, ή λίγο περισσότερο από το 75% όλων των μελών του ΟΗΕ.

Τα δυσφημιστικά και ασεβή σχόλια δεν συμβάλλουν στην ειρήνη, αλλά αντικατοπτρίζουν μόνο τις συστηματικές πολιτικές του απαρτχάιντ του Ισραήλ για τον τερματισμό της λύσης των δύο κρατών. Η δολοφονία αθώων Παλαιστινίων αμάχων δεν θα φέρει ειρήνη, και όπως είπε κάποτε ο Βίκτορ Ουγκό “Τίποτα άλλο στον κόσμο…ούτε όλοι οι στρατοί… είναι τόσο ισχυροί όσο μια ιδέα της οποίας η ώρα έχει έρθει”. Και ήρθε η ώρα για τη λύση των δύο κρατών και την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.

Καταγγελία εναντίον του “Ράδιο Kosmos” που ανήκει στην ΕΡΤ και του ραδιοφωνικού παραγωγού Ιωσήφ Βάγγερ για χυδαία προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ και εναντίον του λαού της Παλαιστίνης έκανε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αριστεράς καταγγέλλει:

«Πότε καταλαβαίνεις ότι ένα ολόκληρο σύστημα έχει βαλθεί να σε πείσει ότι το μαύρο είναι άσπρο, ότι η γενοκτονία είναι κάτι το κανονικό; Όταν ακόμα και μια εκπομπή του Ράδιο KOSMOS, του δημόσιου ράδιο Κόσμος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σταθμός που ιδρύθηκε για να προβάλλει τη μουσική διαφορετικότητα όλων των λαών του κόσμου μας, κάνει χυδαία προπαγάνδα υπέρ της γενοκτονίας που διεξάγει το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη!

Η αφορμή για αυτό το χυδαίο και ανιστόρητο παραλήρημα του ραδιοφωνικού παραγωγού Ιωσήφ Βάγγερ ήταν η παλαιστινιακή σημαία που κρατούσαν τα μέλη των Thievery Corporation στη συναυλία τους στις αρχές του μήνα στην Πλατεία Νερού.

Και τι δεν είπε ο παραγωγός: «Αποφάσισαν να εμφανίσουν μία σημαία της Παλαιστίνης —αυτή η σημαία ενός κράτους που δεν υπάρχει ποτέ και είναι περίεργο που υπάρχει και η σημαία— και να υποστηρίξουν όλους αυτούς τους τρομοκράτες που έχουν αιματοκυλήσει εκείνη την περιοχή τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ειδικότερα εκεί στη Γάζα. Ευτυχώς που δεν ανέβασαν μαζί με την παλαιστινιακή σημαία και κάποια σβάστικα ή αγκυλωτό σταυρό…».

Τι κι αν το Παλαιστινιακό κράτος έχει αναγνωριστεί από 140 κράτη-μέλη του ΟΗΕ; Τι κι αν έχουν δολοφονηθεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, μικρά παιδιά, από τον Ισραηλινό στρατό μόνο τους τελευταίους μήνες; Ο ραδιοφωνικός παραγωγός έχυσε το δηλητήριό του χωρίς καμία αναστολή ή αιδώ, προφανώς αισθανόμενος ότι η διοίκηση θα τον καλύψει. Κι εδώ εντοπίζεται το πρόβλημα, το οποίο δεν είναι η έκφραση της γνώμης του παραγωγού, αλλά η τεράστια έλλειψη αμεροληψίας από τον δημόσιο λόγο στο θέμα της Παλαιστίνης. Αντιθέτως, υπάρχει τεράστια μεροληψία στο σύνολο του συστημικού τύπου, είτε τηλεοπτικού, ραδιοφωνικού ή έντυπου, υπέρ των δολοφονικών ενεργειών του Ισραηλινού Κράτους. Η απουσία αντιλόγου σε αυτή τη χυδαία προπαγάνδα που ονομάζει την οποιαδήποτε έκφραση διαμαρτυρίας ως “αντισημιτισμό”, που προσπαθεί να δικαιώσει τη μαζική εξόντωση ανθρώπων ως κάτι το κανονικό, είναι το πρόβλημα.

Αναρωτιόμαστε, εάν υπήρχε ραδιοφωνικός παραγωγός που θα έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους, ότι στην Παλαιστίνη αυτή τη στιγμή συντελείται γενοκτονία, πως καθημερινά δολοφονούνται εκατοντάδες άμαχοι, παιδιά, γυναίκες, άντρες, τι θα έκανε η διοίκηση και η κυβέρνηση; Κάτι μας λέει ότι θα ήταν ήδη στο σπίτι του.»..

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19/07/2024 - 11:32