Παρέμβαση της Ευρωπαίας Συνηγόρου για τη φιλοξενία Φον ντερ Λάιεν στο σπίτι Μητσοτάκη

Την παρέμβαση της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη προκάλεσε το ότι η Κομισιόν δεν έχει καταθέσει κανένα έγγραφο ως απάντηση σε αίτημα ενημέρωσης για τις διακοπές που είχε κάνει το καλοκαίρι του 2023 η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, στο σπίτι του Έλληνα Πρωθυπουργού στα Χανιά.

Η Διαμεσολαβήτρια της ΕΕ Emily O’Reilly ζήτησε δημόσια πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με τις διακοπές αυτές, μετά από καταγγελία της πρώην ευρωβουλεύτριας Sophie in ’t Veld, η οποία κατηγόρησε τη Φον ντερ Λάιεν για παραβίαση των συνθηκών της ΕΕ – ισχυρισμούς που η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ απέρριψε. Η Επιτροπή απέρριψε αίτημα της ευρωβουλεύτριας για έγγραφα σχετικά με τις διακοπές, λέγοντας ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με το εύρος του αιτήματός της. Η In’t Veld υποστήριξε ότι ήταν απίθανο ότι η Επιτροπή δεν θα είχε τεκμηρίωση σχετικά με την επίσκεψη του προέδρου της στον πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους.

Στις 2 Αυγούστου, η Ευρωπαία Συνήγορος του Πολίτη έστειλε επιστολή στην Σόφι ιντ Φελντ, στην οποία αναφέρει ότι η Κομισιόν απάντησε και στην ίδια ότι δεν έχει έγγραφα σχετικά με την επίσκεψη, γεγονός που οδήγησε σε ένα αρχικό πόρισμα της Συνηγόρου, αλλά και σε νέο, αυστηρότερο αίτημα προς την Κομισιόν να «ξαναψάξει» για τα έγγραφα.