Εισαγωγές χωρίς προδιαγραφές - απολύσεις και συρρίκνωση τις ελληνικές χαλυβουργίες

Διαστάσεις σκανδάλου έχει πάρει η πολιτική που εφαρμόζουν κατασκευαστικές εταιρείες με την ανοχή της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε την προηγούμενη αναφορά του ertopen στο θέμα ΕΔΩ.
Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει τα εξής: "Την ώρα που οι χαλυβουργίες της χώρας επικαλούνται για την εργασιακή τους τακτική μεγάλη πτώση στις παραγγελίες, ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες αντί να στηρίζουν τον κλάδο εισάγουν μπετόβεργα από την Ιταλία.

Ορισμένοι από τους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους τους οποίους γενικά ακριβοπληρώνουμε φτιάχνονται με εισαγόμενη ιταλική μπετόβεργα χωρίς πιστοποιητικά προδιαγραφών, όταν μάλιστα με Υπουργική Απόφαση απαγορεύεται η εισαγωγή, η κυκλοφορία και η χρήση χαλύβδων σκυροδέματος χωρίς αυτά τα πιστοποιητικά. Την ίδια στιγμή, η μια μετά την άλλη, οι ελληνικές χαλυβουργίες καταθέτουν αιτήματα περί ομαδικών απολύσεων και υλοποιούν αντεργατικές πολιτικές σε βάρος του εναπομείναντος εργατικού δυναμικού στον κλάδο της ελληνικής χαλυβουργίας.

Είναι απαράδεκτο και τουλάχιστον προκλητικό συγκεκριμένες κατασκευαστικές εταιρίες επιδοτούμενες από το Ελληνικό δημόσιο, με στόχο τη μεγιστοποίηση του κέρδους τους, ν΄ αγνοούν το νόμο και να οδηγούν με τις πράξεις τους παράλληλα στην ανεργία ακόμη περισσότερους χαλυβουργούς.

Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να παρέμβουν άμεσα τόσο για την προστασία της ασφάλειας των κατασκευαστικών έργων όσο και για την τήρηση της νομιμότητας, η οποία στην παρούσα φάση συνδέεται άμεσα και με την ανεργία στον χαλυβουργικό κλάδο που αυξάνεται μέρα με την ημέρα".

 

Aπό την πλευρά της η πανελλήνια ομοσπονδία εργατοϋπαλλήλων Ελλάδας (ΠΟΕΜ) επισημαίνει:

"Εισάγουν και χρησιμοποιούν ιταλική μπετόβεργα χωρίς πιστοποιητικά ποιότητας στους νέους αυτοκινητόδρομους. Τις τελευταίες ημέρες εισάγονται στη χώρα μας από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, μεγάλες ποσότητες ιταλικής μπετόβεργας για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, που όπως βεβαιώνει ο αρμόδιος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης βιομηχανικών προϊόντων και υλικών (ΕΒΕΤΑΜ) δεν διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά προδιαγραφών, σύμφωνα με τα ισχύοντα ελληνικά πρότυπα.

Και, ενώ με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης (Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας), απαγορεύεται η εισαγωγή, κυκλοφορία και χρήση χαλύβδων οπλισμού σκυροδέματος που δεν συνοδεύονται από τα αναγκαία πιστοποιητικά (Α.Π. οικ. 9529/645/10-5-2006), η ιταλική μπετόβεργα ξεφορτώνεται στο Αίγιο για την Ολυμπία Οδό, στην Θεσσαλονίκη, στα εργοτάξια του Καλοχωρίου και της Ιεροπηγής Καστοριάς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σήμερα 10/6/14, νέο φορτίο από Ιταλία ξεφορτώνεται από το πλοίο Captain HILMI στο Αίγιο.

΄Οπως γίνεται αντιληπτό, η μπετόβεργα αφού ξεφορτωθεί και μεταφερθεί δεν μπορεί να ελεγχθεί πλέον ως προς την ταυτότητά της, διότι στη συνέχεια τοποθετείται στο μπετόν. Το γεγονός ότι το προϊόν δεν είναι πιστοποιημένο, είναι ένας σοβαρός λόγος κρατικής αφύπνισης και παρέμβασης για την προστασία της ασφάλειας των κατασκευαστικών έργων.

Το απαράδεκτο και προκλητικό γεγονός είναι ότι κάποιες "επιδοτούμενες" από το ελληνικό δημόσιο κατασκευαστικές εταιρείες, χωρίς ηθική, μεθοδεύουν τέτοιου είδους παραγγελίες από το εξωτερικό, βουλιάζοντας ταυτόχρονα την παραγωγή των ελληνικών χαλυβουργικών εργοστασίων που την τελευταία πενταετία έχουν εγκαταλειφθεί από τις κυβερνήσεις μας, που κατά τ΄άλλα κόπτονται για ανάπτυξη και επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν την Παρασκευή 13/6/2014 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εργασίας στο Υπουργείο Εργασίας, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής Χαλυβουργίας για ομαδικές απολύσεις του προσωπικού. Εκφράζουμε την οργή μας διότι εξακολουθούν και σήμερα οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να παραμένουν άπραγοι και παθητικοί αποδέκτες στις χιλιάδες απολύσεις χαλυβουργών, στις διαθεσιμότητες, στην μειωμένη απασχόληση, στη φτώχεια και την απελπισία.

Η έλλειψη βιομηχανικής πολιτικής δεν μπορεί να συνεχιστεί όταν οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θωρακίζουν την εγχώρια χαλυβουργία τους με μείωση του κόστους της ενέργειας (διακοψιμότητα) και στην πατρίδα μας να ψηφίζονται αντίστοιχοι νόμοι χωρίς να εφαρμόζονται. Απαιτουμε - διεκδικούμε: Να σταματήσουν οι εισαγωγές μπετόβεργας από ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

Στήριξη της Ελληνικής Παραγωγής. Ελληνική μπετόβεργα στα Δημόσια ΄Εργα, στους Αυτοκινητόδρομους. ΄Αμεση εφαρμογή του Νόμου που αφορά τις Συμβάσεις Διακοψιμότητας στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στη Χαλυβουργία".



Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54