Κομοτηνή: Αποκαθίσταται ο Δήμαρχος του ΕΑΜ, Θεόφιλος Παπαδόπουλος

Tην πολιτική απόφαση για την αποκατάσταση του «ξεχασμένου» Δημάρχου Θεόφιλου Παπαδόπουλου, που διετέλεσε Δήμαρχος μετά την απελευθέρωση του 1944 και δεν μνημονεύεται στη σχετική μαρμάρινη πλάκα του παλιού Δημαρχείου, έκανε γνωστή ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας, στο Δήμο Ξάνθης.

Ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης, μέλος της αρμόδιας επιτροπής ανέφερε ότι η προσπάθεια συλλογής ιστορικών στοιχείων ουσιαστικά ολοκληρώθηκε ενώ όπως σημείωσε ο Μιχάλης Στυλιανίδης, μετά από ερώτηση του Νίκου Ανταμπούφη που συμμετείχε στη σχετική επιτροπή του Δημ. Συμβουλίου, ο ίδιος φρόντισε να συνομιλήσει με ιστορικούς και ανθρώπους της πόλης, όχι μόνο για τον Δήμαρχο του ΕΑΜ αλλά και για άλλες περιπτώσεις.

Όπως ανέφερε, για την περίπτωση του Θεόφιλου Παπαδόπουλου δεν προκύπτει καμία αμφισβήτηση και διαφωνία και το όνομά του πρόκειται να συμπεριληφθεί κανονικά στη μαρμάρινη πλάκα που θα κοσμεί το νέο Δημαρχείο.

Ο Θεόφιλος Παπαδόπουλος (1913-1978) που αναδείχτηκε Δήμαρχος σε ηλικία 31 ετών, μετά την απελευθέρωση της Ξάνθης και την είσοδο του ΕΛΑΣ το 1944, προταθείς από το ΕΑΜ, διετέλεσε Δήμαρχος μέχρι το Μάρτιο του 1945, παραδίδοντας το Δήμο στον Πυγμαλίωνα Χρηστίδη.

ΕΡΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18/06/2014 - 12:09