Κατέρρευσε η υγεία στα νησιά του νοτίου Αιγαίου


Στο έλεος του Θεού τα μικρά νησιά της περιφέρειας- Δήμαρχος σε ρόλο...γιατρού ! Αναδημοσίευση αποκαλυπτικού ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Πρόοδος Δωδεκανήσου".


Κατέρρευσε η υγεία στα νησιά του νοτίου Αιγαίου. Η υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων των μικρών νησιών αφέθηκε από το κεντρικό κράτος στην τύχη του ενός και μόνου γιατρού που υπηρετεί στα περιφερειακά κέντρα υγείας τους με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι δήμαρχοι να σπεύδουν κάθε φορά να συνδράμουν στο δύσκολο έργο που έχουν να επιτελέσουν όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν βαριά περιστατικά ασθενών.

Με γλαφυρό τρόπο οι δήμαρχοι νησιών του νοτίου Αιγαίου στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο περιέγραψαν τις τραγικές συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας που επικρατούν εν έτει 2014 στα νησιά τους που είναι τριτοκοσμικές και τον δύσκολο ρόλο που καλούνται να παίξουν συνδράμοντας το έργο του ενός και μόνο γιατρού που υπάρχει. «Η παρουσία και μόνο ενός γιατρού στο νησί είναι άκρως επικίνδυνο» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος.

Η αγανάκτηση που επικρατεί είναι πλέον έκδηλη περισσότερο από κάθε άλλη φορά αφού το ποτήρι της ανοχής και της υπομονής των αιρετών και των κατοίκων των νησιών της άγονης γραμμής του νοτίου Αιγαίου έχει ξεχειλίσει και είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν δυναμικά για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Το μείζον και διαχρονικό θέμα της υγείας ήταν αυτό που κυριάρχησε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου με την παρούσα σύνθεσή του. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν σχεδόν όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της όπως είναι ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος αλλά το παρών έδωσε και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

Ο προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας που αναπτύχθηκε ήταν έντονος και πολλοί από τους παρισταμένους έδειξαν αποφασισμένοι να προσφύγουν ακόμη και στη δικαιοσύνη καταθέτοντας μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος. Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση ο oποίος αποκάλυψε ότι στο νησί του Ιπποκράτη γίνεται επέλαση μεγάλων τουρκικών ομίλων που κατέχουν κλινικές και συνεργάζονται με ντόπιους επιχειρηματίες.

Αυτό όπως είπε έχει ως αποτέλεσμα ασθενείς από την Κω να διακομίζονται παράνομα σε κλινικές της Τουρκίας εν αγνοία των αρμοδίων τοπικών φορέων του νησιού. Μάλιστα, ο κ. Κυρίτσης αποκάλυψε ότι η μεταφορά των ασθενών γίνεται παράνομα από σκάφη που καταπλέουν από την μαρίνα της Κω, με προορισμό τα απέναντι τουρκικά παράλια κάνοντας λόγο για πλήρη ξεπεσμό της υγείας στον νησιωτικό χώρο.

Ως το μείζον πρόβλημα για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου χαρακτήρισε το ζήτημα της υγείας ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι η επίλυσή του θα επιτευχθεί μόνο αν δημιουργηθεί ένα συμπαγές και ενιαίο μέτωπο που θα δρα συλλογικά και όχι με αποσπασματικές και συγκυριακές παρεμβάσεις που γινόταν μέχρι σήμερα.

Παράλληλα ο κ. Χατζημάρκος επέρριψε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που επικρατεί με την υποστελέχωση των δομών υγείας στις διοικήσεις των περιφερειακών νοσοκομείων. Την πολιτική βούληση της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Ρόδου να θέσει σε άλλη βάση από την πεπατημένη το ζήτημα της υγείας εξέφρασε στη σύντομη τοποθέτησή του ο νεοεκλεγέντας δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος.

Για μεθόδευση της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο της υγείας από την κυβέρνηση με στόχο την ιδιωτικοποίησή της έκανε λόγο ο χωρικός αντιδήμαρχος Νότιας Ρόδου και Λινδίων Μιχάλης Παλαιολόγου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πάει άλλο, μάλλον μας δουλεύουν».
 
SOS εκπέμπει το Νοσοκομείο της Ρόδου

Προ των ευθυνών τους για την κατάρρευση που οδηγείται το Νοσοκομείο της Ρόδου θέτει τους κοινοβουλευτικούς βουλευτές του νομού η Ένωση Ιατρών του, η οποία στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: Για όσους δεν το γνωρίζουν το Νοσοκομείο οφείλει τη λειτουργία του στις υπεράνθρωπες και φιλότιμες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του.

Λειτουργεί 365 ημέρες σε καθεστώς ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ, με 2 ειδικούς Νευρολόγους, 2 Γαστρεντερολόγους, 1 Ψυχίατρο, 3 πλέον Παθολόγους και Χειρουργούς για κάθε κλινική αντίστοιχα, 1 Αγγειοχειρουργό, 1 Θωρακοχειρουργό και 1 Παιδοχειρουργό που μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους. Η Μ.Τ.Ν. λειτουργεί πλέον με ένα επικουρικό Νεφρολόγο.

Από τις 15 θέσεις επικουρικών γιατρών που ζητήθηκαν καλύφθηκαν μόνο 2 και παραμένουν σε προκήρυξη άλλες 5. Δεν διερωτάται το Υπουργείο ποιός θα έρθει στην Ακριτική Ρόδο χωρίς κίνητρα; Για κάλυψη μόνιμων οργανικών θέσεων ιατρών φυσικά ούτε λόγος. Ο συνδυασμός όλων αυτών με την τραγική πλέον μείωση του αριθμού των ειδικευομένων ιατρών(από 48 σε 30) καθιστούν ανέφικτη τους επόμενους μήνες την ασφαλή λειτουργία και εφημέρευση πολλών τμημάτων του νοσοκομείου μας .

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
- Απόσπαση γενικών ιατρών με πλήρη απασχόληση στο νοσοκομείο.
- Άμεση χρηματοδότηση του Νοσοκομείου.
- Να εφαρμοστεί επιτέλους για τους ειδικευομένους ιατρούς η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου από τα συνδεόμενα για το ξεκίνημα της ειδικότητάς τους.
- Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων ιατρών καταρχήν από επικουρικούς ιατρούς και στη συνέχεια με άμεση προκήρυξη των θέσεων αυτών.


ΚΑΛΟΥΜΕ :
- Τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά προς κάθε κατεύθυνση για την επίλυση της υποστελέχωσης του ιατρικού τομέα και ακολούθως και
των λοιπών προβλημάτων.
- Τους βουλευτές του Νομού και ιδιαίτερα τους Κυβερνητικούς να πράξουν τα οφειλόμενα απέναντι στους πολίτες που εκπροσωπούν. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατάρ-
ρευση του Γ.Ν. Ρόδου θα έχει και τη δική τους υπογραφή με μοιραίες συνέπειες για όλους μας.
Ας καταλάβουν ΟΛΟΙ ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο ανοχής, ζητάμε πράξεις εδώ και τώρα. Ο αγώνας μας για τη διατήρηση ενός ασφαλούς επιπέδου εφημέρευσης και
παροχής υγείας στον τόπο μας θα είναι συνεχής και καθημερινός.


http://www.proodos.net/topika-nea-rodou/item/21587-sto-eleos-tou-theoy-ta-mikra-nisia-tis-perifereias-dimarxos-se-rolo-giatroy
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54