OIYE: Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

"Ο αγώνας δεν τελείωσε", επισημαίνει η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) αναφερόμενη στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. Στον απολογισμό των τελευταίων ημερών, αναφέρι τα εξής:

"Η δικομματική Κυβέρνηση του Μνημονίου, που θεσμοθέτησε την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, με στόχο την επικυριαρχία των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, σε βάρος των χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζόμενων σε αυτές, συνεχίζει, μέσω «εικονικών» προσεγγίσεων, να επιμένει για την  «δήθεν» επιτυχία του  μέτρου,  το οποίο, όπως επικαλείται, θα  δημιουργήσει ανάπτυξη!, απασχόληση! και θα τονώσει την αγοραστική κίνηση!

Εφαρμόζοντας  τυφλά και στο χώρο του Εμπορίου την περιβόητη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, η Κυβέρνηση θα καταφέρει όπως  ακριβώς  έγινε και με το γάλα το ίδιο αποτέλεσμα, όπου η δήθεν απελευθέρωση και  ο ανταγωνισμός αντί να μειώσουν την τιμή του τελικά την  αύξησαν!

Είναι βέβαιο ότι, η συγκέντρωση του τζίρου σε λίγες και μεγάλες επιχειρήσεις, σύντομα θα οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με αποτέλεσμα τη σταδιακή αύξηση των τιμών και τη μετακύληση του κόστους για άλλη μια φορά στις τσέπες των καταναλωτών.

Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων την
Κυριακή 20/7/2014 είναι  πλήρως  αποκαλυπτικά:
α) το 75% δηλ. η συντριπτική
πλειοψηφία των εμπόρων δεν είναι ικανοποιημένοι από το μέτρο και από τους τζίρους της Κυριακής,
 β) το  64% των επιχειρήσεων επιβαρύνεται δυσβάσταχτα  από τα έξοδα της κυριακάτικης λειτουργίας, καθώς το 40-50% των  καταστημάτων δεν άντεξαν καν να ανοίξουν και γ) το 95% δεν θα κάνει ούτε μισή πρόσληψη έστω και ωρομισθίου εργαζόμενου στο άμεσο μέλλον!

Κατά συνέπεια, αυτό που συντελείται δεν είναι ούτε ανάπτυξη, ούτε  απασχόληση.
Είναι  προσχεδιασμένη μετατόπιση του τζίρου από  τους  μικρούς  στους μεγάλους.
Είναι επιχείρηση πολλαπλασιασμού των λουκέτων, των απολύσεων και της ανεργίας.
Είναι  στυγνή εκμετάλλευση των ήδη εργαζομένων, όπου θα αναγκάζονται να προσφέρουν δωρεάν εργασία στον εργοδότη, χωρίς ρεπό, χωρίς ξεκούραση.
Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής Αργίας. Μαζί με τα σωματεία μας στο Εμπόριο θα σχεδιάσουμε και θα Εντείνουμε τις δράσεις μας, εμπλουτίζοντας και τις μορφές πάλης μας.

Μετά και από τις πρώτες πλέον αρνητικές αξιολογήσεις του μέτρου της  Κυριακάτικης λειτουργίας από τους ίδιους τους εμπόρους, θα καλέσουμε  άμεσα τις εργοδοτικές ενώσεις του κλάδου σε ουσιαστικό διάλογο, με στόχο εμείς να δώσουμε τη λύση και όχι τα μνημονιακά μεγαλοεργοδοτικά συμφέροντα".
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54