Προβληματική υδροδότηση στη Μήλο

Εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων και αυτή τη φορά στη Μήλο, λόγω της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών κατά την εντονότερη τουριστική περίοδο του Αυγούστου, επαναφέροντας στην επιφάνεια την δυσχέρεια στην υδροδότηση που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα.


Της ΤΕΤΑΣ ΒΑΡΛΑΜΗ (από την εφημερίδα Κοινή Γνώμη)

Mε το μειωμένο ύψος βροχής στα νησιά, συγκριτικά με την ηπειρωτική χώρα, η σχεδόν ανύπαρκτη βλάστηση, που δεν αρκεί να συγκρατήσει τις υδατοροές στην επιφάνεια του εδάφους, αλλά και την κρατική αδιαφορία για τον έγκαιρο απόπλου των υδατοφόρων πλοίων, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μόνιμων λύσεων, εντείνεται η κατάσταση που οδηγεί σε τριτοκοσμικές καταστάσεις τα νησιά.

Ευθύνες για τα προβλήματα

Το πρόβλημα έλλειψης νερού έχει ενταθεί και μετά τη Μύκονο και τις Μικρές Κυκλάδες, σειρά πήρε και η Μήλος, όπου για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Δήμος προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα σε ανακοίνωση προγράμματος υδροδότησης κάποιων περιοχών του νησιού, ανά συγκεκριμένες ώρες ώστε να προληφθεί η εξάντληση των αποθεμάτων. Αφορμή εκδήλωσης του προβλήματος αποτέλεσε η έντονη επισκεψιμότητα που παρατηρήθηκε στο νησί, με τους τον πληθυσμό να αυξάνεται κατακόρυφα άρα να αυξάνονται και οι απαιτήσεις σε νερό.

Μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του Δήμου, του προγράμματος υδροδότησης της Μήλου, η εταιρεία «Αιολική Μήλου Α.Ε.» που έχει την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, προέβη σε ανακοίνωση με την οποία αποσαφηνίζει πως για τα προκύπτοντα προβλήματα δεν αφορούν την λειτουργία της μονάδας. Αυτό αυτομάτως στοχοποιεί για τις συγκεκριμένες ενέργειες τον Δήμο καθώς στην ανακοίνωση της η εταιρεία αναφέρει συγκεκριμένα: «Πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξαν και συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα στην υδροδότηση κάποιων περιοχών του νησιού. Από την πλευρά της εταιρείας σας πληροφορούμε ότι η Μονάδα Αφαλάτωσης λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα και οι κεντρικές δεξαμενές τροφοδότησης είναι γεμάτες με πόσιμο νερό και τροφοδοτούν απρόσκοπτα το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης».

Στις γενικευμένες διαμαρτυρίες που εκδηλώθηκαν από τα προβλήματα υδροδότησης στο νησί, ο Δήμαρχος, Γεράσιμος Δαμουλάκης, συνδυάζει την εκδήλωση του προβλήματος με την αυξημένη προσέλευση επισκεπτών στο νησί, που αύξησε τις απαιτήσεις σε νερό, αγγίζοντας σε πολλές περιπτώσεις και τα όρια της σπατάλης.

Αγωγές και νέα έργα

Από την άλλη πλευρά η δυσχερής κατάσταση των τελευταίων ημερών, που αφορά στην υδροδότηση της Μήλου, οδήγησε ιδιώτη, κάτοικο της

Πλάκας, να καταθέσει αγωγή κατά του Δημάρχου.

Όπως ο ίδιος επικαλείται, με φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την κατάσταση, το νερό που έτρεχε από τις βρύσες στην περιοχή της

Πλάκας ήταν βρώμικο και λασπώδες. Επιρρίπτει την ευθύνη στον Δήμαρχος καθώς ήταν γνώστης της κατάστασης από την προηγούμενη θητεία, όμως παρέμεινε άπραγος και φάνηκε «κατώτερος των περιστάσεων». Σύμφωνα με τον κάτοικο της Πλάκας, ο Δήμαρχος «Αγνόησε σκανδαλωδώς το πρόβλημα και ως ήταν φυσικό, αυτό διογκώθηκε!».

Αναφέρει ότι εξέθεσε τους δημότες και τους επισκέπτες του νησιού «σε ανεπίτρεπτες και τριτοκοσμικές συνθήκες υγιεινής», οπότε αποφάσισε την κατάθεση αγωγής εις βάρος του «με ότι αυτό συνεπάγεται».

Εν μέσω διαμαρτυριών και οξυμένων προβλημάτων υπήρξε εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών η απόφαση για την βελτίωση της αφαλάτωσης και προς αυτό χρηματοδοτείται ο Δήμος Μήλου με 1.426.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή γίνεται σε βάρος των πιστώσεων του προγράμματος «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας» και αφορά στην προμήθεια μονάδας αφαλάτωσης και εκτέλεση υποστηρικτικών έργων για τη λειτουργία των αφαλατώσεων», με τον τίτλο του έργου να μετατρέπεται «Εκτέλεση εργασιών από τους ΟΤΑ Α΄βαθμού των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της λειψυδρίας» για υποδομές ύδρευσης. Όπως το ΥΠΕΣ αναφέρει «Η χρηματοδότηση του ανωτέρω ποσού θα γίνει απολογιστικά, σύμφωνα με τη πρόοδο των έργων με παραστατικά των δαπανών που θα υποβάλλονται στο ΥΠΕΣ».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54