Τροπολογία express για το πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»

Στην τροπολογία που κατατέθηκε από τον υπουργό ΥΠΕΚΑ στη Βουλή, για την παραχώρηση του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στον ΑΣΔΑ, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης».

"Την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, κατατέθηκε η τροπολογία Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Μανιάτη, για την παραχώρηση του Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" προς ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων.

Από την συγκεκριμένη τροπολογία, πέραν των άλλων, ανακύπτουν και τρία πολύ σοβαρά ζητήματα:

1.     Σε ότι αφορά την διαδικασία που επιλέγει ο υπουργός να φέρει στην Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία που αφορά το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια διαδικασία express. Προηγήθηκε με μια συνάντηση με τους δημάρχους της Δυτικής Αθήνας, πριν καν ακόμη αυτοί ορκιστούν, και χωρίς να καλεστεί σ’ αυτήν εκπρόσωπος από την Περιφέρεια Αττικής. Ούτε λόγος για τα Δημοτικά Συμβούλια που δεν ρωτήθηκαν ποτέ ώστε να μπορέσουν να πάρουν θέση γι’ αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Αυτό, φυσικά, δεν είναι απλά ένα διαδικαστικό ζήτημα. Υπάρχουν σοβαρότατες αντιρρήσεις, ενστάσεις και προβληματισμοί για αυτήν την επιλογή που θα έπρεπε να συζητηθούν στα Δημοτικά Συμβούλια.

2.     Σε ότι αφορά την επιλογή του ΑΣΔΑ. Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργείου, η μεταβίβαση αυτή προκρίνεται επειδή ο ΑΣΔΑ κατά το παρελθόν έχει δώσει έμπρακτα δείγματα αποτελεσματικότητας στην διαχείριση του Πάρκου. Για γνωρίζουν την κατάσταση που επικρατούσε και συνεχίζει να επικρατεί στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ξέρουν πολύ καλά πως ο ισχυρισμός αυτός είναι επιεικώς αβάσιμος.

Στο Πάρκο Τρίτση έχουν γίνει σχεδιαστικά και κατασκευαστικά εγκλήματα. Δεν μπορεί να μην μιλάει κανείς για αυτά. Μια δημοσίευση των εργολαβιών και των μελετών, από τον Φορέα Διαχείρισης ή τον ΑΣΔΑ, αρκεί για να δείξει τον βαθμό της αποτελεσματικότητας του στην διαχείρισή του.

3.     Η πλήρης απουσία της Περιφέρειας Αττικής από το νέο καθεστώς διοίκησης του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» στην πρόταση που φέρνει το υπουργείο τη στιγμή που ακόμη και στον «Καλλικράτη» (τον νόμο που ρυθμίζει τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης) αναφέρεται ρητά ότι «η διαχείριση μητροπολιτικού χαρακτήρα πάρκων και των υπερτοπικών χώρων πρασίνου είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Πέραν της σκοπιμότητας της να περιορίσει αρμοδιότητες από την νέα αριστερή Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, η συγκεκριμένη πρόταση βάζει εμπόδια στην διαφύλαξη του δημόσιου και υπερτοπικού χαρακτήρα του Πάρκου, καθώς αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο χώρο πρασίνου του λεκανοπεδίου και ως τέτοιο θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα συνολικό σχεδιασμό για όλη την Αττική, που η Περιφέρεια θα μπορούσε να εξασφαλίσει.

Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται από το υπουργείο και τους αρμόδιους φορείς είναι τουλάχιστον ανεπαρκής.

Η Δημοτική Παράταξη Ιλίου «Αλληλέγγυα Πόλη – Συνεργασία Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» καλεί τις δημοτικές αρχές του Ιλίου και των Αγ. Αναργύρων – Καματερού να φέρουν άμεσα το θέμα προς συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και να πάρουν θέση για τις συγκεκριμένες μεθοδεύσεις της κυβέρνησης".




Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54