Aλληλεγγύη στους καθηγητές των φροντιστηρίων από το ΕΚΑ

To εργατικό κέντρο Αθήνας στο πλευρό των εργαζομένων στα φροντιστήρια, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ανακοινώσεις του:
1)Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει απερίφραστα τον εργοδότη του φροντιστηρίου Πρίσμα, που προσπαθεί να ποινικοποιήσει τον αγώνα που αναπτύσσεται για την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης από την επιχείρηση. O εργοδότης, αφού απέλυσε εργαζόμενη, γιατί διεκδίκησε και κέρδισε την καταβολή των δεδουλευμένων της, αφού χρησιμοποίησε το ΑΤ Καλλιθέας που κάλεσε την συνάδελφο «δι΄υπόθεσίν της» για να τρομοκρατήσει, προχώρησε στην συνέχεια σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απολυμένης συναδέλφου, του προέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) Κ. Σμυρναίου και του ειδικού γραμματέα του ΔΣ του ΣΕΦΚ και μέλους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ Δ. Αμπάτη.

Η εργοδοσία απαιτεί να απαγορευθεί στο σωματείο και στους τρείς συναδέλφους η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων μπροστά από το φροντιστήριο και σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων με απειλή χρηματικής ποινής 5000 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός, για κάθε νέα κινητοποίηση. Παράλληλα, με το δικόγραφο ενημερώνει ότι ήδη έχει υποβάλει μηνύσεις εναντίον τους.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί απόπειρα ποινικοποίησης του δικαιώματος της συγκέντρωσης και της εργατικής διεκδίκησης. Στοχεύει στην παραδειγματική τιμωρία του σωματείου και αποτελεί στοχοποίηση των τριών συναδέλφων. Όλο και περισσότερο οι αγώνες των εργαζομένων και της εργατικής τάξης στήνονται στο εδώλιο. Οι εργοδότες, με το νομικό οπλοστάσιο των μνημονίων και όλων των αντεργατικών μέτρων που θέσπισαν οι κυβερνήσεις μαζί με την τρόικα ξεσαλώνουν. Χρησιμοποιούν την κρίση και την αντεργατική επίθεση και για να «ξεμπερδεύουν» με τον συνδικαλισμό και τα σωματεία, με τις ενοχλητικές φωνές και τους πρωτοπόρους αγωνιστές στους χώρους δουλειάς.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους συναδέλφους. Απαιτούμε από την εργοδοσία να αποσύρει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τους. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη της απολυμένης συναδέλφου. Καλούμε και όλα τα σωματεία μέλη μας, όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να στείλουν το μήνυμα παντού: Η εργατική τάξη δεν θα σταματήσει να παλεύει ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Οι αγώνες δεν ποινικοποιούνται, δεν καταστέλλονται.


2)Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας καταγγέλλει την εκδικητική απόλυση εργαζόμενης από το Φροντιστήριο Πρίσμα. Η συνάδελφος εργαζόταν επί 24 χρόνια με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ήταν η αποκλειστική διδάσκουσα στο γνωστικό της αντικείμενο. Την προηγούμενη χρονιά ο εργοδότης προχώρησε σε μείωση του μισθού της, ενώ της όφειλε δεδουλευμένα των δύο τελευταίων χρόνων. Η εργαζόμενη προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας προκειμένου να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα και πέτυχε την καταβολή τους.

Μετά από την προσφυγή της στην επιθεώρηση, ο εργοδότης αρνήθηκε να την επαναπροσλάβει, αποδεικνύοντας ότι η μη επαναπρόσληψη της αποτελεί εκδικητική συνδικαλιστική δίωξη. Η συνάδελφος μαζί με το σωματείο της, το Σύλλογο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών  (ΣΕΦΚ), προσέφυγε εκ νέου στην επιθεώρηση εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψή της, όπου ο εργοδότης αρνήθηκε «να επανεξετάσει την απόφασή του», όπως του ζητήθηκε από τον επιθεωρητή εργασίας.

Μετά τις πρώτες κινητοποιήσεις που πραγματοποίησε ο ΣΕΦΚ για την ανάκληση της απόλυσης, η συνάδελφος κλήθηκε από το ΑΤ Καλλιθέας «δι' υπόθεσιν της», ενώ σε κάθε κινητοποίηση έξω από το Φροντιστήριο, εμφανίζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, που επιδιώκει να τρομοκρατήσει την απολυμένη συνάδελφο και όσους  συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Οι πρακτικές αυτές δεν είναι τυχαίες. Εντάσσονται στην πολιτική τρομοκράτησης κάθε αγωνιστικής κινητοποίησης των εργαζομένων από την κυβέρνηση, την εργοδοσία και τους κρατικούς μηχανισμούς. Η υπόθεση της συναδέλφου δεν είναι μεμονωμένο «περιστατικό».

Αναδεικνύει την επιθετικότητα των εργοδοτών, οι οποίοι αξιοποιούν την κατάργηση των ΣΣΕ, τη θεσμική ασυλία που τους παρέχει η κυβέρνηση και δεν διστάζουν να πετούν στον δρόμο τους εργαζομένους. Εντάσσεται στα σχέδια των εργοδοτών στον κλάδο και γενικά, να προχωρήσουν σε μεγάλη υποτίμηση της εργατικής δύναμης, σε προσλήψεις εργαζομένων χωρίς δικαιώματα καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με voucher. Προϋπόθεση για να διαμορφωθούν συνθήκες γαλέρας είναι να βρεθούν εκτός χώρων εργασίας οι εργαζόμενοι που υπερασπίζονται την αξιοπρέπειά τους και το συλλογικό αγώνα και παλεύουν μέσα από τα σωματεία τους.

Καταγγέλλουμε την εργοδοσία του Φροντιστηρίου Πρίσμα. Καταγγέλλουμε τα φαινόμενα αστυνομικής τρομοκρατίας που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. Εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας στην υπεράσπιση του δίκαιου αγώνα της συναδέλφου και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή της. Καλούμε και όλα τα σωματεία μελή μας, όλους τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.



3)Το EKA εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των καθηγητών ξένων γλωσσών φροντιστηρίων και το συνάδελφο Δημήτριο Μάντζαρη που βρήκε το θάρρος να καταγγείλει τις έκνομες και αντιδημοκρατικές πρακτικές του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών Νομού Αττικής. Το εν λόγω σωματείο δημιουργήθηκε και ελέγχεται από τις εργοδοτικές ενώσεις του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ξένων Γλωσσών Europalso.

Ο κύριος στόχος της δημιουργίας του ήταν η επιβολή απαράδεκτων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η Ομοσπονδία του κλάδου ΟΙΕΛΕ έχει εκδώσει σχετικά Δελτίου Τύπου και έχει  ενημερώσει τη Γ.Σ.Ε.Ε. για τις πρακτικές του. Ενδεικτικό αποκορύφωμα της αντεργατικής του δράσης είναι η ίδια η Σ.Σ.Ε., που αθέμιτα συνυπέγραψε με τις εργοδοτικές ενώσεις, και η οποία ορίζει, πέρα των υπολοίπων απαράδεκτων όρων, το μικτό ωρομίσθιο στα 3,52€ για τους καθηγητές ξένων γλωσσών.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54