Ανοιχτοί τάφοι τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια

Σοβαρές καταγγελίες από την Ένωση Εργαζομένων.



Σοβαρότατες καταγγελίες για τον τρόπο λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ κάνει η Ένωση Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία της Εύβοιας σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία τονίζει με έμφαση ότι "τα εργοτάξια της εταιρείας των Ακρών και της Κατσίκιζας  έχουν γίνει ανοιχτοί τάφοι".

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της Ένωσης Εργαζομένων αναφέρονται τα εξής:

"Εδώ και αρκετό καιρό το σωματείο της Εύβοιας είχε επισημάνει εγκαίρως ότι με τον ληστρικό τρόπο που λειτουργούν τα μεταλλεία σύντομα θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο και σε πιθανό κλείσιμο λόγω έλλειψης  μεταλλευμάτων .

Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύονται . Επίσης έχουμε επισημάνει επανειλημμένως ότι τα μεταλλεία της Εύβοιας λειτουργούν  με προσωπικό κάτω του ορίου ασφαλούς λειτουργίας που ορίζει ο νόμος και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και εγκυμονεί πολλούς κινδύνους.

Τα κατορθώματα της ομάδας Στενού – Ζέρβα  πολλά !

Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο κατάφερε να δημιουργήσει συνθήκες τριτοκοσμικές  με ορατό πια τον κίνδυνο να χάσει την ζωή του κάποιος συνάδελφος ή εργολάβος. Με τον ληστρικό τρόπο που γίνετε η εξόρυξη, τα εργοτάξια των Ακρών και της Κατσίκιζας  έχουν γίνει ανοιχτοί  τάφοι.

Ακόμα και τα πουλιά φοβούνται να πετάξουν μέσα από αυτά τα εργοτάξια! Μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες κατάφερε να δημιουργήσει τεράστια κατολίσθηση στο εργοτάξια της Κατσίκιζας και να εγκλωβίσει μεγάλη ποσότητα μεταλλεύματος (πάνω από 500 χιλιάδες τόνους) .

Επίσης στο πλουσιότερο κοίτασμα του εργοταξίου των Ακρών οι συνεχείς κατολισθήσεις εγκλώβισαν πάνω από 100 χιλιάδες τόνους μεταλλεύματος, ποσότητα πολύ χρήσιμη αυτή την περίοδο μιας και τα περισσότερα μεταλλεύματα ποιοτικά είναι κάτω του 0,94% σε Νικέλιο.

Η ζημιά που προκλήθηκε από τον  ερασιτεχνικό και αντιεπιστημονικό σχεδιασμό είναι πολλών εκατομμυρίων και σε συνάρτηση με την εργολαβία (η οποία έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά) και την εργολαβία που θα σηκώσει την κατολίσθηση θα εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος μέχρι τέλος του χρόνου, για τον επόμενο χρόνο και σίγουρα θα κάνει ασύμφορη οικονομικά την λειτουργία των μεταλλείων Εύβοιας και θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο κι εμάς στην ανεργία. Η απαξίωση του μεταλλείου έγινε με συγκεκριμένη στόχευση και σχέδιο τους τελευταίους δέκα μήνες……….

Την αγορά μεταλλεύματος από την Τουρκία μιας και εκεί υπάρχουν γνωστοί από το παρελθόν.

Για να επανέλθει το μεταλλείο στην κατάσταση που ήταν πριν αναλάβει η φούσκα της διεύθυνσης Στενού – Ζέρβα, θα χρειαστούν τουλάχιστον 2,5  χρόνια και μεγάλα κεφάλαια σε εργολάβους.
Για όλα αυτά η διοίκηση αντί να ζητήσει εξηγήσεις και να αποδώσει ευθύνες στους Στενό-Ζέρβα τους δίνει προαγωγές σε Υποδιευθυντές και πεντακοσάρικα για αυξήσεις!!"

Πηγή - αναδημοσίευση: εφημερίδα Ευβοϊκή Γνώμη

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54