"Στήνουν" την απαξίωση του ΟΑΕΔ

Σοβαρές καταγγελίες από το Σύλλογο Υπαλλήλων τ. ΟΕΚ και τον Πανελλήνιο Σύλλογο εργαζομένων τ. ΟΕΕ στον ΟΕΑΔ.


"Στο προηγούμενο δελτίο τύπου μας είχαμε αναφερθεί στα δημοσιεύματα περί κατάργησης του ΟΑΕΔ και του προσεκτικού σχεδιασμού συκοφάντησης και υπονόμευσης του.

Για να είμαστε ειλικρινείς δεν περιμέναμε να επιβεβαιωθούμε τόσο γρήγορα. Το πεδίο δράσης των υπονομευτών του ΟΑΕΔ είναι, από ότι όλοι μας διαπιστώσαμε, το πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ και η εσκεμμένη πρόκληση αγανάκτησης των δικαιούχων επιχειρήσεων και ανέργων. Το τελευταίο επεισόδιο ήταν μόλις πριν λίγες ημέρες με την προκαθορισμένη ώρα έναρξης των αιτήσεων δικαιούχων του προγράμματος επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων 25-66 ετών.

Όλοι οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ βιώσαμε την δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, το βρίσιμο και την απαξίωση μας. Το ΟΠΣ του ΟΑΕΔ φυσικά "έπεσε", τo site του ΟΑΕΔ είχε "κρασάρει" βγάζοντας ακατανόητα μηνύματα και οι ελπίζοντες στην επιχορήγηση έμειναν με το βλέμμα καρφωμένο στις οθόνες των υπολογιστών τους εξαπολύοντας μύδρους κατά πάντων αλλά πρωτίστως κατά του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα το λειτουργικό σύστημα του ΟΑΕΔ από κάποια ώρα και μετά παρουσίασε πρόβλημα με αποτέλεσμα ενώ δεν ζητούσε στοιχεία όπως αριθμό και ειδικότητα επιδοτούμενου ανέργου(απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης) παραδόξως προχωρούσε στην υποβολή και ολοκλήρωση της αίτησης χωρίς ο χειριστής τη συγκεκριμένη στιγμή να μπορεί να παρέμβει. Ακολούθησε βέβαια η απαράδεκτη ανακοίνωση του ΟΑΕΔ με την οποία έρχεται να απορρίψει τις αιτήσεις αυτές χωρίς να αναγνωρίζει ότι το λάθος είναι στο πληροφοριακό του σύστημα.

Αυτό το επεισόδιο βέβαια ήταν το αποκορύφωμα των συνεχόμενων προβλημάτων των πληροφοριακών συστημάτων του Οργανισμού. Προηγήθηκαν και άλλες δύο τεχνικές βλάβες του ΟΠΣ κατά τις οποίες δεν ήταν δυνατή η λειτουργία του.

Φυσικά δεν ξεχνάμε και τα προβλήματα με τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού τα οποία αναρτήθηκαν με λάθη και ελλείψεις:

- "Εξαφανισμένοι" δικαιούχοι τόσο από τα αρχεία των επιτυχόντων όσο και από των αποτυχόντων

- Επιτυχόντες μετά από ένσταση οι οποίοι δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος τους, καθώς δεν τους έχει αποδοθεί ο απαραίτητος κωδικός επιταγής

Ρωτάμε την Διοίκηση.

Για πόσο διάστημα θα παραμείνουν αυτές οι εκκρεμότητες ;

Υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης και αν ναι από ποιους θα γίνει ;

Στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας(πεντάμηνα), παρατηρήθηκε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα. Λάθη στα οριστικά αποτελέσματα με συνέπεια να ανακοινοποιηθούν λίγες ώρες μετά.

Ρωτάμε την Διοίκηση.

- Ποιος είναι υπεύθυνος για την τήρηση των όρων σύμβασης με την ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής και ποιες είναι οι ρήτρες που προβλέπονται στις περιπτώσεις σημαντικών παραλείψεων και λαθών;

- Ποιος εξασφαλίζει το αδιάβλητο και αξιοκρατικό της επιλογής των ανέργων σε αυτά τα προγράμματα αφού μια ιδιωτική εταιρεία μπορεί ανά πάσα στιγμή σαν διαχειριστής του συστήματος να εκτελέσει οποιαδήποτε ηλεκτρονική εντολή θέλει ;

- Πώς ελέγχεται η ιδιωτική εταιρεία για τις νόμιμες σύμφωνα με την Δημόσια Πρόσκληση ενέργειες της ;

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, υπεύθυνες για την νομιμότητα, να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες( έλεγχος ηλεκτρονικών ιχνών) έτσι ώστε να διαπιστωθεί το αδιάβλητο επιλογής των δικαιούχων, όλων των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Καλούμε όλα τα κόμματα να προβούν στον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο έτσι ώστε να απαντηθούν όλα τα βάσιμα ερωτήματα των ανέργων αλλά και των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

Ζητάμε την θεσμοθέτηση της συμμετοχής και ελέγχου του ΑΣΕΠ, σαν ανεξάρτητη αρχή, στην επιλογή των ανέργων στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Προειδοποιούμε ότι θα μας βρουν απέναντι τους όλα εκείνα τα "κοράκια" που τρώνε την σάρκα του Δημοσίου, υπονομεύουν το έργο των υπαλλήλων εξυπηρετώντας εκείνους που τους έχουν υποχρέωση.

Καλούμε την Διοίκηση του ΟΑΕΔ να σταματήσει να κωφεύει στις ανησυχίες των εργαζομένων. Να συμμετέχει στις διαδικασίες ελέγχου των εταιρειών πληροφορικής του ΟΑΕΔ,

να απαιτήσει πλήρη διαφάνεια στην λειτουργία τους έτσι ώστε να αποδείξει στην κοινωνία τον δίκαιο και αξιοκρατικό τρόπο αντιμετώπισης των ανέργων και επιχειρήσεων που οφείλει να υπηρετεί.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ τ. ΟΕΚ
ΛΙΒΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ τ. ΟΕΕ
ΠΟΛΥΔΕΡΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54